Saturday, July 9, 2011

nk wat cmne nih?

situasi:
seorang anak remaja dlm lingkungan 15-17tahun, tidak mengalami apa2 masalah kesihatan, boleh bercakap dan tidak bisu mahupun pekak...sempurna...mampu berfikir dan boleh membezakan apa yg betul apa yg tidak tetapi mempunyai sedikit problem dimana mempunyai sifat degil dan terikut2 ngan kawan-kawannya..tidak suka membaca buku dan study kerana kemalasan ditahap gaban...lebih suka membuang masa ngan bermesej-mesej, bergaul ngan kawan-kawan, ke cc dan sbagainya...

how to solve this problem???
sy ada cara...marah dan terus marah dan membebel jgk ari2..


actually tu bukan cara yang sepatutnya kerana apabila apabila tindakan marah dan terus marah dan membebel dan terus membebel  tu terus menerus dikenakan kepada anak remaja tersebut, secara otomatik, anak remaja itu akan lebey memberontak..lau kt umah, parent die terus bebel tak henti2 and marah tak henti2...smpai 26jam sehari dok bebel (ye la tue, byk cikadak ko 26 jam sehari, 24jam sehari la wei...huhuhu), kebarangkalian untuk anak remaja tue keluar dr rumah lebih kerap kerana panas telinga mendengar bebelan tersebut...so, bila dah kuar rumah, t tah merata hala la anak remaja tue pergi dan ikut kwan tah kawan yg jenis cmna plak t..

so, nk amik tindakan mcm mna ni?
rotan je...biar berbirat and pecah2 kulit die..huhuhu
yg ni ok gak..tp lau dulu mayb ngan cara merotan, leh timbul kesedaran tuk anak remaja cmni, tp lau sekarang, rotan tue dah tak de ape2 makna dah...rotan hari, sok buat balik...dah imun dah ngan rotan agaknya..

so, nk wat cmne nih?


meh reramai kita pk apa solution yg terbaik yg leh diguna pakai tuk atasi problem cmni..

0 comments:

Post a Comment

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...