Saturday, July 30, 2011

tips mengisi minyak

entry kali ni sy nk tulis psl tips mengisi minyak....ramai org yg dh tau psl tips ni, tapi sy tetap gak nk tulis psl tips mengisi minyak ni..peduli ape kn..page sy, biar la nk tulis apa pon kn...hehehe

ok...disebabkn benda ni mmg sy alami dan peratus perbezaannya memang ketara sgt2 jd, sy pon rsa ptut tuk sy share tips ni...tips ni tuk sesiapa yg x tau lg OK..kpd sape yg dh tau, duk diam2 je tau...=)

haritu sy isi minyak kereta seawal pg dlm jam 4pagi...disebabkan minyak dlm tangki masih lg ada, dlm 2bar lg, jd sy isi la rm30...minyak naik smpai 5bar..ok..tu situasi di awal pg...disbbkan perjalanan jauh,pusing sana sini maka minyak turun dan turun...so, petang pukul 4.30ptg, tiba msa tuk isi minyak lg...minyak masih ada 2bar lg...so, sy isi seperti pg td, rm30..tp...minyak hnya naik 4bar saje...beza x?bezakan...

ok, so skng, sape2 nk isi minyak, isi waktu pg atau malam...xpun isi wktu cuaca sejuk..nak tau nape?bila cuaca sejuk contohnya waktu pg2 buta and waktu mlm, tangki kenderaan anda yg already pns tu akan kurang pns disbbkn cuaca diluar sejuk...tp bila anda isi waktu tengahari, waktu cuaca panas giler, tengahari rembang tu, tangki kenderaan anda yg sudah tntu tgh panas, ditambah lg ngan cuaca pns kt luar tu..jd, bila minyak di masukkan saja ke dlm tangki minyak korg, nescaya, minyak tersebut akan meruap...jd bila meruap, minyak pon berkurang sedikit sbb yg meruap tu dah jd wap dh...dat`s ada perbezaan bila isi minyak waktu cuaca pns (tghari rembang) ngan waktu cuaca sejuk (awal pg atau mlm)..

lau tak percaya, cuba la isi waktu pg2 buta or malam...then u all tgok bape bar naik,,pastu u all isi plak waktu tghari yg pns giler tu...tgok plak bape bar yg naik..tp isi ngan nilai yg sma la...=)



2 comments:

| Afzan Ramli | nar | said...

time kasih la cikgu wanna bagi tips....
saya baru tau....
nanti mau praktik kan...
macehhhhh

wanna said...

sesama....meh kita praktik meh..kita isi myk waktu tghmlm or pepagi buta meh..hehehe

Post a Comment

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...