Sunday, January 23, 2011

weekend di dusun

today is sunday. so bermakna rini xperlu ke sekolah. awal-awal pg lagi sy dah bangun tuk mndi n bersolat. then dalam area kul8lebey, start enjin kete then terus ke pasar pagi bersama 2 org my cousin, jia and akma. actually sy dh lama tak ke pasar pg ni, ada la dalam 2 taun lebey. xcited giler bila menjejakkan kaki ke pasar pagi, rambang mata, tengok org jual ikan, udang, sotong, ketam segar2 rasa cm nk beli semua. tgok org jual tudung ngan shawl cntik-cntik pon rasa cm nak beli 1kedai tue.


selesai membeli terus membelah dari pasar pg..sampai je umah, terus prepare brg2 tuk dibawa ke dusun. we all bwk je bahan2 mentah, tuk dimasak kt dusun. ikan keli, ikan kembung and daging dh ciap disiang dan dibersihkan, tinggal tuk dibakar je kt dusun, bahan2 tuk wat tomyam pun dah disiapkan untuk dimasak kt dusun. bahan-bahan tuk pecal dan kuah pecal awal2 lg dh disiapkan kat umah..siap prepare sume bahan, tunggu apa lg kan, start kete terus ke dusun.alhmdullah, 2,3 ari ni tak ujan, maka jalan tuk masuk ke dusun tak lecah (bechak). lau tak alamatnya masuk dusun naik alphad pakngah la...(alphad pakngah tuk adalah sebuah van lama yg sngat2 lasak..bunyi enjin pun dh gerun..hikhik)


smpai je kt dusun, unggun api tuk bakar ikan dah disiapkan oleh pkngah, tinggal tugas kitorg je tuk bakar ikan , daging and masak tomyam. siap masak sume, ape lg menjamu selera la plak. mmg best sesgt dapat mkn rermai dalam dusun tokwan. tunggu durian tak luruh2 pun, belum tiba waktu agaknyer. tp, ada la jgk sebijik 2, bijik yg luruh..ape lg, sume pakat berebut nk rasa..cm kelakar pun ada..


after 2,3 jam kt dlm dusun, perut masing-masing pun dh kenyang, tiba waktu nya masa tuk pulang ke rumah...masing2 pulang ke rumah ngan muka yg penat sbb terlalu kenyang..huhuhu..









si sarah kemain suka men dlm dusun, ciap teropong durian lg...hikhik

0 comments:

Post a Comment

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...