Saturday, April 26, 2014

iman satu bulan suda

rini 26 April, pejam celik pejam celik jap je anak teruna sy, muhammad afiq iman da genap sebulan..sungguh pantas masa berlalu, dan rsa xpuas nk mbesarkan iman dr usia 1ari hingga la ke usia sebulan..
klu dlu msa dlm labour room,  nk tunggu bukaan dr 7cm ke 10cm tu rsa lama sgt2 walaupun ia cuma ambil masa 2jam tp saat besarkan iman dlm tempoh sebulan ni rsa terlalu cpt. .dlu xprnh rsa cmni, prnh dgr je tp bila da alami sndiri baru tau cptnye waktu itu melangkah pergi.
klu dlu msa usia iman baru shari dua,
kje tdo kemudian mengombeng je anak ummi ni tp skng msih tdo dan mengombeng tp bila time anak teruna ni celik mata, abis sume iman intai ngan ekor mata sampai senget2 kpla..bila dgr sore memanggil, iman da pndai cri bunyi dr arah mna...bila lapar plak, yg tu jgn ckp la xdpt susu je mnjerit la iman sekuat ati..alahai ank ummi..
pape pun smoga anak ummi, muhammad afiq iman cpt mbesar dan sihat sentiasa..

Monday, April 21, 2014

26hari bergelar ummi

alhmdullilah,  hari ni da hari ke 26 bergelar ummi kpd muhammad afiq iman. .26hari mean xabis pantang lg la kn..lg 18 hari lg nk abis pantang 44hari tu..actually sy xkisah sgt psl pantang ni...sbb setakat ni mmg xde problem untuk berpantang mkn dan mnum n melakukan aktiviti berpantang seperti bertungku dan sebagainya. cuma yg dikisahkannya adalah bilangan hari cuti bersalin sy mkin lama mkin kurang..aduh...rsa syg nk tinggalkn si kecik iman nih sbb bangun pagi ngadap iman, tghari ngadap iman, ptg ngadap iman, malam ngadap iman..24jam la ngulit si iman je..nati da abis cuti, stat kje t mesti agak liat utk ke sekolah dan agak teruja n tergesa2 utk pulang ke rumah selepas waktu kje semata2 tuk jupa si kecik nih..

26ari tu pada angka, mmg rsa mcm da lama..tp bg sy rsa kjap je msa berlalu...dlm tempoh 26ari ni mcm2 sy lalui..bg mndi iman, tukarkan bj n pampers iman, susukan iman..mmg prnh buat sume ni dlu tp bkn tuk anak sndiri utk sarah, diha n qayyum..tp bila da ada iman, baru tau cmne rsa bil a ada anak sndirikn..

duduk sesaje tgok iman tetiba rindu iman time lahir...tup tup da besar da iman..even xla besar mana pun kn tp perubahan tu tetap ada...alhmdullilah, sepanjang 26 hari ni, iman x de la meragam tahap gaban...memlm dlm area pkuk 4 lebih iman msti akan bgun mtk disusukan then smbung tdo smpai pg..mayb iman tau kot ummi die kuat tdo, jd iman pun xnk ganggu ummi die tdo..hikhik...

bila tgok muka suci iman, rsa sayu je hati..rsa bersyukur sgt2 kerana dikurniakan hadiah yg sgt elok rupanya, sgt tidak ternilai harganya..

Monday, April 14, 2014

perkara sunat dilakukan selepas kelahiran bayi

6 Amalan Menyambut Kelahiran Bayi Dalam Islam

1. AZAN DAN IQAMAT

Sejurus selepas kelahiran anak, si bapa atau walinya disunatkan untuk memperdengarkan bacaan azan di telinga kanan dan iqamat di telinga kiri anak.

Ini berdasarkan sepotong hadith riwayat Abu Daud dan al-Tirmizi menyatakan yang nabi berbuat demikian ketika kelahiran al-Hasan bin Ali.

2. TAHNIK ANAK

Tahnik digalakkan selepas anak itu dilahirkan. Caranya ialah dengan mengunyah tamar, lalu diletakkan tamar yang sudah lumat dikunyah itu ke hujung jari, dimasukkan perlahan-lahan ke mulut anak, dan diratai tamar tadi ke seluruh bahagian dalam mulut anak tadi terutamanya di lelangit. Ketika ketiadaan tamar, bolehlah digantikan dengan apa jua makanan lembut yang manis.

Hikmahnya ialah untuk menguatkan urat mulut bayi serta menggalakkannya untuk minum susu ibu. Digalakkan tahnik itu dilakukan oleh orang yang soleh supaya berlaku aliran barakah. Pengulangan tahnik oleh beberapa orang di masa yang berbeza juga tidak menjadi halangan.

3. MENCUKUR RAMBUT BAYI

Sunat dicukurkan rambut bayi secara licin pada hari ketujuh kelahirannya. Kemudian ditimbang rambut tersebut dan disedekahkan nilai beratnya berbanding perak kepada faqir miskin. Ada dua hikmah galakan mencukur rambut bayi. Pertamanya, untuk menguatkan kepala si anak, dengan cara membuat lubang rambutnya dan sekaligus mengukuhkan panca indera berhampiran. Keduanya, ialah hikmah sosial iaitu bersedekah dan saling bantu-membantu kepada yang memerlukan.

Satu perkara yang perlu diberi perhatian ketika menggunting rambut anak ialah larangan qaza’. Qaza’ bermaksud mencukur atau memendekkan sebahagian rambut dan membiarkan sebahagian yang lain panjang. Contoh qaza’ ialah rambut punk.

4. MEMBERIKAN NAMA ANAK

Ibu dan bapa disunatkan memberikan nama anak sama ada pada hari pertama atau hari ketujuh.

Digalakkan untuk memberikan nama anak dengan makna yang baik. Antara cadangannya ialah berdasarkan hadith riwayat Abu Daud:

Berikanlah nama anak dengan nama para nabi. Sebaik nama di sisi Allah ialah Abdullah dan Abdul Rahman. Yang bagus ialah Harith (حارث) dan Hammam (همام) manakala yang buruk ialah Harb dan Murrah.

Diharamkan memberi nama anak dengan nama hamba selain Allah, seperti Abdul Nabiy. Haram juga memberikan nama Allah tanpa didahulukan Abdul sebelumnya. Begitu juga memberikan nama yang buruk maknanya. Dimakruhkan memberi nama anak sempena orang Islam terkenal yang fasiq.

5. AQIQAH

Majoriti ulamak termasuk mazhab Shafie menggalakkannya (sunat). Majoriti ulamak menyatakan untuk anak lelaki, dua ekor kambing, sementara anak perempuan seekor kambing.

Masa untuk aqiqah disunatkan pada hari ketujuh. Akan tetapi boleh dilanjutkan sehingga mampu. Sunat hukumnya aqiqah ini tertakluk kepada kemampuan. Sekiranya kemampuan itu sampai ketika usia dewasa, maka pahala galakan aqiqah akan tetap diperolehi.

6. KHITAN / SUNAT

Di dalam mazhab Shafie, Hanbali dan Maliki, hukumnya adalah wajib bagi anak lelaki. Imam Ahmad turut mewajibkannya untuk anak perempuan. Mengenai waktu berkhitan, digalakkan untuk melakukannya sama ada pada hari pertama atau hari ketujuh kelahiran. Akan tetapi ianya boleh dilaksanakan sehinggalah ke umur mukallaf. Berkhitan mempunya hikmah yang pelbagai, antaranya ialah sebagai tanda keseriusan Islam terhadap kesucian

info dari: http://anizyn.blogspot.com/2013/04/6-amalan-menyambut-kelahiran-bayi-dalam.

Tuesday, April 8, 2014

contraction + bersalin = hadiah

bila imbas semula moment 26mac2014,  rsa kjap je masa berlalu...rsa mcm xpercaya moment tu da pun berlalu dgn pantas.
iman septutnya dijangka lahir 25mac, tp oleh kerana tiada signal tuk bersalin lg, selepas check up n jupa doktor, doktor mtk dtg balik pd 28mac sekiranya belum bersalin utk admit ward pd tarikh 28mac tu..memandangkan mmg xrsa sakit,  dan signal pun xde, maka sy dan incik suami pun xduduk diam la kn, amik keputusan tuk blik seri iskndar jap...b4 sampai seri iskndar, siap singgah g jln mydin gopeng lg...sampai umah mak di seri iskndar,  sebelah mlm nya smpat lg g mkn kt luar, tp mlm tu da rsa mcm gelisah tp xrsa skit pape pun..esoknya 26mac selepas bgun sbyg sbuh, bebaring semula ats katil..dlm kul 7.30 pg da stat rsa contraction selang 10minit..pastu selang 5minit plak..terus kejut incik suami kt sebelah,"b..bgun b, nk mkn mee rebus jom cpt..." msa tu xgtau lg da stat contraction,  bila da sampai dpur, da sendukkn mee rebus utk incik suami, time mkn tu baru sy gtau da stat rsa contraction. .ape lg, incik suami pun kelam kbut la ajk g hospital. lps mkn mee rebus, terus sy bersiap utk ke hospital..nk blik tepen mcm da xsempat je rsa..huhuhu..terus ke sepital ipoh. ..
sampai di hospital,  parking kete, terus ke dewan bersalin, serah buku merah kt nurse, check up jantung bby then check bukaan..da bukak 5cm.. ptut la skit mkin kerap da bkak 5cm rupanya.bila contraction dtg, sy berdiri dan berjln.. oleh kerana labour penuh, jd sy diletakkn dlm blik ABC dlu..tuhan je tau cmne rsa bila contraction tu dtg...xsng dduk dibuatnya...
tepat jam 1ptg, dr blik ABC tu sy di bw msuk ke labour room..masa tu da bkak 6cm. dokt pecahkan ketuban. .jam 1.30 ptg tetiba  nmpk muka incik suami msuk dlm blik labour room...semangat ckit bila nmpk muka incik suami..bila contraction dtg je, abis tgn incik suami ku genggam..bagai nk patah rsanya tgn dan jejari incik suami ku genggam.sakit sgt kata ko..huhuhu. .mengadu rsa skit kt incik suami, tp dgn tenang incik suami mtk sy berselawat, tarik nafas pjg2, sebut nma Allah byk2.
tepat jam 4ptg, bukaan da 10cm. bermula la proses mengeluarkan iman..incik suami xputus2 bg kata semangat dan suapkn air zamzam..ngan sisa2 kuderat yg ada, akhirnya jam 5.35 muhammad afiq iman berjaya dilahirkan ngan bantuan vacum..terpaksa divacum jgk sbb da xde energy da...alhmdullilah syukur sgt iman selamat dilahirkan. .. .incik suami ckp, iman tu adalah hadiah paling berharga dlm idup kami...
special thanks to incik suami kerana menemani sy sepjg berada dlm labour room sehingga bby iman selamat dilahirkan..tq b..tq sgt2...

anugerah yang tidak ternilai

tanggal 26mac2014 yg lalu tepat jam 5.35ptg, sy selamat melahirkan seorang bayi lelaki seberat 2.7kg...dan hari ini genap 15 hari usia muhammad afiq iman bin ahmad syaiful...

bila dikenang kembali saat mengandungkan iman, rsa mcm xpercaya je cpt dan pntas msa berlalu..klu dlu terasa rusuk dikicking, perut disiku, terasa gulingan hebat didlm perut, terasa sedu si kecik di dalam perut, tp skng si kecil tu da berada dlm dakapan dan pelukan sy...ya Allah,  indah sungguh anugerah mu..ya Allah, semoga aku dan suami dpt menjaga amanahmu, mendidik anugerahMu ini menjadi insan yg soleh, taat kpd perintahMu, menghormati ibubapa dan berguna kpd msyrkt..amin..

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...