Monday, June 27, 2011

aduhai induksi

sok dah kena g kursus induksi...rsa cm xnk g je..mmg xnk g..lau tak nk g leh tak?leh je tp tak sah jawatn la jwb nyer..nape ati rsa cm berat sgt nk g?jwapan die mmg dah ada..rsa berat sgt nk g sbb sy tak baca 1 benda pn lagi nota2 induksi tue..sumpah tak baca sikit pon...start dpt CD kendiri tue smpai la jap2 td, tak prnh dibukak pon cd tue..dan jap2 td dlm kul3.30 baru dibukak cd tue..punya la byk nota yg nk kena dibaca..mati lah...

bla tiba saat cmni, mula la rasa tak sedap ati..essement dah ciap..tinggal nk print..cuma yg bermasalah skng ni, baca nota..aduhai la induksi..nape la kena ada nota2 ni sume..abis la..pe la nk jwb nati...aishh...dah2..jgn nk ngadap tenet ni..g print skng nota, dah tue, g baca terus...(peringatan tuk diri sendiri: cik wanna, tlg study yer..kang tak tau nk jwb pe, baru padan muka..huhuh)

Friday, June 24, 2011

thank you syg

smlm sy dpt adiah...adiah siap leh pilih sendiri lg...kalau adiah pesyen pilih sndiri ni, puas ati skit...mau tak puas ati, keputusan ditangan sendiri nmanyer,,mesti la puas kn..hehehehe..tak sangka sy akan dpt adiah ni...dah lama aim..lastly syg sy adiahkn pada sy smlm...tq so much syg...adiahkan i kasut..tak nk bebel pjg, nk riak cikit ngan kasut baru...hehehehe...




Thursday, June 23, 2011

the gate cafe + teratai + columbia

ptg semalam after skolah, disbabkn gaji dah masuk, so, cik ayu, bersma2 cik meria dan jugak sy telah mengambil kesempatan tuk berjimba-jimba di tepen...cik ayu open table smlm kt the gate cafe..sis meria order sizzling yee mee + jus honeydue jumbo, cik ayu order nasi ayam black paper + jus tembikai dan sy order bihun tomyam + chocolate milkshake...sgt2 kenyang mcm ular sawa telan kambing...huhuhu..

tq syg..sbb belanja we all mkn smlm..pasni kta tunggu sis meria open table plak eh...hehehe...






after mkn smpai kenyang kt the gate cafe, we all terus bergerak ke columbia asia..(g columbia wa ckp lu..g nek kete je, xyah nek flight...huhuhu...) kitorg ke columbia tuk melawat anak murid kak meria, azfa yang baru je selesai dioprate sbb appendik...jd b4 ke columbia, we all ke plaza perbandaran taiping tuk cari buah-buahan sbagai buah tngan tuk azfa..smpai kt plaza perbandaran, smpat lg sy memborong beberapa biji buah teratai..actually tujuan utama sy beli buah teratai tu tuk bg cik ayu rsa..sbb selama ni cik ayu tak prnh mkn buah teratai.


after selesai memetik buah-buahan di plaza perbandaran, we all terus g columbia asia. fes time ni, msuk columbia asia...jakun giler..huhuhu....dlm setengah jam melawat azfa, we all pon mtk la diri tuk pulang...
pesanan tuk azfa, smoga cpt sembuh yer...









Tuesday, June 21, 2011

tiada lg kemek, tiada lagi calar

ritu sy post entry psl incik white msuk ward sebab calar dan kemek...setelah 3ari di ward, akhirnya ptg td, sy dengan ditemani oleh sis meria, telah menjemput incik white kembali pulang ke rumah...sgt gembira melihat incik white telah sihat kembali, tiada lagi luka dan calar..tp kn...cuma dah tak ori la...sedeh sedikit...tp tak pe lah, yg penting, incik white dah sht kembali..hopefully lps ni tiada lagi kecelakaan yg menimpa incik white...

tq for sis meria coz teman g jemput incik white...tq sis, so much...



kuih sampan

pagi td dalam area kul9.30 sy telah mengorak langkah ke kantin memandangkan kelas seterusnya lambat lg..setibanya di kantin, terus meninjau-ninjau kuih-muih dan terus ternampak kuih sampan.


lalu dengan laju, piring dicapai dan 2ketul kuih sampan tue pn diambil tuk menjadi sarapan pagi tadi..dah mkn kenyang-kenyang, tiba msa tuk membyar la plak..kang tunggu lelama kt kantin plak, buang msa cmtu je kn..dah2..bangun2 cpt cik wanna, g byr kt kaunter...so, masa nk byr tue, sy terus gtau makcik nah yg jaga kaunter tue, "cik nah...sy minum milo ais ngan kuih sampan 2, bape yer?"

ngan dahi berkerut, ciknah tue pun bertanya kembali, "kuih sampan? mana ada kuih nama kuih sampan?"

lalu sy pn menjawab, "eh, ye ker tak de..tue kuih dalam daun pisang bentuk sampan tue ciknah..."

ciknah pn jawab balik.."la...kuih tue ke, tu nmanyer kuih tepung pelita.."

ngan tersengeh-sengeh, sy pun bersuara,"owh...ye ker, sy pngil  kuih sampan..sebab bentuk cam sampan..."

dan cik nah plak, tersenyum panjang mendengar jawapanku yang kesengalan tue..hampeh je, kuih tepung pelita pn tak tau nama,,makan je tau...


Monday, June 20, 2011

mmg nk kena la awak ni

rini ari senin, cam biasa bila dtg ari senin, bermakna, ari sekolah akan berjalan seperti minggu2 lepas setelah 2ari bercuti..macam biasa, minggu lepas, sy ada tnggalkan homework tuk pelajar siapkan waktu cuti sabtu ahad, tp....sy terima mcm2 alasan..


  • cikgu, buku tertinggal la..
    • jawapan sy: awak ada jadualkan, nape tak tengok jadual..lagi pn lau awk tinggalkan buku kt umah, sape yg nk semak?kucing awak ke yg nk tlg semakkan?aishh...mmg nk kena awak ni..
  • cikgu, sy tak sempat nk salin soalan..
    • jawapan sy: napak sangat awak tipu cikgu..hari tu cikgu cek semua sempat salin..lagi pn ada berapa soalan je...kalau tak siap, cakap tak siap...aishh...mmg nk kena awak ni..
  • cikgu, sy dah siap tp ada 2,3 yg tak siap lg..
    • jawapan sy: mna yang tak siap 2, 3 lagi tu...meh cini cikgu nk cek..ni banyak lg tak siap nih...aishh...mmg nk kena awak ni..
  • cikgu, sy tak tau nk buat cmna?
    • jawapan sy: napak sgt awak tipu cikgu, semua soalan ni jawapan die dlm buku teks...aishh...mmg nk kena awak ni..
dan akhirnya, mcm biasa pelajar yang tak ciapkan keje sekolah, telah diberikan peluang untuk siapkan dan turut diberi hukuman setimpal dengan kesalahan tak siapkan kerja sekolah.

apelah nk jadi ngan diorang ni, bila la nk berubah...cikgu leh tlg korang semampu yg boleh dan yang len, terserah kpd diri sendiri tuk berusaha keras tuk capai kejayaan..


Saturday, June 18, 2011

aishhhhh...abis calar n kemek..

tak mau ckp byk, tak mau bebel pjg, hnya nk coretkan beberapa perkataan je kt entry mlm ni...

                      sgt terkejut
                            sgt kecewa
                                  sgt bengang
                                        sgt geram

kita cermat tp orang lain cam hampeh..

let`s see da pict below..





baik pakai streemroll je pasnih...huh



Monday, June 13, 2011

semoga bahagia hingga akhir hayat

entry di malam hari ni sy nk story bout beberapa mber yg telah pon berubah statusnya dari cik kepada puan..dlm cuti sekolah yg lalu, memang ramai sgt sahabat sy yg telah melangsungkan perkahwinan pada cuti sekolah yang lalu..hajat dihati mmg rancang nk memenuhi jemputan semua tp nk wat cmne kn..kita merancang je, tuhan yg menentukan..kepada sahabat yg sy tidak berkesmpatan tuk memenuhi jemputannya, mitak maap sgt2..sy doakan kalian dr jauh ya...

pape pon selamat pengantin baru buat kalian..semoga bahagia hingga akhir hayat...semoga dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah dan dilimpahkan rezeki yg melimpah ruah...

jom lyn pict...

31 Mei 2011
naziroh and adha

1 Jun 2011
puan nabila & suami


4 Jun 2011- kenduri byk giler time ni..so xleh nk g semua..

puan sakinah & suami


puan yda & suami



emy & suami..



puan fauzana & suami


puan yin & suami



puan yus& suami


11 Jun 2011
puan ami & suami


congrates to all of you ya...


survey baju kwen n baju nikah

mlm ni actually sy nk settlekn byk keje yg tertangguh..nk keyin markah, nk print sijil yg tak cukup tue, nk wat lesson plan, nk wat assement, nk wat keje kursus, nk wat tu, nk wat nih..tah mende tah lagi nk wat, banyak sgt, langsung tak igt dah..dah tue td, after sembahyang isyak, terus boot laptop tuk mula kn keje...so, b4 wat keje, perkara pertma msti lyn ?? dlu..tengok notification..owh, ada someone write somthing on my wall..so, klik la...rupanya my syg, cik ayu telah menconteng wall sy...die conteng wall sy dgn pernyataan ni..


syg... cntik plak kaler coklat 2 :-p
2 hours ago ·  ·  · See friendship


so, ape lagi..terus membuka laman web google dan terus surf image baju pengantin...chantik2 bju nyer...but design lama...xpe, teruskan mengesurf image2 yg terdapat kt google..surf punya surf jupa gak design yg chntik n up todate..baju nikah pon cantik gak..mmg giler..cari2, jupa yg sweet, simple, up to date n menawan, terus save image then post kt wall cik ayu..mmg sgt suka wat keje ni...suka sbb tak tension, just klik, layan mata tengok dress cntik2 then post kt wall cik ayu...napak gayanya mlm ni sy n cik ayu tak jd keje la...

jom lyn pict dress pngantin yg chntik lg sweet..


cik ayu dah jatuh cinta ngan dress ni...










Sunday, June 12, 2011

kisah tetang sarah

sy ada 2 org anak buah...sarah dan dhah..so, entry kali ni nk bercerita tetang sarah. sarah ni seorang yg banyak mulut...dah tue plak banyak la pulak akal die..nak tue, nak ini...nak dijadikan cerita, tadi sy ke taiping tuk menemani my cousin cik roji tuk cuci gmbr..smpai je kt kedai gambar, si sarah dah wat hal..nak jalan sendiri xmahu dipegang..kang kena culik, sape yg susah..makngah jugak yg susah..aishhh...

then masuk je dlm kedai, die dh mula duk tak diam...pegang sana sini..nak berlari sana cini..lau kedai tue cam padang tak pe gak, leh lari sana cini, kang ada plak kang brng jatuh n pecah then kena laburkn duit free je byr ganti rugi..disebabkan nk menunggu gmbr siap hari ni jugak, maka sy, cik roji n si sarah ni pon, duduk la diruang menunggu...ada meja n kerusi, ciap ada surat khabar cina lg...sy n cik roji duk sembang2 and sembang..dan si sarah plak...ce teka die wat ape?jeng..jeng..jeng...



sarah baca surat khabar cina...we all pn tak baca..cmne nk baca, tak paham tulisan cina..huhuhu...kelakar je la dak kecik sorang ni...lau die tak de..mmg sunyi la umah...
muuuuuuahhhhhhhhhh...dak kecik sarah nih...

back to school

jap2 td sy telah mengunjungi pasaraya tesco...saje g jln sana..bila smpai bandar taiping, jln cam sesak cikit...tp ok lagi leh bergerak ngan kelajuan yg agak laju..selesai keje di bndar taiping, terus bergegas ke tesco..saje nk g jalan situ..smpai je kt jln nk masuk tesco tue, jln dah mula sesak...punya la byk kete n kenderaan lain...parking full...aishhhhh...sume org dah amik kesempatan tuk membeli belah tuk kali terakhir cuti neh..nek je atas tesco, ciap ada jual kasut sekolah lg...cm jualan come back to school yg slu diorg wat msa akhir2 taun cuti sekolah tue..

jap je sok dah nk bukak sekolah...maka, bersiap sedialah kamu (mention tuk diri sendiri) tuk memikul dan menjalankan tugas kamu kembali...huh...semngat2...(semngt la sgt kn..)

Saturday, June 11, 2011

kena tindih

korang sume prnh kena tindih tak?kena tindih waktu tidur? ummm...setakat ni alhmdullah, sy tak prnh kena tindih waktu tidur dan hopefully smpai bila2 la tak kena tindih ni..bercakap psl kena tindih waktu tidur, benda ni kn die byk versi..ada versi sains dan ada jugak versi tradisional or turun temurun..

meh kita tengok dlu versi tradisional and turun temurun nih..
orang tua-tua slu ckp lau kena tindih waktu tidur tu maknanyer kena tindih ngan hantu...sape yg pernah kena tindih tue akan merasakan ada lembaga hitam tindih diatasnya dan berasa sukar untuk bernafas..malahan ada yg ckp smpai tak leh nk bergerak langsung...smpai berpeluh-peluh lawan lembaga tue...dan orang tua-tua selalu ingatkan, kalau rasa kena tindih cpt2 baca ayat qursi...

skng ni meh kita tengok versi sains plak.
bila seseorang tue kena tindih, semua anggota badan die akan rasa berat dan sukar bergerak...dalam sains plak ckp, keadaan ini berlaku disebabkan oleh individu tersebut terlalu penat...bila terlalu penat, maka otot n urat-urat semua menegang dan berlaku kesukaran disitu untuk bergerak...so bila sukar bergerak, kita berusaha jugak tuk bergerak dan bangun, that`s why la berpeluh-peluh..

so, mana satu yg betul nih...?ummmm...pikir sendiri k..yg mna leh terima, kita terima, yg mna tak leh terima, kita pikir balik n pertimbangkan k...

dan kesimpulannya kat sini, amik wuduk sebelum tidur...pastikan anda membaca doa tidur...

kat bawah ni ada adab-adab tidur...leh cek k..




 adab2 tidur adalah:


1. Sebelum tidur, berwudlu lalu sholat 2 roka'at (sholat taubat).

2. Membaca Al Qur-an sekurang2 nya 10 ayat. Antara lain surat Al Mulk, As 
    Sajadah, Al Waqi'ah, ayat Kursy, atau surat Yasin.

3. Menyiapkan alas tidur dg mengibas2 kan 3x ke lantai (agar makhluk2 kecil 
    tdk tertindih, sambil sholawat.)

4. Disunnahkan memakai celak seblm tidur, dg do'a:

اللَّهُمَّ أَتْمِمْ لَنَا نُورَنَا وَاغْفِرْ لَنَا إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

5. Seblm tidur kita bermuhasabah, mengoreksi 'amalan kita. Apa hari ini lbh    
    baik dari kemarin atau sebaliknya.

6. Jangan menyimpan dendam di hati.
  
7. Jika punya hutang, hendaklah ditulis lalu simpan di bwh bantal. Seandainya 
    kita tidak bangun2 lagi, maka ahli waris kita tau dan melunasinya.

8. Sebaiknya membaca surat Al Fatihah, al Ikhlash, al Falaq dan an Naas. 
   Ditambah dg tasbih fatimah, yaitu subhanalloh 33x, Alhamdulillah 33x dan 
   Allohu Akbar 34x. Kemudian tiupkan pada kedua telapak tangan (berkas  
   ludah) dan usapkan ke seluruh badan kecuali telapak kaki dan kemaluan. 
   (ulangi sampai 3x dan usahakan telapak kiri jgn menyentuh wajah)

9. Niat bangun utk sholat lail dan merebahkan diri dg do'a :
بِاسْمِكَ اللَّهُمَّ أَحْيَا وَبِاسْمِكَ أَمُوتُ

10.  Ada 2 cara tidur yg dicontohkan Rosululloh saw dan para sahabatnya:

     -  Miring ke sebelah kanan, menghadap kiblat dg tangan kanan di bawah 
        pipi dan kaki kanan di atas kaki kiri.

     - Terlentang dg kepala menoleh ke arah kiblat, kedua tangan dilipat di    
       atas  perut dan kaki kanan di atas kaki kiri

11. cara tidur yg dilarang adalah tengkurap, sebab ini cara tidurnya syetan

12. Jika tidur dlm masjid, jgn tidur di shaff pertama. Dan hendaklah menutup 
     seluruh aurat.

13. Jika mimpi baik maka ucapkan Alhamdulillah, dan boleh diceritakan pada 
     orang lain. Namun jika buruk ucapkan taawudz dg isyarat meludah ke kiri 
     dan jgn diceritakan pd orang lain.
14. Apabila mimpi basah (berhadats besar), segera keluar dari masjid utk 
     mandi junub. Dan usahakan telapak tangan dan kaki tdk menyentuh lantai 
     masjid.

15. Ketika bangun tidur jgn langsung meraba wajah, karena kita tdk tau 
     kemana tangan kita bergerilya saat tidur.


الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَحْيَانَا بَعْدَ مَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُورُ

Artinya :
“Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami kembali setelah mematikan kami dan kepada-Nya (kami) akan dibangkitkan.”

xlama lg

aritu je baru ari jumaat 27 mei 2011...
aritu je baru ari last sekolah tuk penggal pertama...
aritu je baru start cuti sekolah...
aritu je baru merasa leh lepak-lepak ats katil smpai kul 8 lebey...
aritu je baru merasa leh berjalan sakan tanpa pikirkn keje
aritu je baru merasa leh msk2 di dapur tuk mkn tengahari
aritu je baru merasa leh tengok tv memanjang dalam sehari
aritu je baru merasa leh g windowshopping dlm weekday
aritu je baru merasa itu dan ini..

tp....

semua yg aritu je baru tu will be finish tak berapa lama lg...
sok dah ahd, dan isnin dah stat kembali bekerja cam biasa...
pape pun even sdey cuti akan berakhir tp tak pe, cuti akan tiba lg bila smpai waktunya..

semoga diri ni akan lebey bersemngat tuk mula bekerja...nak tak nak kena seru semangat nih,
"wahai semangat..datanglah kau semangat, datanglah kau mendamping diriku...damping si damping...damping membawa semangat bekerja..seraplah dlm diriku, agar aku lebeh bersemngat..."

ceh...karut je lebey...huhuhu

Friday, June 10, 2011

cik nab sudah bergelar isteri..

dah lma nk update entry bout sorg lg sahabat sy, iaitu cik opss...not cik but puan nabila...puan nabila dah pon selamat bergelar isteri kepada encik rizuan amry. majlis akad nikah berlangsung pada 31 Mei 2011 dan majlis persandingannya pula diadakan pada 1Jun 2011. majlis akad nikah tue actually sama dengan tarikh majlis kenduri puan naziroh (entry yg lalu..lau nk tau, sila klik)..sy tidak dpt memenuhi jemputan perkahwinan puan nabila atas sebab-sebab tertentu tetapi sy sempat bertemu puan nabila pada hari pernikahan beliau (ayat skema giler..huhuhuh)..tue pn jumpa dibutik tempat puan nabila makeup and bersiap..pape pon happy sgt dpt jupa puan nabila..mmg berseri2 muka die masa tue, almaklum la brapa jam je lg nk jd isteri org...

puan nabila,

selamat pengantin baru..jadi isteri yg solehah k...smoga dikurniakan kebahagiaan dan rezeki yg melimpah ruah..dan juga smoga dikurniakan anak-anak yg soleh dan solehah ya...miss u so much...

Wednesday, June 8, 2011

special entry to mylovely friend, sakinah hashim

entry ni dituju khas tuk sahabat baik sy sakinah hashim..
fes of all, sy nk wish congrates to u kerana telah melangsungkan perkahwinan pada 3Jun2011..majlis kendurinya telah diadakan 4Jun2011..tp sy tidak dpt hadir kerana ada berlaku sedikit masalah yg tidak dpt dielakkan...

pape pon, sakinah, i luv u so much...really2 miss u...selamat pengantin baru, semoga bahagia hingga akhir hayat,,semoga dikurniakan rezeki yg melimpah ruah...semoga dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah..

kinah, actually sy rindu nk sbyg berjemaah ngan awk mcm kita dirumah sewa dulu2..seriusly rindu...rindu nk bergelak ketawa ngan awk mcm dlu..rindu nk dgr lawak spontan awk..tp semua tue dah berlalu...segala kenangan kita bersama akan ku kenang smpai bila...




pape pon...sy doakan awk sentisa bahagia disisi suami tercinta...jika diizinkan tuhan, sy mahu sgt berjumpa awk...

Tuesday, June 7, 2011

selamat pengantin baru puan yda

smlm, 6 Jun 2011, sy telah ke grik tuk meraikan majlis perkahwinan Puan Yda @ Puan Wedot...selamat pengantin baru yer...jd isteri yg solehah..

awal-awal pagi lagi puan yda ni dah kol sy, mtk sy join rombongan pengantin ppuan...famly puan yda dr perlis sebuah kereta je..jd ngan bebesar hati sy turut serta join rombongan pengantin ppuan ni.sampai di grik area kul 12..terus pusing2 pekan grik dlu..then dlm kul 1 baru la rombongan pengantin ppuan tiba di dewan tpt berlangsungnya majlis tersebut...jom lyn pict jom..






memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...