Monday, January 31, 2011

cik sheda dari parit

u all mesti tau n kenal kn cik sheda dari parit..td masa tengah surf2 tenet, melawat dr satu blog ke satu blog, tetiba sy singgah di satu blog neh..sy amat berminat tuk singgah ke satu blog ni coz dlm entry die ada tetulis cik shida dh ada blog...so ape lg, laju je la tgn klik kt link die tue, then jupala blog cik shida ni..lau dulu, sy knl cik shida ni dlm fb je, tue pun ats share link mber2..bila dh klik link share tue dpt la tgok video miming die..mcm2 miming die wat paling tak tahan tngok die wat miming lagu kalau berpacaran.

lau u all nk visit blog die, leh la klik kt cini C.S.D.P ...

preview blog...rmai kwn lg bagus

ok..rini sy nk preview 1 blog nih...melalui blog ni sy leh dpt rmai kwn2 blogger..so, secara tak lngsung sy leh bertukar idea dan berkongsi pendapat..
selalu org tnya apa feadah berblogging neh..?paedahnyer ialah sy leh dpt maklumat n info for example, fesyen, msk2 and so on lah...lg..bila sy dh jupa satu blog nih  ! PROMOTE BLOG ANDA DISINI !, lg la rancak untuk sy berblogging and mencari info2 yg leh dikongsi bersama..dlm blog ni byk sgt preview post entry dr blogger len..lau blogger len berbicara psl isu semasa, fesyen, masak memasak and bissnes diorg sekali pun, sy leh cek kt blog neh....best2 blog neh...

TaNgLuNg AnD SiNgA

after teman mycousin g psg cermin tingkap kete unser, rini jgk sy tlh menemani sifu sy iaitu sis nieda tuk bershopping raya...jupa sis kt PKG TEPEN then terus g mkn kt THE GATE..tq sis blnja wanna lunch..alooo..lupa nk tngkap gmbr..tp pape pun mmg sdp mkn kt citu..tq yer sis...

after mkn, we all terus menuju ke Tesco..msuk je tesco, xde tpt len dh yg dituju nyer, terus menju tempat jual brg raya tnpa menoleh kiri dan kanan...pilih punya pilih...maka dengan sebulat suara, we all terus amik kepala singa kaler kuning. then capai ampau dan sedikit perhiasan pe yg ptut..rasa cm tak ckup je, terus decide ngan sis nieda tuk cari kt the store plak..b4 kuar dr tesco, we all smpat ke Nagoya tuk beli 5m kain satin merah..semangat seh nk raya..hikhik

then kuar dari tesco sis nieda terus menekan padel myk menuju ke the store. masuk je the store lg giler la..ngan tanglung nyer, ngan nenas nyer ngan lampu2 nyer..abis sume sis nieda beli..b4 kuar smpat lg sis nieda beli buah limau ngan bakul ketas...cite belum tamat di sini, actually, we all ada misi ngan brg2 tue sume...waiting for the next entry bout brg2 ni sume k...let`s njoy da pict below..









once again..thank you sis...

Byk giler


pg ni mycousin, cik aqma dah mengajak teman die g psg cemin unser. cemin unser kena pecah oleh ownernyer sndiri akibat dr kelalaian diri sendiri..kunci tinggal kt dlm, pintu otomatik lock..kesimpulannyer, pecah tingkap kete...huh...so, dlm kul 10.45 kuar dr umah terus g amik mysister and suami die. we all terus menuju ke kdai yg disebut2 oleh abg ipar ku dr smlm..

sampai je kdai tu, terus turun dr unser ngan segala keperakkan dan kejakunan yg ada dlm diri ni mata terus melihat sekeliling kedai tu..lau kdai tepi2 jln tu setakat kete potong mmg dh selalu tengok la kn..kpd sesape yg tak prnh tgok kete potong, kt bwh ni ade pic kete potong..u all leh tngok k..


abis cite psl kete potong...benda yg wat sy tul2 teruja dan terjakun ialah kt kdai tue, ada 1 part berderet ngan enjin2 kete...punyer la byk..tak terkira byk nyer..cm kilang enjin pun ada..bermcm2 jenis enjin ada..kt 1 bahagian yg len plak, komponen kete yg len plak...bnyak jgk...kt atas kpla kitorg plak, bergantung berjenis-jenis lampu..cakap je nk lmpu pe, mmg ada..ngan tayarnyer yg byk, ngan sportrim die yg bersusun..ngan kaburator ngan injap ngan cemin kete ngan tah ape2 lg lah..mmg teruja tngok..smpat gak la lyn gmbr kt sana..meh kita tgok pict meh...








Sunday, January 30, 2011

preview movie

pagi ni sy nk preview cikit tentang filem KHURAFAT arahan SHAMSUL HASLAM...
cerita die mengisahkan seorang lelaki bernama Johan lakonan Shamsul Haslam yang telah berkahwin dengan seorang perempuan bernama Aisyah lakonan Lyana Jasmay. rumahtangga diorg ni telah digangu oleh makhluk halus seperti lembaga perempuan. gangguan demi gangguan diorg kena. sebelum Johan berkahwin dengan si Aisyah ni, die ni ada teman wanita nama die Anna lakonan Sabrina Ali. after si Johan ni dah kwen, si Anna ni tersangat la sengsara idup nyer sampai la die mati bunuh diri. so skng ni gangguan yg kaco fmly si Johan tue milik sape? so, yg mna yg lum tengok, lau rsa nk tengok g la tengok..filem ni bnyak unsur-unsur yg mengejutkan dan sgt seram  (bagi sy la sgt seram..tp bg u all tak tau la kn..)..lau bg 5 tuk jumlah best, sy bg 4/5..pape pon, selamat menonton..

Cekodok pisang ke jemput pisang?

Brkfst sy and famly pg ni adalah cekodok. Tapi kt sesetengah tempat cekodok tue dipanggil jemput pisang. kenapa ada sesetengah tempat pnggil kuih bulat-bulat ni jemput pisang? jwpan yg terkuar dr kotak pemikiran sy ialah, kerana cara pembuatannyer yg memerlukan seseorang itu menjemput-jemputkannya kedlm minyak panas..u all tau kn kalau org nk mempersilakan tetamu makan ke, mempersilakan tetamu masuk ke rumah ke, die akan angkat tgn kearah tempat yg die nk persilakan tetamu tu then die akan merapatkan jari-jari tangan nyer kn..kalau die bukak jari-jari die tue, tue nama nyer nki bg penampar..huhu.(kalau xpernah tengok, selalu la g umah org kenduri..then u all  leh tengok tuan umah mempersilakan u all mkn mcm mana..kalu tak napak die mempersilakan u all mkn ngan gaya die sekali, meh jupa cik wanna ni meh..cik wanna tunjukkn..hikhik)..berbalik kepada jemput pisang tue, gaya yg sama digunakan, cumanyer ditambah ngan bahan jemput pisang yg telah dibancuh ngan minyak yg pns di dalam kuali. Bahan jepemput pisang tue akan dijemput dengan tangan dan kemudian nyer di masukkan ke dalam minyak pns..dat`s kita nama die ade yg pnggil jemput pisang.
Dah tue napa ade yg pnggil cekodok pisang? ummm..yg ni , jwpan yg terkuar dari peti pemikiran sy plak, mayb sebab bentuk nyer dan warna nyer..ummm…tp b4 tue u all pernah tengok katak kodok tak? Cuba tengok bentuk dan kaler die..ada yg warna coklat or koko kn…bentuk pun lebey kurang sama je. So orang pun tarok la lama die cekodok..
ape pun cekodok ke jemput pisang ke mmg sgt sedap di makan waktu panas2…




Friday, January 28, 2011

GiGiT KuKu

tak semua org suka gigit kuku. org gigit kuku bersebab, contohnya kerana tak de sepit kuku..so cara pling mudah adalah dengan mengigit kuku..dedulu masa sekolah rndah, ada je mber yg takut kena denda sbb kuku pjg, jd diorg gigit kuku b4 diperiksa oleh cikgu...

tp ada jugak org yg gigit kuku sebab habit. duduk sesaje gigit kuku..tgh berfikir pon gigit kuku (yg ni ditujukan khas wat sis nieda)..adik lelaki sy jgk mempunyai habit gigit kuku ni. boleh dikatakan hampir setiap saat die akan mengigit kuku.  tak tau la ape yg sedapnyer kuku tgn tue ha..prnh jgk sy hulurkan kuku tgn sy utk digigit sbb tak de sepit kuku, tp xnk plak die gigit kn..huhuhu..

mengikut kajian..org yg suka gigit ku ni akan menggit kuku tgn mereka apabila mereka sdg berfikir. ada jgk yg gigit kuku bukan shj ketika berfikir tapi bila diorg memiliki masa lapang,lau cmtu ni dikira sebagai hobi jgk la kn..kalau nk tau seseorang tue suka gigit kuku atau tak, boleh tengok pada kuku jari tangan nyer..sume individu yg suka mengigit kuku, kuku tngan nyer lebey kurang sma je bentuk die..kt bwh ni ada gmbr individu yg mengigit kuku dan individu yg tak suka gigit kuku..cuba tengok perbezaan die..

yg kt bawah ni pic individu yg gigit kuku...kontot-kontot je kuku die...


yg kt bwh ni plak pict individu yg tak suka gigit kuku...


mmg bbeza kn....

Thursday, January 27, 2011

GeDuNg iLmU SeDaKa

istilah gedung ilmu mmg dikaitkan dengan perpustakaan dan pusat sumber. pusat sumber sekolah tu merupakan nadi kepada sekolah. kalau nk tengok cmne sekolah tue, jenguk dulu ke library nyer baru korang akan tahu sekolah tu camne.

bercakap pasal library, sekolah sy pun ada library yg boleh dikatakan byk mengalami transformasi demi transformasi sejak 1,2 tahun ni..bnyak sgt yg berubah. kalau dulu library sedaka ni, mmg penuh ngan buku dah mcm stor je n then suasana suram cm mendung n kelam cm gua kelam je, tp skng dh ceria..ciap ada almari dlm tingkap, aircond, ruangan pameran, ruang rehat guru...buku-buku pun dh start di masukkn data dlm sistem pngkalan data, nati nk pinjam buku guna scan je tak yah tulis..bercakap pasal transformasi, sis nieda, k.fas, cik rose and pengawas pusat sumber yg terlibat merupakan tunggak kpd transformasi library ni..sis nieda @ sifu mmg punya idea yg sgt best..smpai la library bertukar wajah..dibantu plak oleh adik2 eh..bukan adik2 tp sebaliknya tongga2 yg rajin..hikhik..meh...kita check pict kt bwh betapa cerianyer library sedaka sekarang ..
Ruangan pameran yg mempamerkan barang-barang lama

mesin wat cek pon ada tue..


susunan meja dh berubah..ade air cond lg..


ruang rehat guru, almari dlm tingkap and ruang pameran bangunan bersejarah..

so, kt cni ada sedikit pesanan tuk warga student sedaka, apabila masuk ke library tue, jgn nk gegtal tgn petik bunga, usik sana cni yer..masuk dok diam2 baca buku or ape2 je lah yer..tlg ptuhi peraturan library..=)



PiNg pOnG SeDaKa

rini beberapa orang pelajar sy telah menyertai kejohanan PING PONG MSSD LARUT MATANG SELAMA yg berlangsung di DEWAN MPT CHANGKAT JERING. diorg pergi pagi td dan sy sempat melihat mereka sebelum sy bergegas untuk ke kelas..melihat dari jauh, dari tingkat ats bangunan blok C depan pintu library sekolah..nampak mereka penuh bersemangat...

td semasa sy berjalan menuju ke kereta untuk pulang ke rumah, di bawah pkok berhampiran dengan pondok jaga, sy lihat kelibat mereka. lalu sy terus menaiki kereta dan terus menuju ke arah mereka dan cermin tngkap dibukak sedikit..nk gak tau kn dpt johan ke, dpt naib johan ke..so resultnyer sungguh membanggakan...
kedudukan johan disandang oleh ADNIN, manakala DHURAI No 5 and AMER no 7.. adnin and dhurai dpt mewakili daerah untuk ke peringkat seterusnya.. TAHNIAH and TERUSKAN KECEMERLANGAN...

bebudak pingpong dibwh pimpinan ustaz wan mahyudin

 dhurai and adnin yg berjaya ke peringkat daerah...congrate ya..

Wednesday, January 26, 2011

idung di penuhi mukus..a.k.a. SeLsEmA

semalam sy menulis mengenai ulser mulut..tue pun sbb mulut sy dipenuh ngan ulser..sakit seh...rini idung dh start tersumbat, actually dr smlm lg, idung dh start berair. rasa nyer dh lma tak selsema, ni selsema balik. diri sy mengambil masa yg lma tuk baik dr selsema. so, mcm biasa la, bila dh terkena selsema ni mula la nk cari info n petua2 tuk ilang kn selsema..kt bwh ni ada sedikit info mengenai selsema..jom check:


Selsema merupakan jangkitan salur pernafasan atas, yang memberi kesan terhadap salur-salur hidung dan kerongkong yang disebabkan oleh virus. Terdapat lebih dari 200 virus selsema. Jenis-jenis virus mungkin berbeza pada setiap musim. Antibiotik tidak akan menghapuskan virus-virus. Jangkitan-jangkitan itu akan hilang dengan sendirinya, kecuali jika terjadi jangkitan sekunder. Antibiotik mungkin dan hanya diperlukan apabila terdapat jangkitan sekunder. Selsema boleh tersebar dengan mudah apabila seseorang itu bercakap, membatuk atau bersin atau dengan sentuhan langsung. Kanak-kanak dengan kerintangan penyakit  yang rendah berbanding  dewasa mendapat selsema dengan lebih kerap, misalannya 6-12 kali dalam setahun, manakala dewasa, mendapat selsema sebanyak 2 kali dalam setahun.


 Kerongkong yang kering dan sakit – Ini mungkin merupakan gejala pertama yang dialami.
v Pengeluaran lendir yang cair yang memekat kemudiannya.
v Bersin.
v Hidung tersumbat. Ini menyebabkan kesukaran untuk menyusu bayi.
v Sakit kepala.
v Adakalanya, demam yang ringan.
v Sakit badan.
v Mata berair.




Penjagaan kendiri

Tidak terdapat rawatan yang tertentu tetapi rawatan yang simptomatik boleh dijalankan apabila berlakunya gejala-gejala penyakit.

Di antara perkara-perkara yang boleh dilakukan oleh sesorang itu ialah :-
v Berehat
v Rawatan simptomatik, seperti dengan agen analgesik (penahan sakit), yang mengurangkan     demam dan antihistamin, boleh dijalankan dengan ubat-ubatan yang boleh dibeli di kaunter, selepas berunding dengan pegawai farmasi anda.
v Minum banyak cecair, kedua-dua air dan jus.
v Inhalasi (sedutan).



bercakap pasal petua, sy ada dengar 1 petua nih, kalau selsema, idung tersumbat, letak minyak masak kt panggal idung..(dah buat tapi tak ok gak..)..lg, ada yg bg petua, lau idung tersumbat tue, basahkan ubun-ubun ngan air..yg ni ada wat..ok jap je..pape pun, ape je petua yg diberi, cuba la..mna tau leh sembuh kn...



kucing ilang

kt umah sy ada 3 ekor kucing..seekor ibu kucing dan 2 ekor anak kucing..selalu lau balik sekolah, bergelimpangan lah kucing2 tue kt depan tv..pakat2 dok lepak kt citu. tp rini dari 3 ekor, tinggal 2 ekor je..yg pling kecik, yg kaler putih, yg pling comey tue, yg baru berusia 9 bulan tu, yg lahir pada 14 april 2009 ritu dah ilang..tak dpt dikesan sape yg amik..(mmg tak halal la sape yg mik..huh)

cian plak tengok si abang kepada kucing yg ilang neh. slu dok main ngan si adik (kucing yg ilang), tapi mlm ni dh tak de si adik.. monyok je, temenung je...cian sgt tngok..slu mlm2 cmni pkat duk bergurau 2 beradik tue smbil dilihat oleh ibu kucing, tp start dr mlm ni, si ibu kucing dh kehilangan seekor anak, dan si abang kucing dh ilang teman tuk bermain...sedeh giler...huhuhuhu...kepada empunya badan yg telah menculik kucing guer...mmg tak halal la korang mik kucing tue...

ni bukan pic kucing putih yg ilang tue, tp ni pic kakak kepada kucing putih yg ilang tue..kucing putih yg ilang tue, lebeh kurang cmni la rupa die...sgt comel..putih lg suci n bersih...

Tuesday, January 25, 2011

ulser mulut

dah lama sangat-sangat tak jadi ulser dlm mulut neh, tetiba jadi balik..sy paling senang kena ulser mulut.orang-orang tua ckp, kurang air penyebab ulser?betul ke? then, orang-orang tua siap bg petua lg tuk ilang kn ulser mulut neh..antaranyer, kumur ngan air garam..perghhh..dah try, sakit giler..mau menangis n meraung tahan sakit. then ada yg cakap sapu ngan madu..dah try dh, tak ilang pun..ada jgk yg ckp minum air byk2..dah bergelen-gelen dah minum tp xmau jgk ilang..jd nyer just waiting and tahan je la sakit 2-3 minggu baru ilang ulser.. kat bawah ni ada info pasal ulser mulut..jom cek jom...





Ulser Mulut
Latar belakang
Ulser mulut merupakan luka dalam mulut yang berwarna putih atau kuning yang dikelilingi oleh warna kemerahan dan menyakitkan.
Apakah yang menyebabkan ulser mulut? 
Penyebab sebenar ulser mulut tidak diketahui. Ia mungkin terjadi disebabkan oleh :
  • Stres    (**sy stres ke? rasanyer tak stres pon..).
  • Perubahan hormon   (** yg ni mayb tul..)
  • Jangkitan (infeksi)
  • Kekurangan zat makanan   (** sy kurang zat mknan?ummm.tak kot.kurang kalsium je..)
  • Alahan   (** sy tak de alahan pape rasanyer)
  • Radioterapi    (**ish..ne ada main bahan radioterapi nih...)
  • Kimoterapi    (** sy tak prnh menjalani kimoterapi...)

Tanda-tanda (simptom)
Tanda-tanda ulser mulut termasuk :
  • Rasa membakar dalam mulut
  • Kesakitan
  • Tidak selesa
  • Hilang selera makan
  • Demam
Berapa lama ulser mulut akan sembuh?
Kesakitan biasanya akan berkurangan dalam tempoh 3-4 hari tetapi ulser akan mengambil masa selama 10-14 hari untuk sembuh.

Perhatian
Dapatkan pemeriksaan di klinik pergigian jika ulser berlanjutan selepas dua minggu untuk memastikan ia bukan lesi kanser dan pra-kanser.

Apa yang boleh anda lakukan?
Untuk melegakan rasa sakit, anda boleh mencuba petua-petua berikut :
  • Gunakan bahan kumuran antiseptik
  • Sapu gel atau krim penahan sakit
  • Kekalkan kebersihan mulut yang baik
  • Makan makanan lembut
  • Elakkan makan makanan panas dan pedas
  • Banyakkan minum air
myhope: semoga cepat la sembuh ulser dalam mulut neh...sakit sehhhhhhhh....

Monday, January 24, 2011

SaRaH DaN CoP..

mlm nih, sy habiskan masa ngan menanda buku rumusan pelajar. after cek 1 per 1 ayat dan isi-isi tersurat, tersirat pendahuluan n penutup, sy akan pastikan buku dicop dan ditandatangan serta diletakkan tarikh. sedang asyik menanda buku dan mengecop, sy tak sangka si sarah turut berminat tuk mengecop-ngecop neh...selesai tanda separuh buku, mata dah start ngantuk, jd sy stop dulu menanda, tidur jap. 

after sejam kemudian, sy bangun dr tidur untuk menyambung keje semula, sy lihat sarah dah mengambil tempat tuk menanda buku dan mengecop. die dah start pegang pen nk conteng buku-buku rumusan yg sedia ada kt ats meje..tak cukup ngan pen, kt tgn lg sebelah, pgng cop..uish..sebaik la bangun cpt, lau tak td alamatnyer buku student penuh kan contengan pen merah ngan cop..

ish..sarah..sarah...nk tlg makngah tanda buku erk...


Sunday, January 23, 2011

weekend di dusun

today is sunday. so bermakna rini xperlu ke sekolah. awal-awal pg lagi sy dah bangun tuk mndi n bersolat. then dalam area kul8lebey, start enjin kete then terus ke pasar pagi bersama 2 org my cousin, jia and akma. actually sy dh lama tak ke pasar pg ni, ada la dalam 2 taun lebey. xcited giler bila menjejakkan kaki ke pasar pagi, rambang mata, tengok org jual ikan, udang, sotong, ketam segar2 rasa cm nk beli semua. tgok org jual tudung ngan shawl cntik-cntik pon rasa cm nak beli 1kedai tue.


selesai membeli terus membelah dari pasar pg..sampai je umah, terus prepare brg2 tuk dibawa ke dusun. we all bwk je bahan2 mentah, tuk dimasak kt dusun. ikan keli, ikan kembung and daging dh ciap disiang dan dibersihkan, tinggal tuk dibakar je kt dusun, bahan2 tuk wat tomyam pun dah disiapkan untuk dimasak kt dusun. bahan-bahan tuk pecal dan kuah pecal awal2 lg dh disiapkan kat umah..siap prepare sume bahan, tunggu apa lg kan, start kete terus ke dusun.alhmdullah, 2,3 ari ni tak ujan, maka jalan tuk masuk ke dusun tak lecah (bechak). lau tak alamatnya masuk dusun naik alphad pakngah la...(alphad pakngah tuk adalah sebuah van lama yg sngat2 lasak..bunyi enjin pun dh gerun..hikhik)


smpai je kt dusun, unggun api tuk bakar ikan dah disiapkan oleh pkngah, tinggal tugas kitorg je tuk bakar ikan , daging and masak tomyam. siap masak sume, ape lg menjamu selera la plak. mmg best sesgt dapat mkn rermai dalam dusun tokwan. tunggu durian tak luruh2 pun, belum tiba waktu agaknyer. tp, ada la jgk sebijik 2, bijik yg luruh..ape lg, sume pakat berebut nk rasa..cm kelakar pun ada..


after 2,3 jam kt dlm dusun, perut masing-masing pun dh kenyang, tiba waktu nya masa tuk pulang ke rumah...masing2 pulang ke rumah ngan muka yg penat sbb terlalu kenyang..huhuhu..









si sarah kemain suka men dlm dusun, ciap teropong durian lg...hikhik

Saturday, January 22, 2011

preview blog

sy suka surf internet..bila surf tenet benda yg sy akan surf adalah bahan-bahan yg leh dijadikan bahan p&p, surf FB, email n tak ketinggalan blog. sebut psl blog sy suka sgt baca blog fatin liyana.



nape sy sgt suka layan blog si fatin neh?
the answer is:

  • kat dalam blog die ada macam2 tips.
  • lg, blog die best
  • lg, suka tengok photo2 die..
  • die pndai berfesyen, mmg pndai match kaler
  • dan die ni ape je yg die pkai mmg napak masuk dan cntik sesgt..
  • imej bertudung yg die bwk dapat menarik rmai lg gadis yg tak prng bertudung untuk bertudung. tengok, sape ckp bertudng xleh berfesyen..boleh ape..

so, kesimpulannya i like dis ( fatin liyana )blog...

PuAs

sejak 3minggu ni,selepas melangkah keluar dari kelas, satu perasaan puas dpt sy rasai..KEPUASAN MENGAJAR, KEPUASAN MENDIDIK, KEPUASAN MENYAMPAIKAN ILMU..sy akui bila sy dapat menyampaikan konten pembelajaran dengan baik dan pelajar memahami konten pembelajaran pada hari itu, sy dapat melangkah kaki meninggalkan kelas dengan 1 rasa kepuasan yang tak terhingga.. dan rasa kepuasan tu membuatkan sy lebey bersemngat untuk kembali ke kelas tersebut tuk meneruskan pengajaran seterusnya.

tahun ni merupakan tahun kedua sy menjadi cikgu. bermakna tahun ni da dapat pengalaman dari tahun lepas. pengalaman di dalam kelas pada tahun lepas banyak membantu sy menyusun strategi tuk mengajar taun ni..lau tahun lepas ada je student ata buku lambat la, tak wat keje la, tak siap keje la, tapi tahun ni diperbaiki dengan sistem denda..sape tak ata buku ontime, tak siap keje, denda nyer KATAK OR ITIK JADIAN..walaupun sy tahu denda mendenda ni dah tak leh dah, nk jentik pun dh tak leh, tp peduli ape kn..selagi diorg mematuhi myrules, selagi tu la tak kan ada katak or itik jadian..

bila rules dh dipatuhi, p&p ada komunikasi 2 hala, ada masa belajar, ada masa bergurau, ada masa ketawa, ada masa homework, so xde masalah bagi sy tuk menguruskan p&p..hopefully sy akan jd cikgu yg lebey baik dari sehari ke sehari and ke hari yg akan mendatang, I`Allah...




Friday, January 21, 2011

CiKgU PeRgI MaHKaMaH

saya nak berkongsi dengan u all sume bout dialog sy dengan student hari ni..
situasinya, seorang pelajar dari kelas 5sains1 datang menemui Cikgu Wanna (saya la org nyer) tuk bertanyakan extra class sejarah for today.

pelajar : cikgu, ritu cikgu cakap nk wat extra class kn.
cikgu wanna : aah, mmg cikgu nak wat extra class untuk awk sume..kita abiskan silibus and wat revision sekali   nati.
pelajar : rini ada tak cikgu extra class tu?
cikgu wanna : rini tak de sbb cikgu kena pergi mahkamah..nati cikgu inform balik yer extra class bila.
pelajar : nape cikgu nak g mahkamah ?(dengan nada seperti ingin tahu)
cikgu wanna : cikgu nak teman cikgu AYU la...cikgu AYU ada urusan kat sana.
pelajar : mahkamah syariah ke cikgu?cikgu AYU kan tak kawen lg..
cikgu wanna : hahaha...bukan la...ni nak g wat aku sumpah..

hahaha...ape la student sy sorg neh..

NaSi LeMaK HaRi JuMaaT

rini sis meria masak nasi lemak diawal pg untuk dibawa ke sekolah. dari awal pg nasi lemak tue dh dibawa ke library tunggu tuk di ngap je..tunggu punya tunggu dr awal pg smpai la ke habis sesi persekolahan rini baru leh makan...sian kak nieda..jd tukang tunggu nasi lemak rini..

kul 12lbey abis je sesi persekolahan, sorang demi sorang nek ke library...mula2 kak nieda nek after abis kelas, then ayu, pastu sis meria and anak nyer..ape lg, nasi lemak yg tak berusik sejak pagi tadi tetiba dengan rakusnyer..(rakus ker, tak lah,,,ngan penuh kelaparan...hehehe) kelaparan diceduk satu pingan demi satu pingan..then kak faridah pun hadir dan diikuti oleh kak fizah...sedang enak menjamu selera menikmati keenakan nasi lemak, kesedapan sambal ikan bilis, disulami ngan telor dan timun dengan diselangi ngan gigitan keropok yg rangkup membuatkan semakin berselera la makan..

duk makan dalam 3,4 suap tetiba kedengaran tapak kaki berjalan menuju ke library port kitorg menjamu selera neh. kak muni, kak ha and ustazah rupanyer..mmg bertambah riuh la bilik GPM ..makan nasi lemak smbil berborak..best giler..lau hari2 cmni kn best...pnt bekerja, leh mkn smbil release tension..bahagiannyer idup...

pape pun tq for sis meria...tq so much sis kerana menaja makan tengahari we all for today...luv u so much..nasi lemak sis mmg best..pasnih leh bukak kedai jual nasi lemak..sure laku punyer...

sis, lupa nak mik gmbr sis ngan nasi lemak td..so upload gmbr ni je...hehehe...

Thursday, January 20, 2011

cuti thaipusam

rini cuti thaipusam..jd tak de aktiviti p&p dilakukan..so, lokasi sy tuk hari ni hanya dirumah. semalam macam2 plan dah diatur tuk hari ini..antaranya ialah:

  • nak siapkan lesson plan tuk jumaat
  • nak siapkan taip senarai nama pengawas pusat sumber
  • nak siapkan powerpoint sejarah
  • nak siapkan worksheet BM tuk student
  • nak cari bahan-bahan p&p 
  • nk..nk...nk..mcm2 benda NK dibuat hari ni
tapi lastly, 1 bnda pun tak siap lg...senarai nama pun tak siap taip g, tinggal 30% lg, lesson plan tak buat lg, nati mlm baru buat, lg worksheet mlm ni jgk nk buat...bila dipikirkan balik teruk tul la diri ni...cpt2..start do yourwork now...ada faham...

penat lol nk klik foto 1,1

kengkawan mesti suka tengok photo mber2 fb kan..tambah lak lau dlm foto diorg tue ada muka kengkawan kn..tapi, sangat penat tuk klik one by one kn.

ada cara nyer tuk tengok foto without kena klik n tunggu dilloading..cuma gerakkan mouse ke arah photo then tak perlu klik2..cmne? cmni cara nyer..kawan-kawan hanya perlu klik je kt link ni
Facebook Photo Zoom then install je k..


pasni tak perlu la nk klik one by one or klik next, next kt fb lg..just gerakkan mouse ke arah gmbr then t akan terpreview la t gambar tue..selamat mencuba..

lau suka tinggalkan komen eh...

iklan lucah di profile facebook

sangat menyampahkan bila kuar iklan kt profile facebook kita..macam-macam iklan..siap ada iklan seksi n lucah lg..rimas giler tengok..so, kt sini ada cara untuk buang iklan tersebut dari profile kita.


benda ni akan berhasil bila kita pkai google chrome je kengkawan..kengkawan semua boleh gunakan Facebook Rounder (boleh klik disini). Facebook Rounder adalah extension untuk Google Chrome yang berfungsi untuk menyekat iklan iklan di facebook kengkawan..cubalah..after this tak de la iklan tue akan appear lg kt profile facebook kengkawan.
Hanya install dan aktifkan extension, dan serta-merta iklan pada Facebook akan dibuang dari profile kengkawan .
Kalau u all suka, tinggalkan komen eh...


Wednesday, January 19, 2011

gelak sambil menanda buku

  • mengajar BM?yup, sy mmg ajar subjek BM walaupun tu bukan MYOPTION..
  • ngajar BM susah tak? masa baru dpt ngajar BM tu mmg rasa berat hati, risau takut tak leh nk ajar studnt sbb BM bukan myoption. tp, dengan kesungguhan hati, sy mesti terima n berusaha tuk smpaikn ilmu BM neh..bukan senang nk ajar BM neh...silap ajar kang, ngajar ajaran sesat lak nati..tp setelah setaun lebey diberi tnggungjwb tuk ajar BM, rasanya tak ada masalah cuma perlu buat preparation n bykkn bertnya kpd senior2 BM..
  • apa yg best n ape yg tak best ajar BM?ummm..xde ape yg xbest pon..sume best..paling best bila time tanda buku tatabahasa bahagian bina ayat..
bercakap pasal tanda buku ni, sy suka sngt tanda buku tatabahasa bahagian bina ayat dari perkataan yang diberikan. bila tanda, mmg akan gelak besau ha..ha..ha..mau tak tergelak, mcm2 ayat yg diorg wat..cam tadi, sy berikan perkataan TEPOK yg bermaksud lumpuh..maksud dh diterangkan b4 student buat ayat. tapi hasilnyer:

  • Ayah sedang TEPOK telah turun ke sawah untuk menangkap ikan keli.
Mau tak tergelak besau..ilang stress..tahun lepas sy berikan perkataan MENUNTUN dan hasilnyer:
  • abang MENUNTUT kerbau untuk dibawa ke sawah...
ilang stress tanda ayat cmneh...nk marah pun xjadi..


Monday, January 17, 2011

apa beza pelajar dulu n pelajar sekarang?

bila dah masuk ke alam pendidikan ni, dah mendidik anak bangsa baru sy dpt rasa n lihat perbezaan yg sngat-sangat ketara antara pelajar dulu n pelajar sekarang...banyak giler beza die..antara perbezaannyer ialah:
  • student dulu kalau ke sekolah tak bwk duit banyak, siap bawak bekal lg. tapi pelajar sekarang, g sekolah duit jgn cakap la, ada yang bawak note rm50 lg g sekolah, and dah tak napak dah pelajar yang bwk bekal ke sekolah. lau ada pon nasi lemak yg diorg beli kt luar pgar before masuk sekolah.
  • student dulu g sekolah jalan kaki, nek basikal tapi student sekarang g sekolah nek motor. lau dulu kt tpt parking basikal bederet ngan basikal tp skng berderet ngan motor, napak cm tpt jual motor plak..
  • student dulu xpernah merungut cikgu bg keje sekolah and cpt2 siapkan takut kena denda tp student sekarang siap mtk lg tak nk keje sekolah. dah tue plak keje sekolah tak siap.hampeh je..
  • student dulu lau xpuas ati ngan cara cikgu ngjar, diam-diam sendiri je then cari alternatif len tuk phamkan balik tp student sekarang siap ngutuk cikgu lg..cmne la nk berkat ilmu.
  • student dulu masalah disiplin pling kuat merokok tp student skng mcm2 masalah disiplin siap kes amik pil n ganja lg..hempeh...
  • student dulu takut n hormatkan cikgu tp student skng, ada yg berani pijak kepala cikgu..
  • banyak lg sebenarnya perbezaan neh..tak terkira banyak nyer...
pape pun, hormatilah guru anda kerana tanpa guru tak kan ada seorg doktor, perdana menteri, pilot, and so on...

C-Cerdik
I-Insan 
K-Kerana
G-Guru
U-Unggul

Sunday, January 16, 2011

RuLeS On tHe rOaD..

lesen memandu hanya akan dikuarkan apabila sesorg itu lulus ujian memandu..dalam ujian memandu tu, mcm2 yg diuji..bermula dgn kelas ceramah yg berjam-jam diikuti dengan ujian komputer yg hnya diberikan gred lulus seandainya markah atas dr 42/50. then diikuti dengan sesi pengenalan memandu kenderaan di dalam litar memandu di pusat latihan memandu, baru la dpt lesen L..tue baru dpt L, belum lg dpt P..bila dh dpt L, baru lah diajar tuk memandu kt luar kwasan pusat latihan memandu..bila dah settle 10jam memandu dipantau oleh cikgu, barulah leh test JPJ..lau lulus sume aspek, baru leh dikuarkan lesen P, tapi lau xlulus, PLEASE TRY LATER..melayang la gak berapa ratus tuk ulang balik test..

bercakap pasal rules on the road, rasa-rasa nyer semua org yg sedang memandu kenderaan di atas jalan rata-ratanyer sume memiliki lesen memandu and so, it mean diorg msti la lulus dan tau rules on the road kn.. tapi yg buat sy terkilan dan sedikit kesal apabila ada pemandu yang memandu mcm tak tau undang-undang je. sy terkilan sebab :

  1. ada pemandu yang memotong kenderaan lain dkt jln yg ada double line. agaknyer mata dah kelabu kot diorg ni xnapak double line tue.
  2. ada pemandu yang drive terlalu slow, 20,30 km/j di lorong kanan..bercinta dlm kete agaknyer, that`s y lambat cam semut..dah tau lmbt ke tepi la, amik lorong kiri OK..
  3. tak bagi signal..paling menyampah sebab membahayakan org len..giler punyer orang..lau lampu signal osak, pkai la isyarat tngan..kn dah ajar dlm undang-undang jln raya..
  4. tak bagi signal 1 hal ni yg suka sgt2 bagi signal lmbt, dah menyusahkn org jgk.  kang terSONDOL kete, mula la bising.
  5. parking..yg ni lg 1 hal..suka la sgt parking kt tepi jln yg betul dpn kedai then menghalang org nk lalu. contohnya dkt area2 KAMUNTING , kt dpn SUTERA MORDEN and KARNIVAL tue..kn ke dh ada kotak2 parking yg dh disediakan, parking je la kt citu..bukan susah pun..huh..
  6. langgar lampu isyarat..pon saje je ade yg langgar...nk tunjuk hebat la katakan..lau berdentum ngan kete len, hamik kau..rasa kn..
  7. banyak lagi and tak terkira sebenarnyer peraturan yg tak dipatuhi ni..tue belum lagi masuk yg drive laju smpai 300km/j, yg tak pkai seatbelt, xpkai helmet bg yg menunggang motorsikal n mcm2 lah..


pape pun, hopefully sy tak tersenarai la dlm pengguna jln raya yg wat2 lupa bout rules on the road..akan ku jadikan ia sebagai peringatan tuk diri sendiri..

SAYANGI NYAWA ANDA DAN NYAWA ORG LEN JUGA..BERHATI-HATI DI JALAN RAYA, IGTLAH ORG YG TERSAYANG..



memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...