Sunday, February 26, 2012

kem kenaikan pangkat unit berunifom sedaka

bertarikh 24-26 februari, sekolah saya,SEDAKA telah mengadakan kem kenaikan pangkat unit berunifom peringkat dalaman. Pelbagai aktiviti dan modul telah dirancang sebagai pengisian kem tersebut. sy turut terlibat sebagai pegawai pelaksana kem tersebut...(aiii cik wana,skema la plak kn...hu3)..

Antara byk2 modul yg dirancang,modul jalan lasak la yg tul2 menguji ketahanan diorg ni...bermandian selut,bermandian air yg hitam lg kotor,tolak kete sorong ngan bebanan..mmg mencabar diorg sesgt...xketinggalan modul2 len,turut memberi input yg berguna kpd peserta kem.cakap psl bab makan plak,peserta kem mmg diberi mkn secukupnya...mmg tiada kes kebuluran berlaku..he3

Tghari td telah berlangsung mjlis penutup..diharap kem ni memberi input yg berguna kpd semua peserta..tq kepada urus setia,pegawai pelaksana,kem komanden dan semua peserta yg terlibat kerana telah menjayakan kem ini dgn jayanya..

Jom layan pict jom..

cikgu shaharudin dan kem komandan, cikgu kamal

merentas halangan berselut...


wah..bestnye korang berenang lam selut erk...hehehe


air kolah yg kotor giler, get ready tuk dikubang oleh peserta kem..


bestnyer kubang lam kolah...hehehe


serangan air lecah dari fasilitator...

muka-muka pegawai perlaksana yg setia...ehehehe

tentatif program...

malam kebudayaan..dikir barat...

sketsa musang berjanggut..

sketsa madu 2...kelakar abis...

majlis penutup...

abis suda...sekian saja laporan kem kenaikan pangkat unit berunifom SEDAKA..


Saturday, February 25, 2012

selamat datang ke tepen si katek, si manja dan shetokin..

sy peminat kucing...maka, oleh kerana di rumah anak kucing hanya ada si bella sahaja dan kesiankan si bella xde kawan, maka sy telah mengambil adik-beradik angkat tuk si bella..diorang ni adalah 3 dari 8beradik anak si momot...actually, kucing-kucing ni sume adalah kepunyaan cik puan azuwani dan incik lan halim.

maka sy telah mbawa 3beradik ni dtg ke tepen...si katek, si manja dan shetokin...cam kelakar je tengok diorang lam kete ritu...jap ke depan, jap ke belakang, bila dah penat pakat amik tempat sorang satu tuk landing dan time to sleep now...hehehehe

sok genap seminggu diorang jadi orang tepen...semakin leh membiasakan diri dan semakin ligat berkawan, bermain ngan si bella..kalau dulu, xleh masuk langsung ngan si bella, siap shetokin leh tampar muka bella, tapi sekarang, dah leh tidur dlm sangkar bersama-sama, makan bersama-sama dan bermain bersama-sama...hopefully diorang ni sht selalu...jom layan pict..

sesi perkenalan si katek dan si bella...masing-masing sombong time nih..

si katek bermain straw..

si manje...

ni shetokin..paling aktif..ciap leh berdiri lagi..

si bella....

sekian saje entry kali ni..=)

Friday, February 24, 2012

berjimba di bukit ampang

sebut je key el (KL), memang sinonim ngan jammed, memang sinonim ngan kesibukan orang ramai. kalau nk cari the peaceful place ngan view yg cantik, mesti orang xkn ke key el kn..kn..kn...

tapi lastweek ritu, sy telah berjimba bersama cik puan azuwani dan cik adik miera ke bukit ampang. kalau menjejakkan kaki ke key el, slunya akan berada di dalam key el atau di pinggir-pinggir key el tapi kali ni sy berada betul2 di atas bukit tuk menikmati permandangan seluruh key el...berjimba sakan di atas bukit ampang tu...on da way ke sana, trafic agak sibuk, almaklum je la kan, weekend..sume orang pakat sibuk nk kuar berjimba cam we all..hahahah

sampai di atas bukit ampang, 1 pemandangan yg cantik dapat sy nikmati, kami siap pekena laksa lg kat situ...tp menurut cik puan wanie, bukit ampang tu da xbest dah sbb dah crowded ngan orang menjual..sekali tengok cam pasar malam pon ada..sebab ramai sgt orang menjual ngan bunyi bising subwoofer peniaga lagi..adoiiiiiii....klu da bising, camne nk jd the peaceful place kn..kn..kn..tapi pape pon, view die sgt cntik...
special thanks to cik puan wanie kerana sudi bwk sy ke bukit ampang...=)


view yg sgt cantik tp bila di snap dgn menggunakan hp, jd xcantik plak...so, terpaksa cari pict dalam google search...




2 pict kt atas tu dari google search..cantik kn view dr atas bukit ampang...nampak 1 KL...

special thanks to cik puan wanie kerana menjadi tour guide yg sgt2 best...tq kakak...
tq jgk kpd cik adik miera kerana memeriahkan suasana...







Saturday, February 11, 2012

sorry....

semalam saya dah buat salah..bertindak melulu je tanpa bertanya terlebih dahulu..perasan diri betul la kn...bila tingat balik, rasa bersalah sgt2...sy sepatutnya bertanya terlebih dahulu sekiranya ragu-ragu terhadap something. semalam bila saya telah bertindak melulu tanpa memikirkan orang lain juga punya ati dan perasaan, maka kesannya ialah saya telah melukakan hati dan perasaan orang lain..bila dah jadi perkara sedemikian, mula la ati tak senang...saya mintak maap..saya xbermaksud sedemikian..cuma kerana terlalu pentingkan perasaan sendiri sehingga melupakan orang lain juga punya ati dan perasaan...lg sekali, saya minta maap...

pape pon sy telah belajar sesuatu semalam,

  • jangan suka berpikir buruk dan berprasangka buruk terhadap orang lain...xbaik, Allah marah...
  • jangan bertindak melulu tanpa bertanya dan periksa terlebih dahulu..xsemestinya apa yang difikirkan benar seperti yang disangka
  • jangan pentingkan perasaan sendiri...orang lain juga punya perasaan seperti anda ye cik wanna...
lepas ni jangan ulangi kesilapan ni yer cik wanna...


Wednesday, February 8, 2012

kampung manjoi

semalam, saya telah ke kampung manjoi untuk menziarahi jenazah atuk sedara wat kali terakhir. jenazah beliau telah selamat disempurna petang tadi dan semoga rohnya ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman..alfatihah..

back to the title of entry, kampung manjoi...kampung manjoi ialah kampung melayu terbesar di ipoh..sebut pasal kampung melayu terbesar, maknanya memang besar la kan..nak tau besar mana, cuba masuk dan round sendiri dan korang akan tau besar mana...

saya mengambil masa hampir sejam mencari rumah atuk sedara kerana tersesat dalam kampung manjoi tersebut...dah puas pusing xjumpa jgk jalan, almaklum je
La bukan penduduk di situ..orang cakap, malu bertanya sesat jalan kn..jadi tuk tidak mahu sesat selamanya, maka jalan pintas diambil dengan bertanyakan kepada penghuni kpg manjoi, di manakah jalan tempua...yang peliknya, orang kampung manjoi sendiri pon xtau jalan tempua kt mana...maknanyer dah terbukti kampung manjoi ni memang besar smpai penghuni kampung manjoi sndiri xexpert jln2 kt kpg manjoi ni...bukan sorg 2 yg ditanya,ampir 10 org yg ditnya,sume xtau kt mna jln tempua.dan akhirnya,jln penyelesaian yg diambil,hubungi sedara yg tau jln,mtk dtg amik..dan akhirnya smpai jgk.alhmdullah..smpat jgk melawat jenazah..

Pape pon,sape yg xprnh msuk kpg manjoi, klu msuk tuk cri rumah sesape, mmg akn sesatnya...cuma yg tul2 expert je xkn sesat. kesimpulannya.bwk la GPS msing2 ye.he3

Sunday, February 5, 2012

dulang hantaran cik ayu

entry kali ni nk cite pasal antaran cik ayu...sabtu lepas sy telah membantu cik ayu tuk ciapkan antarannya. sabtu ni masuk kali ke 2 saya membantu cik ayu tuk siapkan antaran perkahwinan die. kali ni rasa sangat berpuas hati sebab hampir semua dulang antaran dapat disiapkan. kalau kali pertama dulu, hanya siap 1dulang setengah tapi kali ni dah ciap 4 dulang complete dengan isi dulang dan 3dulang lg tnggal nk isi barang je...sabar ye cik ayu, 3 dulang lagi kita ciapkan kendian yer...pape pon sy sgt happy sbb dpt tolong cik ayu ciapkan dulang antarannya.

best wat keje2 menyiapkan dulang antaran ni, bukan ape, dapat lahirkn kekreatifan kt situ..hahaha..kekreatifan la sangatkan..padahal tengok idea orang pastu balik wat sendiri..tp ok ape, atleast we learn something kn..hehehehe..jom layan pict..





sekian saje laporan berita dulang antaran cik ayu...hehhehe


Saturday, February 4, 2012

salam maulidur rasul untuk semua

Maulidur Rasul merupakan hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. hari keputeraan baginda ini jatuh pada hari ke 12 bulan Rabiul Awal pada Tahun Gajah dimana tarikh tersebut bersamaan dengan 23 April 571 (Isnin). setiap tahun umat islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis untuk memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti ceramah, perarakan dan sebagainya. banyak kelebihan dan keistimewaan yang dikurniakan oleh Allah s.w.t kepada merela yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis maulidur Rasul ni.keberkatan mengadakan Majlis Maulud nabi ni bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis tu sahaja tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya..

(diperolehi dari sumber  http://ms.wikipedia.org/wiki/Maulidur_Rasul )

ini sedikit info yang saya perolehi dari pembacaan saya diinternet..

disini, saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat menyambut Maulidur Rasul kepada semua umat islam di dunia...

gambar dr google search..


tak de keje, cari keje

malam ni xde keje nk buat..opppsss...bukan xde keje tp malas nk buat keje, hanya mahu bermalasan di rumah. maka kerja-kerja sekolah tidak disentuh tetapi hanya melayari tenet sahaja...menglogin fb kemudian mengupdate blog dan blogwalking sebentar, kemudian tiada apa dah yg leh dilakukan, so kebosanan melanda..bila da bosan sbb da xde keje nk buat maka terus mengodak2 lappy ni, tetiba ternampak adobe photoshop..dah lama sgt dah xguna adobe ni, ape lg terus open adobe ni dan terus mengedit gambar..so hasil nya...mari lihat bersama-sama yer...hikhik


muka tnpa makeup dan muka selepas dimekeup ngan photoshop..

pasni kalau bosan lagi, tak tau la ape lg kje yang bakal dibuatnya..huhuhu...

bermuka-muka

apa itu bermuka-muka?bermuka-muka tu ialah satu sikap buruk di mana, orang yang memiliki sikap bermuka-muka ni, di depan kita pijak semut pon xmati, tapi belakang kita bapak gajah pon dipijak boleh mati...orang bermuka-muka ni selalunya depan kita kemain manis lagi bercakap dan bila depan kita die cakap len, belakang kita plak die cakap len...depan kita kutuk orang len, belakang kita, kutuk plak kita kat orang len...

bahaya berkawan ngan orang macam ni. orang macam ni kita harus elakkan dari terus berkawan dengannya tapi kalau xde sape nk kawan ngan die, sape plak nk betulkan die kan...kekadang terfikir jugak kenapa ada manusia macam ni? kenapa mesti ada sikap dan perangai bermuka-muka ni dalam diri orang yang suka bermuka-muka ni? bila difikirkan semula, bila wujudnya orang yang suka bermuka-muka ni, secara tak langsung kedamaian dan ketenteraman manusia yang tercipta akan terhakis dan akhirnya tercetuslah permusuhan dan pergaduhan.

untuk apa memiliki sikap bermuka-muka? bila difikirkan semula, xde faedah pon bersikap bermuka-muka ni...dapat dosa lagi duk ada la kn..hanya mencetuskan pergaduhan dan permusuhan sesama manusia saje. jadi di sini saya ingin menyeru kepada sesiapa yang ada memiliki sikap dan perangai yang suka bermuka-muka ni,sila buang perangai dan sikap tu jauh-jauh...tak baik bermuka-muka ni, tiada keuntungan sikit pon yang akan anda perolehi dengan sikap ni, tetapi hanya dosa yg berbakul-bakul kerana mencetuskan pergaduhan dan permusuhan sesama manusia...sekian, tu saja entry kali ni..

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...