Friday, May 24, 2013

ziarah MeDaN

da lama da nk tulis entry nih, ari ni baru berkesempatan almaklum la byk sgt kijo...ni da cuti sekolah ni, ni la masa yg sesuai tuk memanfaatkan masa dihadapan lappy untuk mengsurfing internet..hikhik
berbalik kepada title entry ni, ziarah MeDaN, ya cuti sekolah Mac yang lalu sy berkesempatan utk ke MeDaN, InDoNeSiA...saya pergi ke sana bersama suami tercinta dan juga bersama famly mentua yg disayangi. seronok jalan reramai ni, riuh and happing jadinya...

kami bertolak ke MeDaN pada 28 Mac, jam 6.45pagi dan tiba di Lapangan Terbang Palonia pada jam 8.05pagi...sampai je kt Lapangan Terbang Palonia, kami di sambut oleh supir iaitu Pak Man...die ni la yg bwk ktorg jejalan sepanjang kt sana..1st destination ialah Danau Toba...sngat lama perjalanan untuk ke Danau Toba...berapa kali terlelap dlm van, sedar2 je xsampai lg, tidur balik, sedar semula pun xsampai lg...huhuhu...panas jgk la punggung lelama dlm van...hehehehe...tp itu sume x mematahkan semangat tuk ke Danau Toba...jalan nk ke sana jgn ckp la kn, sempit xmcm kt malaysia...tp kira ok la ada jgk jalan kan..akhirnya setelah berjam-jam dlm van, akhirnya tiba jgk kt Danau Toba...cantik tak terkata view die..sgt indah...bukit bukau, gunung ganang yang mengelilingi tasik danau toba yang membiru membuatkan kita sgt terpegun dgn keindahan tersebut...subhanallah, indahnya ciptaan Allah

tiba di Danau Toba, kena naik feri pulak untuk ke Pulau Sumasir...satu keadaan yang sgt lain dan tidak bisa dilihat di malaysia. waktu nak naik feri tu, budak-budak sekitar 5,6 taun hingga 12tahun sedang berenang dekat dengan feri untuk meminta wang dari penumpang feri...antara dialog yang xkan dilupakan, "lempar uangnya bang, lempar uangnya" dan ada penumpang feri (termasuk la suamiku incik ebby, abg iparku, incik mazlan) yang melemparkan wang kepada mereka lantas budak2 tersebut terus berenang merebut wang yang dilemparkan tadi...alahai, kesiannya diorg, nak cari duit sampai mcm tu sekalikan..pape pon bebudak yg dlm air duk berenang tu mmg perenang terbaik...siap ada yang kejar feri smpai ke tengah tasik tu ha...aishhh bebudak ni...smpai je kt pualu sumasir, masing2 da penat, da ptg, terus pergi check in challet di Toba Village Inn..alhmdullah dpt check in challet yang sgt best...bersih...lengkap dgn kemudahan...dan yg paling best, view die sgt indah...betul2 dpn tasik...ptg tu, xde keje, terus g mandi swimming pool...nk berenang lam tasik kt depan tu, rasanya xmampu kang tenggelam plak, xpe la, berenang dlm swimming pool pun jadi la..hikhik..malam nya pakat2 g makan then tidur, masing2 keletihan...

keesokan paginya, berkemas dan bergerak ke Berastagi..sebelum tu singah jap di Simarjarunjung...Di Simarjarunjung, tpt die indah, nyaman, dingin ala2 cameron highland gitu...lepak jap kt situ dlm sejam then teruskan perjalanan ke Berastagi...tiba di Berastagi, sume pakat2 naik kete kuda...da dapat nek kete kuda, ape lagi, pakat2 shopping la kn...incik suami sempat la beli baju batik Berastagi..xsempat nk simpan dlm plastik, terus amik pakai...(tersenyum tgok gelagat incik suami)..selesai shopping dan jalan2 di Berastagi, kami teruskan perjalanan ke Medan..tiba je di Medan, cuaca dia xseperti di Danau Toba, di Berastagi, di Pulau Sumasir...di Medan cuaca die sedikit panas, masing2 duk merindui cuaca dingin di Berastagi...hikhik...Bandaraya MeDan sgt sibuk dan bising ngan bunyi hon kenderaan masing2...sampai je di Medan, kami terus ke Homestay Pak Herman...homestay ni sgt best, sume lengkap...selepas bersihkan diri, kuar cari makan, lepas makan, balik tidur..

esoknya kami ke toko batik, ke istana maimun, ke pusat membeli-belah seperti di jalan masjid india tu, ape tah namanya xingat da, then seterusnya kami ke Medan mall.kt mall tu ada pasar karat...puas la berjalan kt pasar karat tu, bukan jln utk membeli sgt tp untuk cuci mata dan incik suami plak sibuk mengusik peniaga kt sana...(xlarat nk gelak ngan die nih..)...seharian berjalan kt sana singgah homestay jap, balik bersihkan diri sume, then terus kuar cari makan di malam harinya...makanan kt sna jauh berbeza rasanya kalau nk dibandingkan di Malaysia. bagi sy sendiri, sukar untuk menerima rasa makan kt sana..agaknya kalau sebulan duk kt sana, kompem kurus kering...ehehehehe...selesai makan malam, pusing2 Bandaraya Medan, kami pulang ke homestay untuk berehat..esok dah nk fly balik, sume pakat kemas2 barang da malam tu..esok pagi, seawal jam 5pagi, supir da dtg jemput untuk bwk ke lapangan terbang Palonia..lepas check in di balai berlepas, dlm jam 7pagi kami terbang pulang ke malaysia..tiba di LCCT lebih kurang jam 8.15pagi.. masing2 da penat, ape lg balik tidur la kn..hikhik

pape pun, lawatan ziarah MeDan tu, memberikan berjuta-juta kenangan manis...

oh suamiku...



"lempar uangnya bang, lempar uangnya..." 

incik suami lapar, makan megi je ye b...



keindahan ciptaan Allah

kak wa and abang e

1 famly 1 love

kak huda, kaka ana dan sayer

bersama-sama incik suami si jantung hati

abg lan, kak wany n leyya


istana maimun

kesibukan bandaraya medan


Friday, May 17, 2013

warkah untuk Incik Suami

incik suami,
  • terima kasih ye sbb hadir dalam kehidupan kecil sy,
  • terima kasih ye sbb sudi melayan karenah sy,
  • terima kasih ye sbb sudi membahagiakan sy
  • terima kasih ye sbb sentiasa berada dengan sy ketika susah dan senang,
  • terima kasih ye sbb sentiasa buat sy ketawa,
  • terima kasih ye sbb sentiasa beri nasihat kt sy
incik Ahmad Syaiful bin Abd Halim,
  • terima kasih sgt2 sbb selalu bwk sy jalan-jalan xkira la jalan ke tempat jauh2 mahu pun setakat ke econsave tu...hikhik
  • terima kasih sgt2 sbb selalu bwk sy makan-makan xkira la kt mana tempat sekalipun
  • terima kasih sgt2 sbb tlg sy kemas rumah, kemas almari dan siram pokok bunga (b xde, bunga pun da layu)
  • terima kasih sgt2 sbb sentiasa kemas kini sistem fail di rumah kita
  • terima kasih sgt2 sbb xkira di mana kedai makan awak berada, awak pasti akan call untuk tanya nk makan apa2 tak.
  • terima kasih sgt2 sbb tiap2 kali ciah dtg umah kita, awak yang buatkan susu ciah
  • terima kasih sgt2 sbb tlg cas kan hp BB sy bg penuh ketika sy tidur malam
  • terima kasih sgt2 sbb awak sentiasa dahulukan sy dalam apa jua keadaan susah sekalipun...
  • dan terima kasih sgt2 for everything selama kita lalui hidup bersama-sama...
semoga Allah sentiasa limpahkan kebahagiaan, kegembiraan, keberkatan, rezeki yang melimpah ruah kepada rumahtangga kita...semoga jodoh kita sampai ke syurga...amin ya Rabbalalamin





memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...