Monday, January 17, 2011

apa beza pelajar dulu n pelajar sekarang?

bila dah masuk ke alam pendidikan ni, dah mendidik anak bangsa baru sy dpt rasa n lihat perbezaan yg sngat-sangat ketara antara pelajar dulu n pelajar sekarang...banyak giler beza die..antara perbezaannyer ialah:
  • student dulu kalau ke sekolah tak bwk duit banyak, siap bawak bekal lg. tapi pelajar sekarang, g sekolah duit jgn cakap la, ada yang bawak note rm50 lg g sekolah, and dah tak napak dah pelajar yang bwk bekal ke sekolah. lau ada pon nasi lemak yg diorg beli kt luar pgar before masuk sekolah.
  • student dulu g sekolah jalan kaki, nek basikal tapi student sekarang g sekolah nek motor. lau dulu kt tpt parking basikal bederet ngan basikal tp skng berderet ngan motor, napak cm tpt jual motor plak..
  • student dulu xpernah merungut cikgu bg keje sekolah and cpt2 siapkan takut kena denda tp student sekarang siap mtk lg tak nk keje sekolah. dah tue plak keje sekolah tak siap.hampeh je..
  • student dulu lau xpuas ati ngan cara cikgu ngjar, diam-diam sendiri je then cari alternatif len tuk phamkan balik tp student sekarang siap ngutuk cikgu lg..cmne la nk berkat ilmu.
  • student dulu masalah disiplin pling kuat merokok tp student skng mcm2 masalah disiplin siap kes amik pil n ganja lg..hempeh...
  • student dulu takut n hormatkan cikgu tp student skng, ada yg berani pijak kepala cikgu..
  • banyak lg sebenarnya perbezaan neh..tak terkira banyak nyer...
pape pun, hormatilah guru anda kerana tanpa guru tak kan ada seorg doktor, perdana menteri, pilot, and so on...

C-Cerdik
I-Insan 
K-Kerana
G-Guru
U-Unggul

0 comments:

Post a Comment

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...