Saturday, October 29, 2011

sila belajar utk menjadi manusia....

apa beza manusia dengan binatang?

manusia ada otak, binatang pon ada otak...tp yg membezakan keduanya ialah manusia dikurniakan akal dan fikiran untuk berfikir....akal dan fikiran yg dikurniakan oleh Allah untuk membolehkan manusia menilai mana satu yang baik dan mana satu yang buruk.

ce u all tgok lembu...



lembu ada otak x?ada kn..sama mcm manusia, mereka (lembu) turut memiliki otak.
tetapi adakah lembu mempunyai akal dan fikiran?

jawapannya tidak..lembu tidak mempunyai akal dan fikiran kerana kalau mereka (lembu) mempunyai akal dan fikiran xde la mereka akan meragut rumput sesuka hati sampai ada yg kena halau sbb masuk kebun org...

ce tengok kera and monyet pulak?


kera ngan monyet ada otak x?ada kn..sama mcm manusia, mereka (kera ngan monyet) turut memiliki otak.
tetapi adakah kera ngan monyet mempunyai akal dan fikiran?

jawapannya tidak...kera ngan monyet tidak mempunyai akal dan fikiran kerana kalau mereka (kera ngan monyet) mempunyai akal dan fikiran xde la mereka akan merosakkan dan mencuri buah-buahan di dusun orang...

bila ditengok dan dilihat dr 2 perbandingan tersebut, secara terang2 kita da nampakkan, binatang seperti mereka (lembu,kera ngan monyet) akan bertindak tnpa menggunakan akal dan fikiran kerana mereka tidak dikurniakan akal dan fikiran...tp sebaliknya manusia sentiasa perlu bertindak dengan menggunakan akal dan fikiran supaya mereka boleh membuat penilaian terhadap sesuatu tindakkan yg dibuat...nilai sama ada tindakkan yg dibuat betul atau salah, kesan dan akibat sesuatu tindakkan..

cuba lihat gmbr di bawah..



kipas dan lampu ni rosak disebabkan oleh tangan orang yg tak bertanggungjawab...agaknya diorang bertindak guna akal dan fikiran tak? mesti tak kn..sbbnya, kalau guna akal dan fikiran mesti diorang akan fikir slh x tindakkan diorang merosakkan kipas dan lampu ni, dan mesti jgk diorang akan fikir apa kesan dan akibatnya kalau kipas dan lampu ni rosak...

so, orang yg tak bertanggungjawab yg telah rosakkan kipas dan lampu ni, mana satu kita nk kategorikan, manusia atau binatang?

fikir-fikirkan la OK..



happy besday budak buchuk

rini genap umur sarah 3 taun...kejap je msa berlalu...rasa baru je dulu mandikan sarah masa die kecik2 dulu...tp skng da 3 taun..mulut da semakin becok..pantang diusik, pasti akan riuh rendah jdnya...ptg td bwk sarah nk ibu kuar jalan di taman tasik kamunting...kemain suka sarah dpt main kt playground...

pape pon, to sarah...selamat hari lahir...semoga panjang umur...semoga sentisa menjadi anak yg baik, bijak dan solehah ya...makngah syg sarah sgt2....








gambar sume cam hampeh je sbb tgkap guna camera hp..sape suh x bwk nikon tu..padan muka kau wanna...huhuhu

Tuesday, October 25, 2011

selamat ulang tahun ke 2 (warga pendidik oktober 2009)

rini genap 2 tahun menjadi warga pendidik... sekejap je masa berlalu..rasanya baru je melaporkan diri di PPD Leboh Catur..tup tup, pejam celik, pejam celik da masuk 2 tahun...dalam tempoh 2 tahun ni byk sgt perkara baru yg sy belajar dan byk lg perkara baru yg perlu sy belajar. dan sempena ulang tahun ke 2 ni, sy telah memperbaharui azam sy..

1) perlu menjadi seorang yg lebih patuh kepada masa..dan jangan bertangguh kerja..(tanda buku ontime..wat
    minit mesyuarat bila abis je meeting..lg ape lg erk..byk lg sebenarnya..hehehe)

2) perlu menjadi guru yg lebih berdedikasi..lebih tegas..

3) perlu menjadi rakan kerja yg lebih baik dimana sentiasa memberikan kerjasama dan teamwork yg baik

4) perlu berusaha dengan lebih keras untuk memajukan anak bangsa

5) perlu berusaha mencari pendekatan dan cara utk mencurahkan ilmu..(perlu pastikn student faham dan
    boleh applied balik apa yg diajar)

6) perlu belajar lg selok belok dunia pendidikan ni...

di sini jgk sy ingin mengambil kesempatan utk mengucapkan selamat ulang tahun ke 2 kepada rakan2 yg sama2 turut melaporkan diri pada tarikh 26 oktober 2009.

semoga kita semua menjadi warga pendidik yg berwibawa, berkaliber, dan berdedikasi mendidik anak bangsa menjadi insan yg cemerlang, gemilang dan terbilang.

jemputan kawin dr pasangan kembar

tak lama lg cuti sekolah bermula dan secara serta merta maka byk la jemputan kawin yg diterima...

bila bercakap psl jemputan kawin, sy telah menerima jemputan kawin dr pasangan kembar IZAN ROZITA & IZAN ROZIANA ...mereka berdua ni kawan sekelas sy di SMKDK...

kalau u all terror, ce teka mana satu ITA mana satu ANA?







tarikh majlis diorg ni sama tarikh dengan majlis perkahwinan wawa rose. yg mana menerima jemputan dr kedua-dua buah rumah kenduri, pada hari itu, beramai-ramailah gantung periuk ye...tak yah masak...kita g mkn kenduri rumah diorg ni je..hehehehe

kepada kembar izan ni, ana dan ita, semoga kalian bahagia hingga akhir hayat..semoga segala persiapan berjalan dengan lancar ya...

tq sayang (Noor Idayu Samsudin)

walaupun telah melafazkan dgn kata2 ucapan jutaan terima kasih di atas pemberian hadiah sempena besday ari2,  tp sy tetap mahu mengabadikan ucapan terima kasih tersebut kepada cik Noor Idayu dlm blog ni..(biar la org nk ckp pe pon, sy ttp nk tulis jgk..huhuhu)

sempena hari lahir yg telah pon berlalu beberapa ari yg lepas, cik ayu telah menghadiahkan sy sekeping kad yang sgt cantik dan kreatif serta hadiah yg sgt comel...masa awal pg sy tiba di sekolah, atas meja sy ada sekeping envelope besar dan sebuah hadiah...dlm hati duk tertanya2, sape yg bg...xpe lah, simpan dulu nati baru tngok...

bila smpai waktu senggang, sy pon terus mencapai envelope besar tersebut dan membukanya...ada sekeping kad yg comel, bila tgok kad tu, rsa terharu sgt2...cik ayu da abadikan kenangan we all berdua ats kad tersebut...bila tgok gmbr2 we all ats kad tu rsa terharu sgt..kemudian sy bukak kotak hadiah..dlm kotak hadiah tu ada hadiah yg sgt comel...



tq sayang...i hargai sgt2 hadiah yg u bg tu... hopefully persahabatan kami akan kekal sampai bila-bila..I`ALLAH.

cheese tart yg sedap from elyn ramiro

entry kali ni sy nk bercerita pasal cheese tart...

hari isnin yg lalu sy telah menerima 1 suprise dr seorang student sy iaitu ELYN RAMIRO...nma sebenar beliau ialah shazlin. dan beliau adalah pelajar tingkatan 4..

u all nk tau suprise apa yg sy dapat?

tgok pict kt bwh ni...comelkn...cheese tart from elyn...ciap tulis HB P.IODIDATE lg...


tq dear...sweet sgt2..i`m really2 appreciate it...

semoga Allah sentisa murahkn rezeki elyn k...doa cikgu buat elyn, semoga elyn berjaya dlm hidup k..jd budak baik tau...jgn nakal2...=)



entry untuk wawa rose (salwa haslinda)

akali ni sy nk menulis entry tuk wawa rose @ salwa haslinda ni...

sape wawa rose ni @ salwa haslinda ni?
wawa rose @ salwa haslinda ialah salah seorang sahabat sy yg sama2 menuntut di sekolah menengah dulu...sy xsekelas dgn die tp sy mmg kenal wawa rose @ salwa haslinda. sy kenal die sbb die ni pengawas sekolah dulu, pengawas yg pakai baju biru, ken merah kasut hitam tu...die salah seorang pengawas yg tegas...slu je tulis nma budak yg wat kesalahan dlm blackbook...hehehe

ni la wawa rose @ salwa haslinda..die dah tunang da...tu nampak cincin kt jari tu...hehehe

tidak lama lg wawa rose @ salwa haslinda, akan mengakhiri zaman bujangnya dengan jejaka pilihan dr tganu. 



di sini sy ingin mengambil kesempatan utk mengucapkan selamat membuat persiapan dan semoga perjalanan ke hari bersejarah anda berjalan dengan lancar. dan semoga Allah permudahkan segala urusan persiapan anda...I`Allah..

Tahniah ya wawa rose @ salwa haslinda

waiting for da next entry ya...

Friday, October 21, 2011

harga barang makin naik

semalam sy menemani ibu utk membeli barang dapur. so seperti kebiasaan, amik troli lalu menyusuri setiap lorong di dalam pasaraya tuk memilih barang apa yg mahu dibeli. sedang asyik menolak troli tu tetba terpandang aiskrim dlm tupperware tu...klu dulu, tupperware die masih lg bentuk yg sama tetapi tinggi sedikit tupperware tu, harga die dlm rm4.69 tp sekarang, harga die da len dah...harga die da jd rm6.20 dengan bentuk tupperware yg sma but semakin rendah tupperware nya...(tu tandanya harga barang da naik..)..kemudian menyusuri lg lorong-lorong makanan dalam tin...terpandang tin sardin, dan klu dulu harga 1 brand sardin tin dlm rm4.20 tp sekarang dah jd rm5.20..(tu tandanya harga barang da naik..)

kemudian jalan lg dan terus jalan meyusuri lorong demi lorong..terpandang harga 1 kicap botol besar ni..klu dulu harga die dlm rm6lebih tp sekarang harga die da rm7lebey sebotol.....(tu tandanya harga barang da naik..)...berjalan lg menyusuri lorong susu baby..klu dulu harga 1 brand susu ni dlm rm18.90, tp skrng da
 rm20.90..(tu tandanya harga barang da naik..)...semua barang da nek harga..

kemudian terdetik dlm diri, klu semua barang da nek, bayangkan orang yg bekerja bergaji rendah..mcm mna la kn nk hidup dgn persekitaran barang yg mula naik harganya...adoiii..gaji naik tp kalau harga barang pon naik jgk, cm xde beza la kn...huhuhu

pasni kena bela ayam sendiri...atleast dr ayam sendiri da le dpt 2 benda da, telur ayam and daging ayam...hahaha..mcm rajin kau nk bela ayam cik wanna oiii..huhuhu...

tq google search for the pict..

syukur alhamdulillah..

saya sedang menanti tarikh 26 oktober.. kenapa mesti menanti tibanya tarikh tu?

actually tarikh tu merupakan tarikh sy melapor diri sebagai warga pendidik. masuk je tarikh 26 oktober nanti, bermakna dah dua taun da sy jd cikgu..

mesti org len akan ckp kn, "elleh..baru 2 taun.."
mmg pon, mmg baru 2 taun dan sy masih baru dlm bidang pendidikan dan masih byk perkara yg sy perlu belajar dalam bidang ni...

bila imbau balik saat sebelum smpai sy ke dalam bidang ni, sy sgt2 berasa bersyukur kerana Allah permudahkan sy utk smpai ke tahap ni...(xde la tinggi mna pon tahapnyer tp sgt bermakna bg sy..)

sy berasa sgt bersyukur kerana Allah telah tentukan sy jln yg sgt mudah..abis je UPSR di SKUS, terus sy ke 
SMDK tuk pendidikan menangah..kemudian ambil PMR dan seterusnya ambil SPM di SMDK. selepas SPM, menganggur la jgk dlm 5bulan kot sepanjang menganggur selama 5 bulan lebih tu sy hnya berada di rumah, melepakkan diri dgn tenangnya di rumah..kemudian pemohonan sy tuk ke MATRIK berjaya..maka selama 2 sem la sy di KPMK. di KMPK sy spend masa di situ dlm 1 year...kemudian bercuti pjg dalam tempoh 3bulan rasanya. dlm masa tempoh bercuti selama 3 bulan lebih tu, sy tidak ke mana2 sebaliknya melepakkan diri di rumah shaja. dan seterusnya sy mendapat tawaran belajar di UPSI..di UPSI sy spend masa 4 tahun tuk belajar disna...

after abis semua sesi dan tempoh belajar ni, akhirnya 14 Ogos 2009, sy telah menghadiri majlis konvokesyen di UPSI ...penat lelah belajar membuahkan hasil akhirnya...dpt jgk mengenggam segulung ijazah..(kelentong lebih..UPSI mna pkai scroll...pkai board tu la..so sekeping ijazah yg betulnya..hehehe.) sebelum tu, bertarik 5 Ogos 2009 sy telah dipanggil untuk temu duga pengambilan GSTS di PKG Tasek.

after 2 bulan, bertarikh 26 Okt 2009, sy dijemput (cewahh..dijemput wa ckp lu...hekehkeh) utk melapor diri di PPD Kinta Utara...masa sempai je kt PPD tu, tengok kete da penuh kt citu..lepas daftar diri and masuk ke dewan tuk dgr taklimat, mber2 lama yg mana dah hampir setaun xjupa semua jupa balik, tp mber yg mna mtk penempatan di perak la...xcited giler sgt2 masa tu..dan pada 27 Oktober 2009, bermula la life sy sbagai seorang guru..

bila tgok and igt balik, mudah sgt Allah aturkan perjalanan idup sy smpai la sy berada ditahap ni (walaupun xtinggi mana pon, xsetinggi CEO Syarikat ke..heheheh..tp sy bersyukur sgt2..alhmdullah..), saat belajar, perlu berjuang, berusaha berabis-abisan tu biasa la kan, adat belajar...

bercerita tetang ini, bukan bertujuan utk menunjuk, jauh sekali utk membangga diri cuma sekadar mengimbau dan menginsafi diri serta menyedarkan diri supaya belajar bersyukur kerana di luar sana masih ramai lagi yg belum memperolehi pekerjaan, masih lg mencari kerja dan terus mencari kerja.

ingatan untuk diri sendiri, jgn sombong, jgn membangga diri dan sentiasa panjatkn kesyukuran kepadaNya..


tq google search for the pict

Tuesday, October 18, 2011

selamat bertunang khairunnisa

hari ahd lepas, sorang lagi cousin sy bertunang...so, beramai-ramailah sy dan fmly ke rumahnya...tema die kaler pink...

di sini sy ingin mengambil kesempatan tuk mengucapkan, selamat bertunang kepada beliau...jom lyn pict jom..





Saturday, October 15, 2011

prefect, perfect will be respect

jumaat yg lalu, badan pengawas SMKDK telah berhimpun utk sesi bergambar...bila tengok gambar baru perasan ramai jgk erk pengawas SMKDK ni..jom layan pict..



sila klik tuk tumbesaran gambar ya...sbb gmbr ni pkai lens biasa je..klu pkai wide angle lens mesti cntik..nmpak muka sorg2...

sekian entry tuk kali ini...

tempe

awak semua makan tempe tak? yg mana tak pernah tengok and tak pernah mkn tempe mesti akan bertanya tempe tu ape?

tempe tu adalah sejenis makanan yang diperbuat daripada kacang yang di fermentasi dengan beberapa jenis bakteria  Rhizopus seperti  Rhizopus oligosporus, Rh. oryzae, Rh. stolonifer atau pun kulat roti. sediaan fermentasi ini secara umumnya dikenali sebagai ragi tempetempe ni biasanya dibalut dalam daun pisang atau pun plastik putih yang lutsinar tu..


dulu time study, masa kongsi masak ngan cik yda@ wedot, everyweek pasti akan ada tempe ni sbagai bahan utama. dulu kt pasar mlm tg malim harga tempe ni 3 rm2..leh la wat masak tuk 3 ari....wat masak smbal tempe...tempe ni kalau goreng cicah ngan sambal kicap pun best jgk..

so, minggu depan nk cari tempe la..tempe daun pisang...nati leh goreng cicah ngan smbal kicap..nyum..nyum..nyum...









Friday, October 14, 2011

perginya seorang sahabat, Abdul Halim

hari ini, sy telah menziarahi jenazah abdul halim di kpg banggol sebelah. setiba di perkarangan rumah beliau, telah ramai saudara mara dtg menziarah. sy sempat melihat jenazah beliau. sgt sebak apabila kain yg menutupi muka beliau dibuka. beliau kelihatan seperti sedang tidur. susuk tubuh abdul halim kurus mungkin kerana telah lama terbaring dipembaringan dan hnya makan makanan yg berunsurkan cecair sepanjang beliau sakit selepas kejadian eksident yg menimpa beliau setahun 3 bulan yg lalu.

perjalanan urusan jenazah beliau berjalan dgn lancar. selepas dimandikan, dikafankn dan disembahyangkan, dalam jam 11.30 pg jenazah allahyarham abdul halim dibawa ke tanah pekuburan kpg banggol sebelah untuk dikebumikan di sana.






abdul halim bin nadzalan
26 ogos 1986 ~ 14 oktober 2011

semoga roh beliau ditempatkan di kalangan orang yg beriman dan bertaqwa..

amin....


alfatihah buat halim

ptg td lebih kurang jam 6.10, sy telah menerima 1 masej dr no 013434???? dan mesejnya tertulis,

"salam, ckgu nie hrtini, nx gtau -abg halim bwu jerw meninggal."

abis baca masej tu terus sy terdiam sebentar dan kemudian teringat masa pergi menziarahi beliau di hospital dan dirumahnya. teringat jgk sy pernah 1 kelas msa disekolah menengah dahulu, 3 taun kami berada dikelas yg sama..kemudiannya die telah ke SBP...dan kemudiannya masing2 menerima tawaran tuk ke matrikulasi dan U yg sama, Matrikulasi perak dan UPSI...sepajang mengenali beliau, abdul halim seorang yang baik hati, jgk seorang yg pemalu.(*_*)..

berita beliau kemalangan pada 1 Julai 2010 di kabung amat memeranjatkan saya dan sahabat-sahabat yang lain. dan dalam tempoh beliau terlantar dipembaringan, semua rakan-rakan seperjuangan tidak putus memberikan kata-kata semgat supaya beliau cpt smbuh...

dan hari ini, tanggal 14 Oktober 2011, Allah lebih sayangkan die. dah setahun lebih die terlantar dipembaringan dan hari tiba masanya ALLAH menjemputnya kembali...

semoga roh Abdul Halim ditempatkan dikalangan orang yang beriman dan dikasihi olehNya...Al-Fatihah.

Thursday, October 13, 2011

special entry for kak pina

pagi smlm kak zah bwk belimbing buluh...maka, masing2 membuka cerita tentang kesedapan belimbing buluh apa bila dimasak ngan menu2 yg tertentu seperti masak lemak belimbing buluh..tgh bersembang-sembang tetiba dtg la kak hanim menceritakan bahawa beliau pernah menonton 1 rancangan di tv di mana dlm rncangan tersebut telah menunjukkan 1 menu iaitu masak belimbing buluh ngan ikan bilis dan kaler die hitam-hitam coklat...oleh kerana saya pernah merasai masakan tersebut, ngan lantasnya terus menyatakan mmg sedap menu tersebut...so, masing2 yg berada disitu mula terliur dan mula mengidam nk mkn menu tersebut...tambahan plak kak hanim ibu mengandung..lagi la cian kt die...semua kami yg berada disitu yg sdg membicarakan ttg resipi smbal ikn bilis blimbing buluh tu, masing2 xprnh tau resipi tu pon..adoooiiii..nk mkn tp xtau resipi...telan airliur je la...

dan hari ni, kak pina telah membuat kejutan tuk we all...kak pina ciap masak smbal ikan bilis belimbing tu, plus ngan nasi putih lagi...tq kak pina..ni yg syg kak pina ni...mmg sedap...pasni xde la terliur lg...

kpd kak pina..tq ya..tq so much...xsngka we all yg kak pina msk jgk smbal ikan bilis tu....terharu, terkejut, terkenyang semua ada..hehehe...pape pon, tq lg sekali kak pina...len kali leh la merap nk mkn pape lg kn..kn...kn...heheheheh

Tuesday, October 11, 2011

convo photoshoot...

ptg tadi sy telah memenuhi hajat cik hidaah dan adiknya tuk berphotoshoot sempena convo diorg nih..actually, dr minggu lepas lagi diorg ni nk beraksi, tp cuaca xmengizinkn..asyik hujan je..pg petang hujan...so, rini akhirnya cuaca telah memberi laluan utk mereka beraksi..

masing2 membawa jubah dan prop.berbeg2 prop..jenuh ngangkut td...dan lokasi yg dipilih area lakegarden...mna lg tempat yg cntik kt tepen ni, lakegarden la pilihan utama..huhuh..beraksi-beraksi dan beraksi smpai masing2 tak sedar jam dah pkul 4...berhenti sbyg zhor (sbyg zhor pun lewat td...) dan kemudian continue lg...nasib baik cik fairuz dtg, mtk die bwkkn prop yg byk tu...tq yer cik siti fairuz..

xmau cite pjg, jom layan pict jom...










ngauman harimau dan singa...

semua orang pernah tgok harimau dan singa kn. kat mana u all tgok?kat tv kan..tul tak?tul kan..tul kan...kan...kan..ada jgk yg prnh tngok real..kat zoo...sebut pasal zoo, di Taiping ada zoo...zoo taiping & safari night. sesiapa yg bekunjung di Taiping boleh la singgah di zoo taiping..pasti tidak mengecewakan para pengunjung jika anda ke sana kerana di zoo taiping tu terdapat byk sgt spesis haiwan dr sekecil-kecil haiwan sampai la ke sebesar-besar haiwan..semua ada..cuma dinasor je yg xde..paus pon xde..(agak-agak la kn, dinasor da ppus, paus dlm laut kn..kn...kn..). Tapi dijamin best bila anda ke sana...puas la berjalan smbil melihat haiwan dalam zoo tu. cilap aribulan, u all yg xlalu nk jln sbb keluasan zoo tu sgt luas, keluasan die bape tah, tak igt la plak..huhuhu


ok, cukup2 cite psl zoo..cite psl zoo ni nati kta continue dlm entry len plak erk...skng ni fokus pada tjuk..bebalik kepada tajuk, actually sy ingin bercerita sket psal ngauman harimau dan singa...kalau diorg lapar ape yg diorg buat?mesti akan mencari mangsa kn...klu dlm hutan sng la kn nk cari mangsa untuk dijadikan makanan..klu dlm zoo?cmne plak?mesti diorg mengaum, mengaum dan terus mengaumkn..lagi kuat ngauman bila pekerja zoo mencampakkan cebisan dgg ke arah diorg...mengaum smpai 1 zoo leh dgr..

ok, ptg td, sy ke lakegarden tuk shoot cik hidaah bersama adiknya...shoot tuk konvo diorg...nk dijadikan cerita, we all jln2 smbil mengeshoot photo, smpai la tak sedar we all da berada betul2 di tengah-tengah lakegarden Taiping tu...dan betul2 hampir dengan zoo taiping. dalam duk syok2 mengeshoot cik hidaah ngan adik die, tetiba terdengar ngauman sang harimau dan singa.. kuat plak tu..almaklum je la lokasi we all sgt hampir dgn zoo taiping tu...cuma pemisahnya hnya la tembok batu, dawai kabat dan tasik...

sang singa dan sang harimau terus mengaum, mengaum dan mengaum...mengaum sbb lapar agaknya...dlm hati terdetik, kalau la harimau dgn singa tu terlepas dr zoo, jenuh nk lari selamatkn diri...kepada sesiapa yg ingin menikmati ngauman singa dan harimau smbil berjoging, boleh la berkunjung di lakegarden taping...


Saturday, October 8, 2011

heppi besday RidHujan...(hujan la sgt...hohoho)

rini umur RidHujan (my bro) da masuk 19taun 2 ari..besday die xsmbut meriah pon..sbb da tua...huhuhu...da la xsmbut meriah, smbut lmbt plak tu...huhuhu..sowie...

so smlm amik masa yg ada tuk ke kedai kek dan membelinya dan seterusnya membawanya pulang ke rumah.

bwk msuk rumah je, xsmpat pape, RidHujan tu da sibuk2 nk potong kek...
meh lyn pict meh..

b4 tu nk amik kesempatan nk wish semoga pjg umo n murah rezeki..bahagia di dunia n akhirat...rjin2 solat, rajin2 study, semoga peroleh result yg cemerlang dlm STPM nati...dan nk wat sikit pesanan dr penaja, tlg stop men fb yer..sila study...anda mahu exam xlama lg..ada paham...







memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...