Tuesday, May 31, 2011

kem waja diri

baru-baru ni bertarikh 28, 29 dan 30 Mei 2011, pusat sumber sedaka telah mngadakan kem kepimpinan waja diri anjuran bersama asrama desa n pengawas surau..kursus tersebut telah diadakan di kem pecah batu, manong, kuala kangsar..pelbagai aktiviti telah disusun dlm kursus tersebut..antara aktiviti yg telah dilaksanakan dlm kursus tersebut adalah seperti ice breaking, jungle tracking, merempuh halangan, river crossing, nite listen and so on..

kalau disebut pasal mkn, peserta kem mmg telah diberi mkn secukupnye..smpai cikgu2 nyer pon dah rsa semakin mengembang bila berada di kem tersebut..melalui kem tersebut, hasilnya, terserlah bakat kepimpinan peserta dlm memimpin kumpulan masing..selain itu juga, kem tersebut dapat memupuk semngat setia kwn, bantu membantu antara 1 sama lain...mls bebel pnjg, jom lyn pict jom..sebelum tu, tahniah diucapkan kepada sis nieda and AJK yg len yg berjaya menjayakan kursus tersebut...










Wednesday, May 25, 2011

belajar adobe photoshop

2,3 mejak ni, ilmu yg baru sy perolehi adalah ilmu menggunakan adobe photoshop..actually dah lma explore cmne nk guna benda nih...tp xberjaya2..benak bebenor rsanyer..lastly mtk tlg cik sheda n GG..tq both of u..tq so much..berkat tunjuk ajar kalian berdua, sy berjaya menggunakan benda ni tuk edit picture...

berguru ngan cik sheda sgt best sbb cik sheda ni ckgu yg baik...sy belajar ngan die kelam  kabut sesgt msa tue..mna tak nyer, cik sheda dah nk msuk kelas, sy baru terhegeh2 nk belajar..dah tue plak, mylappy wat2 ngade plak die, jap2 cannot responding...aisey...tp dlm duk ada kekangan tue, smpat belajar beberapa step dr cik sheda...tq sheda, ilmu yg sgt berharga..

after berguru ngan cik sheda, ptg tue plak sy berguru ngan GG or nma sebenar die Azizi Hj Abas. memula belajar step yg sma cm cik sheda ajar..dan seterusnye GG pon start ajar step berikutnyer..bila dah pndai n tau satu2 bnda kt adobe tue, mmg xcited giler nk cuba..tq gg..jgn lupa yer, kelas seterusnyer..kehkeh

pape pon tuk both of u..tq so much..nati i bg pengerasnyer yer..hehehe
kt bwh ni hasil kerja pertama melalui adobe yg baru sesgt belajar dr cikgu 2 org ni..


Monday, May 23, 2011

berjimba di gunung lang

rini ada taklimat kursus induksi. jd berangkat la sy bersama-sama cik ayu tuk mendengar taklimat di ipoh. setelah abis sesi taklimat, maka tiba lah masa tuk pulang..disebabkan gunung lang one way je tuk balik maka, kami singgah sebentar di situ untuk mengambil angin...syg sekali air terjun dr ats gunung lang tue, tak terjun plak arini...letrik tak de kot...huhuhu..sempat la cik ayu berposing di gunung lang ni..jom lyn pict jom..








Sunday, May 22, 2011

Cik sudah bertukar Puan

entry sy kali ni dituju khas buat cik eh cilap..puan naziroh..smlm tepat pukul 5.12 ptg, cik naziroh telah menamatkan zaman bujangnyer. sy, ciknab n cik yda turut serta dlm majlis tersebut. puan naziroh telah mengenakan busana pengantin berwarna putih dan berlabuci hitam manakala suaminyer mengenakan sepersalinan baju melayu putih dan berkain sampin songket hitam. mls nk membebel pjg..bia gmbr menceritakan segalanyer..jom lyn pict jom..









kepada puan naziroh, selamat pengantin baru. semoga bahagia hingga ke akhir hayat..

Friday, May 20, 2011

mahu mkn kek

after balik dari LADAP jap td, terus ke dapur then bukak peti ais..tp b4 tue nk cite cikit, rini sy balik dr LADAP awl...(dengan bangganyer...hehehe)..balik awl coz japg nk ke kedah, kenduri akad nikah mber.berbalik kepada cerita bukak peti ais td, dlm peti ais 2 ada serbuk coklat, tepung ada, gula ada tp butter tak de...pecah harapan tuk wat kek pg ni...so, ngan saki baki harapan tuk wat kek, sy terus cari resipi tuk wat kek coklat...nati balik dr kenduri mber nati, nk g beli butter tuk wat kek..ceh..semangat giler..meh, kita kongsi resipi yg sy dpt dr 1 laman web ni meh..


KEK COKLAT KUKUS LEMBAB



Bahan-bahan ( size loyang 18cm )

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/4 cwn serbuk koko van houten
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 kotak susu coklat (250ml)
  • 2 biji telur (size M)
  • 1 cawan gula halus
  • 1/2 cawan butter
  • 3 sudu besar susu pekat
  • 1/4 cawan minyak masak n esen vanila
  • TOPPING
  • 3-5 sudu besar susu pekat
  • 1/4 cawan serbuk koko van houten
  • 2 sudu besar butter
  • 2 sudu besar susu segar

Cara-cara

  1. Pukul telur,gula dan butter sampai kembang.Kemudian titiskan esen vanila. n pukul lg.
  2. Ayak tepung,serbuk koko dan baking powder.
  3. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.Kaup balikkan.
  4. Masukkan susu kotak,susu pekat,minyak dan gaul sebati.
  5. Masukkan dlm loyang yg telah dilengser minyak/marjerin. Tutup dengan aluminium foil..Then kukus 45min...Dah masak sejukkan.
  6. Utk topping...campurkan semua bhn dan masak secara double boiler. Then bleh la curahkan kat atas kek yg dh sejuk td.. Hiaslah apa suka...Pastu simpan dlm peti sejuk beberapa jam sebelum dipotong. Taraa...dh siap...bleh la makan....

lau nk resipi kek yg len2, leh la cri kt lmn web ni yer...MY RESIPI

Thursday, May 19, 2011

cheezy wedges

seriusly sy sedang lapar cheezy wedges skng neh..hampeh je..tgh2 mlm ni la lapor benda bebukan tue..tah pape lah...slu lau sy ke restorant fastfood tue,KFC bneda yg tak lupa tuk diorder adalah cheezy wedges..tak de nugget ke, tak de burger ke, tak de ayam ke xpe lg, tp jgn tak cheezy wedges...lau tak de bnda tue, cm tak lengkap je...snggup patah balik ke KFC tuk beli bnda tue..jap2 td dlm tgh dok lapor cheezy wedges ni, sempat la sy mncari resipi tuk wat cheezy wedges nih..sape nk wat cheezy wedges kt umah, leh amik resipi nih,,


Bahan-bahan ( boleh 2-3 kali makan )

  • 500gm frozen wedges (pakai brand simplot)
  • 200gm cheese slice warna oren
  • 1 sudu besar mentega
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1/2 cawan (125ml) susu segar
  • 2 sudu besar yogurt perasa asli
  • Mayonis secukupnya

Cara-cara

  1. Goreng wedges hingga masak. Ketepikan.
  2. Panaskan non-stick pan. Cairkan butter dan masukkan tepung. Gaul sebati.
  3. Masukkan susu dan kacau hingga pekat .
  4. Masukkan cheese dan kacau hingga cheese cair.
  5. Masukkan yogurt dan kacau sebati hingga elok kepekatannya.
  6. Paipkan sos cheese dan mayonis ke atas wedges yg telah digoreng tadi.

selamat mencuba yer..
ummm..so, sy akan ke kedai tuk beli bahan2 di atas..ummm..harap maaf, tukar fikiran plak sy ni..sy akan ke kfc saje tuk beli yer...hehehe


M.A.L.A.S

Malas....nape erk sejak kebelakangan ni, kemalasan melanda diri yg kerdil ni..huh..malas sokmo..lau dedulu, rajin gak la bwk keje balik wat kt umah..tp skng, keje yg duk sedia ada dlm beg tue pon tak terbuat..dah tue plak, list to do yg dah ditulis msa kt sekolah, cikit pon tak berusik..ish...nape la mls sgt ni cik wanna oiii..paper form 3 dah ciap tnda, tp paper form 4 separuh lg tak ciap tanda...aset pon key in  jap pastu berhenti, nk smbung key in pon ya ALLAH...tuhan je la yg tau betapa mlsnyer diri ni...nape erk?kt farmasi de tak jual ubt rajin..?lau ada mahal pon tak pe sy snggup beli...huhuhuh

Wednesday, May 18, 2011

malam ni layan HUJAN

mlm nih, mlm yg sgt lain dr mlm-mlm yg lepas...kenapa lain?cpt2, teka2....huhuhu
mlm ni rsa different sbb mlm ni sy didendangkan dengan lagu-lagu yg dinyanyikan oleh HUJAN. xpernah lyn pon before ni, tp mlm ni disebabkan my bro amik mna tah cd HUJAN dan diplaykn di radio, nk tak nk terpaksa dengar...best gak erk..huhuhuh...
lagu ni paling best..jom lyn lirik die..

Tamatlah zaman persekolahan
Ku masih dihantui memori
Waktu Kecil waktu yang gemilang
Oh tuhan ku tak mahu pergi

Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua
Kelak akan membesar
Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua
Akan bersama selamanya

Tak lupa pelbagai peristiwa
Waktu pergi mengaji
Ponteng kerana ku macam tak biasa
Wooooo

Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua
Kelak akan membesar
Alangkah indahnya dunia
Bila kita semua
Akan bersama selamanya


Sumber: Hujan - Muda Lirik
Sila baca lagi di http://zonfiniti.blogspot.com

Monday, May 16, 2011

hari ni hari guru...

rini 16 Mei 2011..maka genap lah smbutan hari guru kali ke 40 dengan tema "guru penjana transformasi pendidikan negara". aritu disebabkan ada khabar mengatakan smbutan hari guru tak leh diadakan di negeri perak ekoran dr pengarah ckp cmtu, so tak de preparation dibuat..tup-tup ari jumaat lepas msuk dlm portal slh pham plak, rupanyer leh smbut..so smbut ala kadar je td masa kt sekolah..perhimpunan rasmi mcm biasa..kemudian diikuti bacaan perutusan dan seterusnya ucapan YDP PIBG, dan pengetua..after that bacaan ikrar dan nyanyian lagu kami guru malaysia..

dlm area kul 10 tue, baru lah ade announcement ckp, p&p tak de dan smbutan hari guru diteruskan..acaranyer, sukan dipadang dan karok di dewan..dlm acara sukan dipdg tue, mcm2 acara diadakan seperti footsal, bola jaring, boling padang dan music chair...sy join footsal..men footsal pkai baju kurung...huhuhu...best gak erk...xcited time dpt bola tp tendang bola cm hampeh...huuhuhu..

selesai aktivit di pdg, skng tiba aktivit di dewan terbuka plak...aktiviti nyanyian dr pelajar dan guru...sis meria tunjuk bakat rini, begitu jgk ngan cikgu din, sis nieda ciap berduet lg ngan cikgu zaini, dan guru prktikel pon turut menonjolkan bakat...caya la wei...tak sngka berbakat besar korg..

pape pon, even mengejut and spontan aktiviti td, mmg best and enjoy...slmt hari guru tuk semua..

Sunday, May 15, 2011

C.I.K.G.U

hari pertama daftar masuk ke UPSI, banner pertama yg sy pandang yg sedang molek tergantung di tiang-tiang lampu tertulis C.I.K.G.U..die tulis cmni

C: CELIK
I: INSAN
K: KERANA
G: GURU
U: UNGGUL

masa tue hanya memandang je banner tue..memandang tanpa rasa. after 4 years kt UPSI sy kuar ngan segulung ijazah education n know sy seorang guru...baru ku faham erti perkataan yg tertulis kt banner tue..pape pon bila duk sesaje imbau balik kenangan2 lalu msa belajar tuk jd cikgu nih..jd rindu seh nk back to kenangan tue...rindu sesgt...rindu nk jejak kembali kaki ke UPSI tue, rindu nk jupa kengkwan sepejuangan susah sng bersama menyiapkan assigmnt, study sesama tuk exam, kongsi mkn dikala tak cukup duit..rindu sume tue..pape pon kepada kengkwn seperjuangan yg sama2 belaja kt UPSI dulu, miss u alot...selamat hari guru kengkawan..pjg umo diizinkan tuhan, kita jupa lg yer...



weeding invitation

entry sy kali ni nk story bout weeding invitation. disebabkan cuti sekolah akan tiba dlm msa 2 minggu lg, jd ramai para sahabatku mengambil kesempatan cuti sekolah tersebut untuk mendirikan masjid..mengapa pilih cuti sekolah? of course la kn, nati sng saudara mara, para kenalan dan sahabat handai mahu menghadirinyer. (tue pon lg mau tnya ker?hehehe)

setelah dikira-kira invitation yg sy terima, lau tak terlepas pandang adalah dlm 8-10 jemputan dr mber2.

28 Mei 2011: jemputan dr hasnida
31 Mei 2011 : jemputan dr Naroh
4 Jun 2011 : jemputan dr emy, yin, fauzana, yusrina, yda n kinah..
6 Jun 2011 :  jemputan dr cik nab, yda(belah lelaki)
11 Jun 2011 : jemputan dr Sharil dan ami

tue setakat senarai yg dpt dikesan..pape pon lau berkesempatan dan lau tiada aral yg melintang, I`Allah, akan dipenuh jemputan tue.

dikesempatan ni, sy nk ucapkan tahniah dan selamat pengantin baru. semoga kalian bahagia hingga ke akhir hayat.

Barakallahu lakuma wa baraka alaikum wa jamaa baina kuma fi khair...
semoga bahagia & diberkati selalu :)

Saturday, May 14, 2011

selamat hari guru

sok merupakan tahun ke dua sy menyambut hari guru. jap je rasa, cm semlm je baru smbut ari guru taun lps, baru smlm je dpt adiah dr student2, baru smlm je rasa dpt gelaran guru paling happening, tup tup dh nk smbut hari guru tuk kali  ke 2 bg diri sy..bg diri org len, ada yg kali ke 20 lah, kali ke 30 lah, kali ke 25 la, napak sgt la kn, sy baru je jd cikgu, ilmu n pngalaman pon xbyk, kena byk belajar lg..pape pon, sy suka jd cikgu...sy suka jd cikgu sbb leh didik anak bangsa..paling gembira bila dpt tengok student seronok and faham ape yg diajar, paling seronok bila markah ujian or exam semakin meningkat...bahagianyer hati...

actually byk sgt sy kena belajar..sebagai seorg cikgu jgk, kena tambah gak pengetahuan..jgn igt student je kena blaja, sy pon kena belajar gak..sekarang baru taun ke 2, so byk lg perkara yg perlu sy tahu sebagai seorang guru neh..so dikesempatan yg ada ni, sy berazam supaya dpt menjadi guru yg lebey baik, lebey berkaliber, lebey berdedikasi dan lebey ape lg erk? pape je lah, yg penting lebey baik dr taun lps...dan akan menjadi lebey dan lebay baik tuk taun yg seterusnyer..

kepada semua guru yg pernah mendidik diri yg kecik ni...(mmg sy kecik pon..hehehe), selamat hari guru dan tq so much..

kepada warga PENDIDIK SEDAKA, SELAMAT HARI GURU..semoga kita menjadi warga pendidik yg berkaliber...






haPPy teacher's day 2011

"guru penjana transformasi negara"

indulgence kek

sape pernah mkn indulgence kek?sape yg prnh tue, pasti akan mengatakan kek tue mmg sedap. dan sape yg tak prnh rsa, cpt2 g beli kt secret recipe, then rasa..mmg best sesgt..
so kt bwh ni ada resipi camne nk wat indulgence kek ni...


Chocolate Chiffon

Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila

Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.

Filling : Mousse Coklat Hitam :
200gm chocolate masakan hitam
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
1/2 tbsp mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
1 1/2 tbsp gelatin
50ml air
simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)

Filling : Mousse Coklat Putih :
200gm coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air

Topping Coklat Ganache
150ml Anchor whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan hitam
1 tbsp mentega cair
(Masak secara double boiler, panaskan whipping cream *** hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas kek)

*** Hiasan : Untuk piping coklat ganache di atas kek, sejukkan dahulu coklat di dalam peti sejuk selama 4 jam. Keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan hand whisk hingga rata, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan pipe di atas kek atau di tepinya. Setelah siap masukkan kembali kek yang di hias dengan coklat ke dalam peti sejuk.

*** Untuk mendapatkan coklat ganache yang lebih keras tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border.

Cara-cara :

Mousse Coklat Hitam
1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan
2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.

Mousse Coklat Putih
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.
4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.

Cara-cara :
1. Potong chiffon kek kepada 4 lapisan.
2. Lapisan Pertama : Letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). Tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
3. Lapisan Kedua : Letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
4. Lapisan Ketiga : Letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat putih dan ratakan.
5. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
6. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan mousse coklat hitam keseluruh kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
7. Letak cake di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru di hias.
8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek. 


pjgkan resipi die..sape yg nk mkn byk, leh wat sendiri sbb leh mkn byk and leh mkn berulang-ulang. sape yg nk jimat masa, leh beli di kedai kek secret recipe..hehehe...



yea2, dpt adiah

jap2 td dok kemas2 bilik, tetiba disatu sudut terpandang 1 beg kertas berwarna kuning keorengan. terus capai beg kertas tersebut then terus dibelek isi dalamnya..eh, ada adiah la...sape yg bagi ni...(ceh, padahal dah tau, saje je wat2 tak tau..hempeh..)

ada 2 bungkusan adiah, 1 cd, 1 notebook, 1 pen and 1 buku tentang rukun negara...(sape leh teka, sape yg bagi adiah ni angkat tangan..=p)..

actually, beg ketas and adiah kt dlm tue dah lama dah sy dpt, cuma tak bukak je, syg nk bukak, so letak je di satu sudut dinding bilik supaya senang dilihat dan dicari apabila diperlukan..hehehe

so, jap td,lantas dicapai beg kertas td dan terus kuarkan isi dalamnya...adiah2 ni actually cenderamata yg diberi oleh pihak perpustakaan negara masa lwtan ari tue. sgt2 best..g lwt tpt diorg ciap dpt cenderamata lg...so ape lg,2 bungkusan yg dibalut cantik tue td terus dibuka dan isi dalamnyer notepad beserta stickynote and mug. masa lwtan ke perpustakaan negara tue, layanan diorg sgt baik dan best...meh lyn pict adiah meh..hehehe





giler gitar

jap je dah ptg sabtu dah..tak napak pon keje2 yg dah sy siapkan...pper exam student baru bertanda 4,5 keping...abis tu masa byk2 tue, ko wat ape yer cik wanna? ishhh....xde keje len dr pg td sampai la ke ptg dok ngadap kod gitar..kod dh tau, goreng gitar masih lg tak tau...hampeh jer...bila goreng lgu jd sumbang...huhuhu

b4 tue, mahu tabik spring kt sis meria sbb die dh berjaya mengoreng gitar hampir 100% dlm tempoh 2 minggu...caya la sis...jap td surf tenet cari kod gitar 150 juta kali...ni kt bwh ni kod die...meh lyn kod meh..=)


D G
Untuk kali keseratus lima puluh juta
D
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
G
Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?
D
Apa kau buta, apa kau pura-pura suka


G
Di seratus lima puluh juta kali itu
D
Di depan semua engkau tarik tangan aku
G
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
D
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu



G
Dia mungkin bengis seperti singa
D
Tapi dia nangis tonton cerita Korea
G
Dia mungkin keras bila bersuara
A
Tapi dia jelas, jujur apa adanya



D
Aku lagi kenal dia




G
Dah lebih seratus lima puluh juta kali
D
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
G
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
D
Engkau sangat manis, aku ini pula dawai besi



G
Di setiap seratus lima puluh jutanya
D
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
G
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
D
Terus kau cubit dagu aku, sambil berkata



G
sayang mungkin baran tak kira masa
D
tapi sayang tahan kalau yang salah saya
G
sayang mungkin saja keras kepala
A
tapi sayang manja bila kita berdua
D
saya kenal sayang saya



G
Buat apa dicerita
D
Bahagia kita rasa
G
Biar tak dipercaya
D
Peduli orang kata
G
Baju ronyok tak apa
D
Asal pakai selesa
G
Berkilau tak bermakna
D
Kalau hati tak ada



G
Aku lebih bengis dari sang naga
D
Tapi bisa nangis semata demi cinta
G
Suaraku keras tak berbahasa
D
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada



G
Aku mudah baran tidak semena
D
Mana boleh tahan angin cemburu buta
G
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
A
Aku punya manja, kau saja boleh rasa
D
Rahsia kita berdua~~


Thursday, May 12, 2011

main ni je kejenyer

semenjak 2 menjak ni, bila online je sy pasti akan singgah jap kt web digi tuk men games die..(sape nk tau games per, meh klik kt cini..KLIK DI SINI
mmg jd leka je bila men games kt cini..bukan games ape pon, games nk uji kecekapan diri menaip, games nk uji kecekapan bertindak, nk uji ketajaman mata...dgr muzik kt games ni pon dah teruja..comel sgt bunyi die...kt sekolah, lau berkesampatan tuk bukak laptop n surf tenet, pasti laman games ni, sy akan msuk, even sekejap pon...

dah tue plak mengames sengeh sorg2..hampeh jer...huhuhu

Wednesday, May 11, 2011

yea, yea..hujan

pg ni sy bangun seperti biasa, area kul6. msuk bilik air, mndi then amik wuduk sekali,,kemudian pkai baju dan solat...smoga Allah permudahkan segala urusan arini dan smoga allah berikan rezeki yg lebih murah tuk arini dan ari2 mendatang..selesai je solat, sy terus bersiap ke sekolah. tp before tue, bukak tingkap bilik dulu, mahu menghirup udara pg...tetiba terdetik dlm hati, bila la nk ujan pg...dok jap tue, tetiba hujan turun...suka giler, suka sgt ujan pg..

ujan pg2 cmni lau baring ats katil semula, mmg best..tp arini tidak...tanggungjwb harus didahulukan..cewah..ayat tak leh blah..heheheh..pape pon sy mmg sukakan ujan di pagi hari...segar giler rsa...lau ujan smpai ptg pon ok gak kn...mna tak nyer, sejak 2 menjak ni, cuaca pns giler...jom lyn hujan jom...lyn bunyi hujan...mmg best...=)


Monday, May 9, 2011

gelak besar = release tension

disweek merupakan examination week..so sume p&p ditangguhkan tuk memberi laluan kpd peperiksaan pertengahan tahun. peperiksaan pertengahan tahun ni la yg akan membuktikan selama pelajar dok blja hampir setgh tahun ni, diorg dpt kuasai atau tak.

sy tak dpt nafikan disweek merupakan week yg sgt mengantuk...mana tak nyer, masuk kelas tunggu student jwb exam..ya Allah..ngantuk giler...jln2, pusing2 kelas, g tengok setiap meja...suasana sunyi...mmg amat membosankan...lau nk dicompare ngan minggu2 belaja cm biasa, ada riuh rendah dlm kelas, diselangi ngan gelak ketawa student, ditambah plak ngan feedback yg student bg...mmg tak membosankan...

tp, disweek jgk merupakan week tuk sy release tension..mna tak release tension, tanda paper BM stuednt mmg cukup wat sy leh gelak sampai pecah perut. rini je, beleknyer belek skrip jwpan student secara rawak pon dh leh gelak tahap cipan...mmg release tension dpt ketawa besar2...gelakkan jwpan student yg tak masuk diakal..lain yg diajar, lain plak yg dijwb, expecially bahagian tatabahasa bahagian wat ayat and peribahasa..

antara salah satu soalan bahagia tatabahasa:
tukar ayat di bawah kepada ayat bersusunan songsang tanpa mengubah maksud ayat.


kucing parsi peliharaan budak itu amat comel.
jawapan pelajar pertama: budak peliharaan kucing parsi itu amat comel.
jawapan pelajar kedua: amat comel budak peliharaan kucing parsi itu.


lain yg diajar, lain plak yg dijawab...kahkahkah...mahu gelak sampai pecah perut...



Sunday, May 8, 2011

Jiman oh Jiman





kali ni sy nk post entry bout Jiman...jiman ialah seekor kucing jantan yg berwarna oren..b4 ni sy prnh dgr nama dan cerita je dr adik sy bout jiman nih...die ckp jiman nih besar...tingin gak nk tgok rupa si jiman nih..dan baru2 nih, smpai jgk la hajat sy tuk tgok cmne rupa jiman...punyer la besar si jiman ni...pandai dan cerdik jgk...kuar je dr sangkar die, terus masuk asah kuku then terus lari keluar, merayap2 then bila dah gelap, terus msuk umah duk kt pondok tp umah die tue....then tuan die pon bwk la die msuk ke dlm sangkarnyer semula...bg sy, si jiman ni tak puas lau tengok je, die kena pgng sekali...meh lyn pict meh...


bahaya

rasa sgt tak tak selamat dan berada dlm keadaan bhaya sekiranyer memandu dibelakang lori...lau lori roti ke, lori bwk telor ke, lori bwk ayam ker, leh tahan lg la..tp lau drive diblkng lori bwk pasir dan batu ni, ya Allah...tuhan je la yg tau, cmne rasanyer..

skng ni bila projek landasan keteapi tue sdng rancak dijalankan, maka lori2 yg mengangkut batu, tanah dan pasir ni kerap sgt la berada di atas jln...tak kisah la lau diorg nk pkai jln pon, mmg hak semua pon jln tue bukan hak persendirian tp yg leh jd sedikit kerisauan tue bila lori yg mengangkut batu dan pasir tidak menutup isi muatan mereka dengan sebaiknyer..pkai tutup ats je, yg tepi2 tue tak de tutup, dah tue bila langgar bonggol, lopak, tak ke batu n pasir tue, terus jatuh bertaburan ats jln..tak kisah lau jatuh ats jln pon, tapi lau kete yg berada diblkng dan tepi lori 2, tak ke cuak, mna tak nyer, wat batu tue terus terpelanting kena cermin, tak ke retak menanti belah...

diharap semoga pemandu lori yg mengangkut batu dan pasir di  ats jln raya menutup muatan mereka dengan kanvas...tutup sebaik mungkin agar tidak berterabur batu dan pasir di atas jln...

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...