Sunday, July 31, 2011

selamat berpuasa

di sini sy ingin mengambil kesempatan tuk mengucapkan

selamat berpuasa kepada semua umat islam di seluruh dunia

alhamdulillah, Allah panjangkan umur sy lagi tuk berikan kesempatan kepada sy menunaikan ibadah puasa untuk tahun ni. 

semoga puasa tahun ni, lebih baik dari tahun-tahun yg lepas.
semoga lebih byk lg ibadah sunat yg dpt dilakukan disamping melaksanakan tanggungjawab ke ats ibadah-ibadah yg wajib.

peringatan tuk diri sendiri:
  • sentiasa sabar dan bykkn bersabar dlm bulan ramadan ni
  • bykkan amalan sunat di samping amalan yg wjib
  • bykkn bersedekah
  • jgn membazir tambah2 lg lau ke bazar ramadan..
  • makan ketika berbuka tu, tlg berpada-pada ye
  • bangun sahur, jgn xbangun pulak...

akhir kata, sila pasangkan niat puasa anda ciap2 ye..

Lafaz Niat Ringkas
نَوَيْتُ صَوْمَ رَمَضَانَ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa Ramadhan kerana Allah Taala.
Lafaz Niat Lengkap
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.
Lafaz Niat Untuk Sebulan


نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.





Saturday, July 30, 2011

tips mengisi minyak

entry kali ni sy nk tulis psl tips mengisi minyak....ramai org yg dh tau psl tips ni, tapi sy tetap gak nk tulis psl tips mengisi minyak ni..peduli ape kn..page sy, biar la nk tulis apa pon kn...hehehe

ok...disebabkn benda ni mmg sy alami dan peratus perbezaannya memang ketara sgt2 jd, sy pon rsa ptut tuk sy share tips ni...tips ni tuk sesiapa yg x tau lg OK..kpd sape yg dh tau, duk diam2 je tau...=)

haritu sy isi minyak kereta seawal pg dlm jam 4pagi...disebabkan minyak dlm tangki masih lg ada, dlm 2bar lg, jd sy isi la rm30...minyak naik smpai 5bar..ok..tu situasi di awal pg...disbbkan perjalanan jauh,pusing sana sini maka minyak turun dan turun...so, petang pukul 4.30ptg, tiba msa tuk isi minyak lg...minyak masih ada 2bar lg...so, sy isi seperti pg td, rm30..tp...minyak hnya naik 4bar saje...beza x?bezakan...

ok, so skng, sape2 nk isi minyak, isi waktu pg atau malam...xpun isi wktu cuaca sejuk..nak tau nape?bila cuaca sejuk contohnya waktu pg2 buta and waktu mlm, tangki kenderaan anda yg already pns tu akan kurang pns disbbkn cuaca diluar sejuk...tp bila anda isi waktu tengahari, waktu cuaca panas giler, tengahari rembang tu, tangki kenderaan anda yg sudah tntu tgh panas, ditambah lg ngan cuaca pns kt luar tu..jd, bila minyak di masukkan saja ke dlm tangki minyak korg, nescaya, minyak tersebut akan meruap...jd bila meruap, minyak pon berkurang sedikit sbb yg meruap tu dah jd wap dh...dat`s ada perbezaan bila isi minyak waktu cuaca pns (tghari rembang) ngan waktu cuaca sejuk (awal pg atau mlm)..

lau tak percaya, cuba la isi waktu pg2 buta or malam...then u all tgok bape bar naik,,pastu u all isi plak waktu tghari yg pns giler tu...tgok plak bape bar yg naik..tp isi ngan nilai yg sma la...=)



rabu di UPSI

27 july 2011 baru2 ni sy telah berkunjung ke UPSI tuk meraikan hari bersejarah cik aqma...die konvo pada hari tu...as a anak kandung suluh budiman, sy rsa sedikit teruja tuk ke UPSI..nape teruja?mesti ar terujakan, 4 taun menuntut kt sana, mcm2 kenangan manis dan pahit sepjng kt upsi tu...kenangan menuntut ilmu sehingga berjaya menamatkan pngajian dengan jayanya(no repeat paper ok..no repeat sem also..hihihi) shingga berjaya mendapatkan segulung ijazah kt citu...huh..4 taun dulu rsa cm lama...tp skng, 4 taun tu rsa cpt je berlalu dan skng jugak dah hampir 2 taun sy meninggalkan UPSI...

so, pepagi lg we all dah bertolak ke UPSI...kuar umah kul 4lebey pg, drive naik higway dlm kul 5 pastu berhenti jap kt perhentian simpang pulai tuk solat subuh,,pastu continue balik perjalanan tuk ke UPSI, dan akhirnya, dlm kul7.15 selamat smpai ke UPSI...antara org yg terawal smpai,,,siap tlg bukakkn pntu pgr UPSI lg..(napak benor menipu...huhuhu)..masuk je dlm perkarangan UPSI tu, 1 perasaan yg best xdpt digmbrkn...1 demi 1 kenangan dtg...tingat rakan2 sepejuangan yg sentsa bersama tika ssh dan sng...siyesly sy rindu saat2 menuntut di UPSI dulu...huhuhu....

then waiting tuk melihat cik aqma msuk ke dewan...napak cik aqma sgt happy dan berseri2 ketika msuk ke dewan...mau tak hepi, ari bersejarah tu...penat lelah 4taun akhirnya membuahkan hasil...tahniah cik aqma..tingat plak masa diri sendiri konvo..sgt happy...



area kul 11 lebey, upacara penyampaian ijazah pon tamat..cik aqma kuar dari dewan...so skng sesi bergambar plak...cik aqma dah mcm artis plak, berposing sakan..almaklum la ari tu ari bersejarah die..dan sy lah yg melayan cik aqma tuk berposing...hehehe



after selesai sume kt UPSI, we all terus g kalumpang, tuk mkn tghari...pas mkn tghari, sbyg zohor then ke sabak bernam tuk ata cik aqma balik..pastu sy teruskn prjlnan tuk pulang ke rumah...smpai kt umah dlm kul 11lebey...rabak mata...ngantuk giler...huh..pape pon, haritu mmg hari rabu yg best..=)

to cik aqma...congrates ya.....semoga menjadi guru yg berdedikasi...
Celik Insan Kerana Guru Unggul...

Tuesday, July 26, 2011

wordless wednesday..

mengantuk

seriusly cakap, kalau duduk sesaje dlm suasana yg sunyi, mmg mata ni cpt je rasa mengantuk..mengantuk tahap gaban...so, rini, sy mengantuk lg...mengantuk lagi bila jga exam...pelajar tingkatan 3 skng ni tngah menduduki peperiksaan pra percubaan selaras negeri, jd no P&P tuk beberapa hari ni sempena memberi laluan pelajar menjawab exam tersebut...bila exam berlangsung, maka blok tingkatan 3 tu akan jd sunyi...

bila smpai je turn tuk masuk ke kls form 3 ni, sy melangkah dgn penuh semangat dengan membawa paper sejarah peperiksaan pra percubaan selaras negeri utk ditanda...msuk je ke kls form 3, ronda2, pusing2..everything s is going smoothly, student semua xde prob, maka tiba la masa tuk tanda paper..paper pertama yg ditanda ok, paper ke 2,3,4,5,6,ok lg..masuk paper ke 7,8,9 mulut dah menguap dh...adoiii...ni tanda2 dah mai ni...masuk paper ke 10, 11,kepala dah sengguk..hampeh tul la mata ni..time ni la die nk ngantuk pon...mana la xngantuk, selalu masuk kelas, bercakap, bercakap, bercakap, berjalan dlm kelas, ronda segenap kelas tp rini duduk je mcm tunggul je...tu yg ngantuk sakan tu...

igt sy je cmtu, kak meria, and cik ayu pon lebey kurang sma je ngantuk cm sy...huhuhu....yg peliknye bila kuar kelas, mata terus segar abis..hampeh je...huh..

Monday, July 25, 2011

kuih raya semanis dimulut

ritu dh ckp psl segmen kuih raya, almond london yg kedekut badam, xkedekut badam tu..so, tuk entry kali ni, sy nk tlg promote biskut raya...biskut raya ni namanyer biskut semanis dimulut..tu nama manja die..lau nama betul2 die, biskut quakeroat..sy dh try mkn pon biskut ni...kalau dr fizikalnya, tak dinafikan, besar jgk kuih ni, tak mcm setgh kuih, kecik je...kalau dr segi rasa, mmg sedap, ngan crunchynye,crispinyer..lau gigit je sure bunyi krup, krup punyer...kesimpulannya, kuih ni bakal menjadi kuih yg paling cepat abis jika anda membelinya...harga die rm23 tuk 50biji...sape2 yg berminat boleh private msg encik danie di facebook...klik kt sini [DANIE]

Sunday, July 24, 2011

hasil dari hari ahad...

hari ni hari ahd..so, sy tidak ke sekolah sbb kalau ke sekolah, sape ada kn...semua warga sekolah bercuti pada hari minggu, kot yg ada kt sekolah, pakcik guard je la...hehehe

jd, ape hasil yg sy dpt tuk hari ahd yg mulia ni...?lau smlm, sy berjaya keyin aset bersama jumlah kad inventori dan jumlah harga set inventori dan harta modal sekolah tuk suku tahun pertama..tp hari ni, ape yg ko wat dan apa hasilnya cik wanna?cpt gtau..huhuhu

ok, tuk hari ni, sy xwat ape..melainkan asyik ngadap photoshop je dr pg smpai la ptg..saje je asah skill...ilmu yg sifu bg aritu dah bwk sy tul2 tuk explore benda alah ni.smpai la sy jupa cmna cara nk pkai foundation...foundation wa ckp lu...sy tlg pakaikan foundation kt semua org yg sy rsa nk test kasi cntik wajah die...hehehe..byk duitkn,,,faoundation bukan murah kn..tmbah lak lau foundation maybeline tu dah bape ringgit dh kn...hehehe

tp tuk hari ni, sy tak perlu kuarkn byk duit tuk beli foundation, just pkai fondation yg sedia ada di lappy...sy gunakan foundation adobe tuk kasi cntik wajah ni..hehehe...

b4 tu nk mtk maap kt beberapa mangsa tuk hari ni..sbb amik gmbr without permision...sowie yer..tp u all xmarah kn..xkn hehehe...jom layan pict jom...ni lah hasilnya makeover sy tuk beberapa org individu..hehehe...



Friday, July 22, 2011

segmen kuih raya...

di pagi sbtu yg mulia ni (pagi ke cik wanna, dh nk msuk tghari lor..), sy nk bercerita psl kuih raya..almaklum la tak lama lg nk pose sebulan berpose menahan lapar dan dahaga dengan penuh kesabaran dan bertawaduk dgn penuh keinsafan ditambahkan dangan amalan yg wajib dan sunat, pastu ngan kegembiraan kita akan smbut hari raya pulak...hehehe

sy tak nk ckp psl raya, tp sy nk ckp psl kuih raya..sbb segmen tuk entry kali ni adalah segmen kuih raya...hehehe

kenapa begitu semangat nk bercakap psl kuih raya?


sbb di tpt keje, dah start dah sesi mengorder kuih raya..kat facebook pn dah start dah bisness kuih raya ni sbb sy dh pon ditag ngan gmbr kuih raya..hehehe

bila bercakap psl kuih raya, dari tahun demi tahun, kuih tradisional dah semakin dilupakan...bukan la dilupakn mean xde langsung, ada tp dah tak berapa nk ada...sbb skng dah ada lambakan kuih moden..

kuih raya tradisional yg masih lg top adalah seperti bahulu, dodol, kuih bangkit..lg pe lg tah..xigt dah..hehehe

tp rata-ratanya kalau berkunjung tika hari raya ni, setiap rumah yg dikunjung pasti berlambak-lambak ngan kuih raya modern mcm, almond london, coklat marbel, mama carry, coklat rice cookies and so on la..nama pon semuanyer nama org putih..hehehehe

ok..abis bebel pasal senarai kuih tradisional and morden, skng masuk bab kuih almond london plak..


bercakap psl kuih almond london, dulu kuih ni antara yg terpames...mna2 g semua dok cari kuih ni..mahal pon xpe, org akan beli...pernah dulu org jual kuih ni 50biji je smpai rm28, rm27, rm25 tp skng dah murah..50biji rm15 pon dah leh beli...lau mlm raya tu lg la 3 bekas rm20..hehehe...dedulu tu mahal sebab org tak tau resipi die lg, semua org tak tau nk wat cmne biskut almond london tue, skng semua org dh tau buat, so, harga pon murah la kn..cuma yg mna individu yg ada resipi tp xberkesmpatan nk buat disbbkan kesibukan masa bekerja, jd diorg pon beli la biskut almond london ni..tp skng dah ada dh yg bijak tuk pilih kuih ni, bukan apa, skng ada yg jual kuih ni, badam di dalamnya hnya separuh...uik?mna leh cmtu kn...badan ciap potong lg..harga still mahal..hehehe..lau cmtu buh kacang tanah je la kn...hehehehe...

pape pon kpd sesape yg mmg sgt suka kn kuih ni, better buat sndiri kn...cos yg dikuarkan xde la beratus pon tuk buat kuih ni, dan hasilnyer leh mkn smpai raya tahun dpn...(napak sgt menipu..hehehe)..kalau buat sndiri, lantak korg la nk taruk badam byk mna, 10 bijik pon leh letak kt dlm kuih tu...hahahaha...

dah...cukup..kang bebyk tulis kang, mengarut je leby....taun ni, cam nk buat sndiri je kuih almond ni...just wait n see je, wat ke tak..cilap aribulan, g beli je kt kedai...hehehe


gaduh @ facebook.

apa function facebook?

byk function facebook ni...antaranya

  •  tuk cari balik kawan-kawan lama yg dh lama xjupa, 
  • tuk invite kwn2 ke majlis pape just guna event kt dlm facebook tu
  • tuk luaskan perniagaan, jual shawl, jual kuih, jual cupcake and so on
  • tuk share idea, or dptkn maklumat contohnye cm nk g induksi, mtk soalan spot kt mber,,,,hehehe..yg tu harus dilakukan tuk lulus induksi...
  • and, mcm2 la function die
tp, yg xsedap mata memandang tu bila org guna facebook tuk
  • tabur fitnah
  • tuk gaduh
  • tuk buruk2 kn org
  • tuk mcm2 lg lah....
ummm....so da conclusion is, guna facebook atau laman sosial yg lain ke arah kebaikkan....

peace no war OK..


lala....masak lemak lala..

kerang ngan lala sama ke tak?tak sama...kerang cengkerang die ada garis-garis, kasar cikit tapi lala cengkerang die xde garis-garis dan licin sikit..


sape xpernah tengok lala, ni la rupa lala...kulit die licin ada corak2 gitu..

kan betul, kerang ngan lala lain, kerang kulit die kasar ada garis2...



sebut je lala..dah lama sgt tak mkn lala..dedulu selalu la mkn lala ni...kalau dah mls sgt nk msk lala ni, masak je stail org mls..basuh bersih2, potong bwk putih, bwng merah, halia, campak serai kemudian cmpur semua dlm 1 periuk bersama-sama ngan lala, taruk garam sikit, rebus smpai mendidih...tu lau dah mls tahap gaban la..


yg ni lala rebus


tapi kalau rajin cikit dr yg tadi, lala ni leh masak mcm2..paling sy suka bila lala ni dimasak lamak kaler kuning tue...sedap siot..makan nasi mau bertambah 2,3 periuk..(nampak sgt menipu..huhuhu)
jadi sy pn carilah resipi lala masak lemak ni dgn niat boleh la nk cuba nati..(cuba ke?tah bila tah nk cuba kn..uhuhu..)


bahan-bahan
lala (suku kilo) 
sebatang serai - diketuk 
suku ibu jari halia - diketuk /di tumbuk 
3 ulas bawang merah - ditumbuk 
1 ulas bawang putih -ditumbuk 
5 biji cili api-ditumbuk 
sedikit kunyit - ditumbuk 
sedikit santan (cair) atau susu rendah lemak, satu cawan.

setengah biji limau nipis
buah tomato kecil dalam 6 biji, atau sebiji tomato besar di belah enam.
garam
gula
bahan perasa
sedikit daun kunyit (pucuk) - dihiris



cara membuatnya
-panaskan kuali
-masukkan bahan yang ditumbuk didalam kuali.
-kalau guna santan, masukkan sedikit santan kedalam kuali soalah menumis bahan tadi dengan santan.
-Jika guna susu, masukkan sedikit minyak (satu sudu) untuk menumis bahan.
-Masukkan serai.
-kacau hingga mendidih.
-masukkan lala yang telah bersih kedalam kuali dan tutup kuali dalam 1 minit.
-masukkan garam, gula dan bahan perasa.
-perah limau kasturi (sebelah).
-buka kuali dan taburkan daun kunyit keatas hidangan.





sedapnyer la..tengok resipi xde rasa pape..tp tngok je gmbr lala masak lemak ni, terus meleleh rasa...hehehe
resipi dah ada, tp xtau la bila nk wat...napak gayanyer kena kumpul kerajinan tuk msak lala masak lemak nih...lau tak, smpai bila ko tengok je gmbr tu cik wanna...huhuhu

Wednesday, July 20, 2011

wordless wednesday...


sape teror, teka cpt..sape disebalik bunga ros putih tue..=)

Sunday, July 17, 2011

merah

hari jumaat yg lalu, 15 Julai 2011, sekolah sy telah mengadakan Hari Anugerah Kecemerlangan...semua AJK tuk hari anugerah tersebut telah menjalankan tugas dan tngjwb ngan sempurna sekali walaupun byk jgk rintangan dan dugaan yg berlaku spanjang persiapan tuk hari anugerah tersebut..

tema tuk hari anugerah tahun ni, merah dan kuning atau pun org kampung sy ckp, red and yellow...huhuhu

jd, sy, sis meria n cik ayu memilih kaler merah tuk hari tu...

"merah membara semangat wajar, "...that`s`y we all memilih tuk kaler merah..jom lyn pict..



Saturday, July 16, 2011

ada apa dengan ahad

ada apa dengan ahad?

ha...sape leh jawab?
bg individu yg telah bekerja, ahad merupakan hari untuk berehat..
bg anak-anak kecik yg masih berotak kartun, hari ahad masa tuk tengok kartun...
bg anak-anak remaja dibangku sekolah, hari ahad hari tuk hang out ngan kawan2...

ada apa dengan ahad?
bagi sy, ahad ada....ha..cuba teka ada apa?huhuhu
ahad best..sebab hari ahad sy tak bekerja..
ahad best..sebab hari ahad sy boleh berehat2 di rumah..
ahad best..sebab hari ahad sy leh tngok tv puas2...
ahad best...sebab hari ahad sy leh ciapkan keje yg tertangguh...
ahad best..sebab hari ahad sy leh tlg ibu msk2 kt dapur...
ahad best...sebab apa lg erk...ummmm....

tapi ahad merupakan penghujung hari tuk 1 minggu tu..bermakna sok dah start new week and bermakna jgk hari senin akan dtg....ummmm....sy bukan hate monday, tp....bila bermulanye ari senin, tu bermakna, sy tak leh duduk goyang kaki cm ari ahad...

tapi apa2 pon, everyweek sy akan nantikan hari ahad...=)


Friday, July 15, 2011

preview filem Mr. Popper's Penguins

dah lama tak preview filem...rini sy nk preview filem 

filem ni bukan lah filem berat atau filem aksi atau filem cinta-cintun jiwang karat atau pn filem seram..tgok gambar kt ats tu pon dah tau, filem ni filem kelakar...sgt best dan sgt comel...yg comel tu sebab ada 6 ekor penguin yang setiap ekornya diberikan nama yg sgt cute sekali.

hero tuk filem ni ialah Mr. Funnyman Jim Carrey...die merupakan seorang ahli perniagaan yang berjaya, mempunyai 2 org anak tetapi dah bercerai ngan isteri die. life die berjalan ngan lancar but tetiba jd kelam kabut bila die terima 6 ekor penguin dr ayahnya.

dipertengahan jalan cerita sgt best dan kelakar sebab die idup bersama 6 ekor penguin tu...
die start belajar cara nk jga penguin dan lastly penguin tue akhirnya ditangkap oleh pihak zoo..


dan seterusnya, die berjaya dapatkan kembali penguin 6 ekor tue dan yg bestnyer, famly die pon bersatu kembali..



siyesly ckp, lau u all tgok pon, sure gelak memanjang je...kelakar tengok keletah penguin..mna ada lagi manusia hidup ngan penguin dalam 1 umah kn...6 ekor penguin lak tue..hehehe


sy bg 5 bintang tuk filem ni...=)

Thursday, July 14, 2011

nak bilik camni

tempat paling best tuk spend masa lelama after pnt bekerja, sudah tentu n sudah pasti la bilik tidur kn...tp lau bilik cam tongkang pecah, sure cam xbest je kn...tapi setengah orang tak kisah sgt bilik cm tongkah pecah, baju besepah kt lantai, katil tak kemas cm tpt tidur kucing, jnji leh tidur ngan lena nyer...

tapi best kalau dapat bilik cam kt pict bawah ni kn....mmg best..sejuk je mata memandang..cm tak nk kuar je dr bilik tu..

sweet je bilik cmni..kaler pink lg...comel..lau umur dah 20lebey pon org akan describe owner bilik ni berumur belasan tahun.
=)


bilik camni pon best gak...kaler purple...napak luas, tenang n damai..deco die simple giler but cntik


bilik cmni ok gak..lau mls mndi tolak je msuk kolam...tak pon, lau kejut tak bangun-bangun, amik je air kolam, simbah je kt muka..kolam dekat tue..huhuhu


yg ni kaler purple gak...yg ni napak elegant cikit..cntik n sweet...


yg ni lak kaler ijau apple...sweet jgk..napak sejuk je..lau tidor sure xnk bngun...

sekian saje entry tuk kali ni...pasni kita cite psl benda lain lak erk..

lapar tomyam

lapar tomyam...

lapar tomyam...

lapar tomyam....

aishhh....siyesly cakap sy mmg tul2 lapar tomyam...lapar tomyam kt the gate cafe...tomyam kt situ sedap giler...

nape sedap?

sedap sebab tomyam die pekat...mmg pekat giler n kaw....(kalau setengah tempat tu, ceroi je tomyamnye)
sedap sebab tomyam die mcm-mcm bahan dalam tu..(kalau setengah tempat, tomyam penuh ngan "sampah"..)
sedap sebab tomyam die ada kepah...(kalau setengah tempat, mmg tak de kepah-kepah ni...)
sedap sebab tomyam die ada ayam, udang yg besar...(kalau setengah tempat, udang ayam kecik cam dadu je)
sedap sebab tomyam die ada cendawan...(kalau setengah tempat, nk jupa cendawan pon susah dlam tomyam die)

so, da conclusion is, sy mmg kebulur tomyam the gate...kepingin giler guer tomyam the gate,,,lapar seh tomyam the gate....


ni bukan gmbr tomyam the gate

Wednesday, July 13, 2011

wordless wednesday...berpuasa di perantauan

Sunday, July 10, 2011

mengidam

tengah2 tanda paper , tetiba mengidam lasagna..sengal sungguh...dah lama giler xmkn lasagna..last ritu mkn, bulan lepas...siriesly ckp, mmg tgh mengidam nk mkn lasagna...so tgn pon gatal taip kt google search risipi lasagna..


  • 300g daging cincang (lagi senang kalau guna daging burger sebab berperisa)
  • 1 botol prego (yang kecil)
  • 2-3 batang celery
  • cendawan butang (sebanyak yang suka)
  • 2 biji tomato (potong dadu)
  • 1 biji lobak merah (dihiris halus)
  • 1-2 sudu besar cili boh (kalau suka pedas)
  • 2-3 ulas bawang merah (cincang halus)
  • 2-3 ulas bawang putih (cincang halus)
  • Sedikit lada sulah
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Sekotak Instant Lasagna (tambah lagi sekiranya pakai dulang caserole besar - tak perlu direbus dahulu)
  • 3 cawan air (boleh tambah sekiranya tak cukup)
  • 2 sudu besar mentega
  • 4 sudu besar tepung gandum
  • 1 peket Cheddar cheese (115g)
  • 1-2 cawan susu segar (yang dalam kotak/botol tu)
  • Sedikit garam untuk perasa
  • (Boleh tambahkan sayur-sayuran lain seperti pepsicum, broccoli dll kalau nak)
  • Boleh juga masukkan chicken cubes untuk perasa tambahan

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 C
  2. Di atas dapur, panaskan minyak untuk menumis. Tumiskan bawang merah dan putih sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili boh, tunggu sampai pecah minyak, kemudian masukkan daging cincang.
  4. Masukkan 3 cawan air tadi, tunggu sehingga daging sedikit masak dan tambahkan garam (lebihkan air pun tak mengapa, sebab tujuannya untuk melembutkan kulit lasagna kemudian)
  5. Masukkan Prego, dan sedikit gula jika perlu.
  6. Masukkan sayur-sayuran tadi, tunggu sehingga mendidih, padamkan api.
  7. Sediakan sauce pan, panaskan.
  8. Cairkan mentega, kemudian masukkan tepung gandum, kacau sehingga sebati.
  9. Alihkan dari api, masukkan susu, kacau sehingga tepung tidak berketul, barulah di panaskan semula.
  10. Masukkan cheese, kacau setiap masa, masukkan garam sedikit. Kemudian padamkan api.
  11. Sediakan dulang caserole, sapukan minyak, dan aturkan kulit lasagna sehingga menutupi bhg bawah dulang.
  12. Tuangkan sedikit kuah daging tadi (tujuan kuah berair supaya kulit lasagna tadi tak perlu dimasak terlebih dahulu) dan tuang sedikit cheese sauce tadi.
  13. Selang-selikan, dan bahagian atas sekali ialah kulit lasagna, tuang cheese sauce selebihnya ke atas kulit lasagna (pastikan kuah daging tadi menenggelamkan sebahagian besar adunan lapisan tadi)
  14. Bakar dalam oven 180 C selama 40 minit, atau sehingga masak (apabila dicucuk, kulit lasagna telah lembut)

.
resipi dah ada dah ni..pe lagi, tnggal nk g beli brng n buat je....

huhuhu..ye la sgt..tah tahun bla la leh mkn lau wat sendiri...


tanda paper lagi

musin menanda paper kembali lagi..

jap je msuk paper yg ni dah 3 kali dah musim menanda paper...musim yg first dulu, tanda paper ujian 1, pastu musim kedua, tanda paper pertengahan tahun dan rini musim ketiga tanda paper ujian 2...kejap je rasa...baru aritu dok rasa tanda paper pertengahan tahun ni dh start tanda paper ujian 2 pulak.cepat dan pantas sungguh rasa berlari dan kita pulak tak sempat nk kejar die...=)

bercakap pasal kertas ujian 2, hampir separuh sudah bertanda dan hasilnya, ummmm....kelas lagi 1 tue ok, sebab paper tak susah mana tapi kelas yg lagi satu tue, ya Allah, tuhan je la tahu macam mana hati ni geram + kecewa giler bila resultnye cam hape lagi..paper senang, memang senang sebab ujian 2, tak ikut format SPM.karangan 1 je, bahagian tatabahasa and komsas cikit..tp student tak leh jawab mengikut kehendak soalan. yang paling geram bila ada yang tak jawab semua. bahagian tatabahasa tu paling senang nk score markah, but tak jawab..ape la diorg ni...

dah...malas nak bebel panjang, kang bebel kang, tak cukup2 space nk taip kt entry...dah2 cik wanna, g smbung tanda paper yer..huhuhu


Saturday, July 9, 2011

Menunggu (Aishiteru)

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo…


*)
Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan


reff:
walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru


Bridge:
hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
o…uo..
banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali

nk wat cmne nih?

situasi:
seorang anak remaja dlm lingkungan 15-17tahun, tidak mengalami apa2 masalah kesihatan, boleh bercakap dan tidak bisu mahupun pekak...sempurna...mampu berfikir dan boleh membezakan apa yg betul apa yg tidak tetapi mempunyai sedikit problem dimana mempunyai sifat degil dan terikut2 ngan kawan-kawannya..tidak suka membaca buku dan study kerana kemalasan ditahap gaban...lebih suka membuang masa ngan bermesej-mesej, bergaul ngan kawan-kawan, ke cc dan sbagainya...

how to solve this problem???
sy ada cara...marah dan terus marah dan membebel jgk ari2..


actually tu bukan cara yang sepatutnya kerana apabila apabila tindakan marah dan terus marah dan membebel dan terus membebel  tu terus menerus dikenakan kepada anak remaja tersebut, secara otomatik, anak remaja itu akan lebey memberontak..lau kt umah, parent die terus bebel tak henti2 and marah tak henti2...smpai 26jam sehari dok bebel (ye la tue, byk cikadak ko 26 jam sehari, 24jam sehari la wei...huhuhu), kebarangkalian untuk anak remaja tue keluar dr rumah lebih kerap kerana panas telinga mendengar bebelan tersebut...so, bila dah kuar rumah, t tah merata hala la anak remaja tue pergi dan ikut kwan tah kawan yg jenis cmna plak t..

so, nk amik tindakan mcm mna ni?
rotan je...biar berbirat and pecah2 kulit die..huhuhu
yg ni ok gak..tp lau dulu mayb ngan cara merotan, leh timbul kesedaran tuk anak remaja cmni, tp lau sekarang, rotan tue dah tak de ape2 makna dah...rotan hari, sok buat balik...dah imun dah ngan rotan agaknya..

so, nk wat cmne nih?


meh reramai kita pk apa solution yg terbaik yg leh diguna pakai tuk atasi problem cmni..

Friday, July 8, 2011

Lirik Lagu Hijau Daun Suara (Ku Berharap) Lyrics



di sini aku masih sendiri
merenungi hari-hari sepi
aku tanpamu, masih tanpamu

                  bila esok hari datang lagiku coba hadapi semua inimeski tanpamu oooh meski tanpamu
bila aku dapat bintang yang berpijar
mentari yang tenang bersamaku disini
ku dapat tertawa menangis merenung
di tempat ini aku bertahan


reff:
suara dengarkanlah aku
apa kabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku slalu dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

kalau ku masih tetap disini
ku lewati semua yang terjadi
aku menunggumu, aku menunggu


reff2:
suara dengarkanlah aku
apa kabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku ada dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya


repeat reff
suara dengarkanlah aku


suka lagu ni.....

setimpal...

peringtan tuk diri sendiri...

tlg fikirkan

adakah kerja yg kau lakukan setimpal dengan gaji yg kau dapat...
kalau wat keje sambil lewa, adakah berkat gaji yg kau dapat...

takut seh bila pikir benda nih..

yea, yea, senin cuti

senin  ni cuti....mean tak yah g skolah...

nape cuti?


cuti tuk per? 


senin cuti sebagai hari peristiwa larian 1 murid, 1 sukan, 1 malaysia..

so, senin cuti nk wat per erk?
wat bodo je..bersantai kt umah sambil tengok tv n tdo sepuas2nyer...huhuhu
xde maknanyer semua tue...jgn mimpi ok...cuti tue perlu digunakan tuk ciapkan keje yer cik wanna...huhuhu

tu, paper BM dok tunggu tuk ditanda...key in aset pon tak sudah2 lg...latihan n nota sej student pon xbersiap lg ha....tlg jgn nk buang msa yer...huhuhu...padan muka kau...



Thursday, July 7, 2011

eja lain, sebut lain

rini sy sibuk menguruskan ketas ujian 2 sejarah tingkatan 3, almaklum la nextweek ari selasa, ketas sejarah lak yg bakal dihadapi oleh mystudent..nk dijadikan cerita, semasa dlm keadaan sgt kepenatan menyusun ketas ujian kemudian menstapler, tetba masuk 2org pelajar petang berbangsa india ke meja guru berdekatan ngan tpt sy menyusun kertas...2 org pelajar india tersebut merupakan pelajar peralihan..disebabkan kelas peralihan pelajarnya 2 org je, jd diorg ni kekdg kelasnya dibilik guru tuk memudahkan cikgu 3M nk mengajar diorg...

tengah sibuk2 sy menstapler ketas dan disebelah sy sis meria turut menstapler dan menyusun kertas dibantu oleh anknya, tetba dengar 2 org student tu start mengeja dibantu oleh cikgu mereka..pastu dlm tgh dok dgr diorg eja mengeja tue tetba jd geli hati n nk ketawa besar2...mana tak nya, abjad dah kenal tapi,,lain yg dieja, lain pulak yg disebut...

dieja D.U.K.U 
tp disebut C.I.K.U

hahahaha...mau tak pecah perut...

mcm semalam..

dieja K.A.K.U
tapi disebut K.A.K.I

macam2 la diorg berdua ni...lain yg dieja, lain yg disebut...sekali baca, semua boleh, bila suh ulang abis semua jd tak betul dah...tp mmg release giler kepenatan ptg td bila dpt ketawa besar2...bukan ketawa tuk mengejek but ketawa geli hati sbb benda yg dieja tak sama ngan benda yg disebut..

pape pun tahniah kepada guru yg sabar mengajar 2org pelajar ni dan smoga dua org student ni boleh membaca ngan jaya nyer nati...gudluck ya...







Wednesday, July 6, 2011

wordless wednesday...

Tuesday, July 5, 2011

buat aku tersenyum

datanglah sayang dan biarkan ku berbaring
di pelukanmu walau untuk sejenak
usaplah dahiku dan kan kukatakan semua


reff: bila ku lelah tetaplah di sini
jangan tinggalkan  aku sendiri
bila ku marah biarkan ku bersandar
jangan kau pergi untuk menghindar


rasakan resahku dan buat aku tersenyum
dengan canda tawamu walau untuk sekejap
karna hanya engkaulah yang sanggup redakan aku


reff2: karna engkaulah satu-satunya untukku
dan pastikan kita kan selalu bersama
karna dirimulah yang sanggup mengerti aku
dalam susah ataupun senang


  dapatkah engkau selalu menjagaku
  dan mampukah engkau mempertahankan aku

repeat reff



Monday, July 4, 2011

buang masa sungguh...

arini pas lek skolah, sy terus ke bank tuk byr duit kete... sesampai je kt bank, terus turun kete then ngan menghayun langkah yg laju, terus masuk ke bank...nk byr duit kete ni, no plat kete ape erk?dah la nombor akaun pon lupa...no plat sng, so igt no plat kete...tp, tak berjaya mengingatnya...sbb xprnh igt pun..igt abjad je..no xigt langsung..huhuhu...ishh..lupa la plak...kuar balik terus jenguk dr bank ke arah kete..alahai..tak napak..terpaksa berjalan menghampiri kete dlm jaran 10meter...ok..dah napak dah no plat...

ngan penuh semngat n confident, terus menuju ke atm tuk kuar kn duit...uishh..ramai la plak manusia sdng menunggu turn tuk mencucuk wang..so, beratur la sy menunggu giliran..

beratur cmni la td...tp bukan kt HSBC bank..kt bank len...hihihi

bila dah sampai turn, pe lg ngan laju nyer, kt atm dicucuk ke dlm mesin...setelah settle beberapa step tuk kuar kn duit smpai step terakhir, ttba mesin tuk tulis...rejected...adoiyai..pesal lak ni...tak pe, cuba lg...tp b4 tue, ciap gosok2 cip kt kad tu lg...amik petua sape tah...try msuk lagi, still da same...rejected...ishhhh.....pe hal lak ni...mls tunggu lama. terus kuar dr bank, masuk dlm perut kete, start enjin then terus g bank lagi 1....kt bank yg lg 1 tue, bjya la sy tuk kuarkn duit...


tnpa membuang msa, terus memecut laju ke bank td tuk byr duit kete...bila smpai je kt cash depostit mechine,  mechine under mantainace...adoiyaiii....buang masa sungguh...lau tau nk rosak cmni, byr sok je kn sng....xde la buang masa lelma kt cni...geram tul...ngan perasaan tak puas ati, sy pulang ke rumah...adoiyai..masa yg byk abis kt bank tu, lau wat msa tuk tdor pun best....huhuhu

Sunday, July 3, 2011

menyesal

prnh tak korng rasa meyesal yg tidak terhingga? mesti ada yg pernah dan mesti ada yg tak prnh rasa lagi kn...

dan baru-baru ni sy turut rasa perasaan menyesal yg tidak terhingga tue...huhuhu..nape la tak pikir tul2 dulu...adoiyai...ni bla sume dah berlaku, dah terjadi...baru nk menyesal...

terbawak2 smpai bila nk kemana2 pon, lau napak "tut" tue, mmg rasa cm menyesal giler...nape la tak jatuh hati ngan ngan "tut" awl2 lg...ishhh..karut tuk la..jem tul la....

cam td msa kuar, bila napak je si "tut" tetiba je timbul rsa menyesal tahap gaban...dlm hati mula la dok mengarut sengsorang...nape la tak jatuh hati ngan "tut"dlu...nape la tak dengan "tut"dlu.....

dah2..enough..bnda dh lepas....len kli pikir tul2...jgn bertindak ikut suka ati je....(Pesanan tuk diri sendiri)

Saturday, July 2, 2011

tlg delete boleh tp ada syarat...

smlm sy menghadapi 1 situasi yg agak memeningkan buah pinggang n ati serta otak...ikutkn ati nk pejam mata je..n tak nk amik tau...but, die sahabat sy...klu ikut istilah sahabat, sahabat yg betul2 sahabat ialah sahabat yg snggup membantu sahabatnya tak kira waktu susah atau sng...jd sy pegang prinsip tue..

masalah ape, xperlu diberi tahu cuma yg memeningkan kpla apabila blog sy mnjd taruhan tuk settlekn problem tu..adoiyai....tue la..jd org tengah lg , padan muka aku..huhuh...tp die sahabat sy, nk xnk kena tlg jgk..kalu sy nk tlg mber sy tuk delete "benda" tue, boleh but bersyarat...sy kena wat entry tuk "bnda" tu diblog sy...owh...sory yer...blog sy bukan tuk ltk "benda2" sedemikian...

so nego punye nego..lastly sumenyer settle..sebaik la insan tu nk delete jgk "benda" tue, dan secara otomatik, syrat tersebut terbatal ngan sndrinya...lau tak...sy tak tau la ape akan jd pada sahabat sy...semoga ape yg terjadi semalam menjadi pengajaran kpd sahabat sy tu..bnda dah lps usah dikenang...amik jdkn pgjran...kita manusia biasa xprnh lari dr kecilapan....

fun at the beach...

sy suka pantai..sy suka laut...sy suka ombak..sy suka pasir pantai....gembira bila dpt berada di pantai melihat laut yg biru, dpt menyaksikan dan mendengar deruan ombak yg menghempas pantai, menikmati belaian angin sepoi2 bahasa..tak nak bebel pjg, jom lyn pict...









memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...