Monday, November 10, 2014

congrates makjie

dah lama xupdate blog...bersawang-sawang da ha...
arini saje je nk update blog...

di sini saya nk ambil kesempatan nk ucapkan tahniah kepada makjie @ roji wahida atas penganugerahan ijazah sarjana muda yang telah pun beliau terima baru-baru ni..tahniah makjie..

sekejap je rasa masa berlalu..baru je haritu duk bwk makjie g cari keje lepas makjie abis STPM. bwk makjie pusing satu kwasan perindustrian cari tpt keje yg sesuai..then berhenti kt kilang teleflex tuk interview makjie..kemudian makjie training kt teleflex xsampai brp ari da berhenti kje kt outpost..sepanjang makjie duk kt kpg, kita tdo satu katil, g window shopping sesama, g mkn lagsana kt SR, g shopping brng dapur kt Econsave, kekdg makjie teman agh settle urusan kt tepen waktu rehat makjie kt outpost pastu plak ciap tlg agh tanda rumusan lg ha..sume tu rupanya da bertahun da berlalu...

pastu makjie g smbung study kt UNIMAS...diam xdiam, pejam celik pejam celik finally makjie berjaya abiskan study n baru2 ni hari konvo makjie...rasa sungguh hepi n bangga sangat ngan makjie bila tengok makjie terima ijazah pada hari itu...semoga lepas ni makjie akan terus berjaya dalam hidup makjie...angah sentiasa doakan yang terbaik utk makjie...





Monday, July 14, 2014

peribahasa hari ini : bagai melepas anjing yg tersepit

hari kita belajar pasal peribahasa bagai melepas anjing yg tersepit..
apa maksud die?
maksud die bila kita menolong seseorang tu, sesorang tu langsung xberterima kasih n mengenang jasa...
igt iye..kalau seseorang tu da menolong kita, jgn lupa berterima kasih...
ketemu lg di lain waktu...nati cikgu kongsi pepatah n peribahasa yg len pulak ye...

buat baik berpada-pada

"buat baik berpada-pada
buat jahat jangan sekali"

antara kata-kata atau perpatah ataupun nasihat orang lama-lama..
apa maksud dia ye?
maksudnya, dalam sebuah kehidupan tu, jangan la kita berbuat jahat kepada orang lain...dan kalau kita ingin berbuat baik atau menolong sesorang tu, perlu la berpada-pada..jangan terlalu baik berlebih-lebihan sehingga tidak pada tempatnya nati dipijak orang.

itu saja untuk kali ni...len kali kita bertemu lagi dalam segmen sehari 1 pepatah...


Thursday, June 12, 2014

merajuk si anak teruna

smlm 24 jun merupakan ari pertama sy mula bkerja setelah menghabiskn cutI bersalin selama 90ari...ari pertama berkerja sy da diarahkan utk berkursus di smk bukit jana...sy yg menurut perintah..maka pergi la sy utk berkursus...
How about iman?
pagi2 lg iman da bgun, nk tgok ummi die g kursus...masa kuarkn kete dr garaj, sayu n berat je ati tgok muka iman..mana pernah tinggal iman sepanjng 3 bln nih...
sepanjng berkursus, kepala igt iman je..isau iman lapar ...slu time cuti bersalin ritu, iman mmg berkepit je ngan sy dan iman jgk seorg yg sgt suka mengombeng...isau jgk cmne iman kt umah...almklum la xdpt gombeng..hikhik
abis je kursus, terus ca alif but...cabut...xsabar nk jupa iman...sampai je umah terus pgng iman...iman xnk tgok muka ummi...pandang kot lain ha...pgng muka iman suh tgok ummi pun, mata iman still pandang tpt len..pndang abi je ha..majuk la tu..almaklum la langsung xprnh tinggal, xprnh berenggang..tp bila diberi susu, cpt2 ilang majuk si anak teruna ni..hikhik..alahai iman.. special thanks to incik Cicero as my luvly husband sbb tlg jga iman..sementara incik suami ada ni le tgok kn iman..nati da stat outstation, tinggal la iman ngan opah...
incik b kepenatan...bkn ank yg tdo, abi yg tdo..

Thursday, May 8, 2014

cikgu ayu da jd mama..congrates dear

tanggal 2mei2014 yg lepas, syg sy iaitu cikgu ayu da slmt melahirkan bby lelaki...
sewaktu sy mdpt berita cikgu ayu tlah slmt bersalin, sy rsa mcm xpercaya je sbb baru ptg tu sy dan cikgu ayu ada berbual2 selepas cikgu ayu baru blik dr appointment check up nya...rupanya selepas mgrib tu cikgu ayu da turun tanda da pun..pergi la cikgu ayu yg dibawa oleh suaminya ke hospital columbia. suami beliau ada mewassap sy tetapi disbbkn bateri hp abis terus sy xdpt mbaca wassap tersebut...
dlm jam 4pg sy terjaga dr tdo kerana si ank terunaku mtk disusukan. .dlm kesempatan menyusukan iman smpat lg sy bkak fb melalui ipad..scroll ke bwh utk bca news feed tetiba terpandang status update dr kkak cikgu ayu...dgn sgt excited? apa lg terus kjut incik suami disebelah...beritahu incik suami bhawa cikgu ayu da slmt melahirkan bby dan terus sy capai telefon utk call bertanyakn khabar. ..xigt ape da time tu dan lps call bru tingat rsa mengganggu plak cikgu ayu nk rehat..sowie ye syg call u time tu..
ptg esoknya sy, incik suami dan ank terunaku,  iman terus ke hospital columbia utk melawat cikgu ayu dan bbynya..comel sgt bby cikgu ayu..idung bby sgt cute..geram tgok..bdnnya pun smngt..sy berkesempatan utk dukung dan cium bby cikgu ayu..iman tgok je ummi die pgg n cium kawan die ha..hikhik
di sini sy nk ambil kesempatan utk ucapkan tahniah kpd cikgu ayu dan suami di atas kelahiran bby boy yg sgt comel..selamat menjadi mama dan papa ye korang..kpd cikgu ayu, selamat berpantang syg...kpd bby firash,  cpt2 besar ye syg...semoga mjadi ank yg soleh dan berguna kpd msyrkt. ..amin..

Tuesday, May 6, 2014

utk ibu dan bakal ibu..

tahniah kawan2..taun ni ramai kawan2 sy yg bersalin dan sedang menunggu masa utk bersalin..bila tgok news feed kt fb ramai yg update n share gmbr bby masing2. .cair ati bila tgok gambar bby diorg..comel sgt2. ..

kepada kawan2 yg telah selamat melahirkan, sy ucapkan selamat menjadi ibu dan selamat berpantang. .pantang betul2 jgn culas2 ye..hikhik

yg mana yg da lps menjalani tempoh berpantang tu, selamat melayari kehidupan bersama si kecil yg comel sgt2 tu..

bestkn bila da ada bby sndiri..

kepada kawan2 yg sdg menanti masa tuk melahirkn bby, sy ucapkn jaga diri bebaik tau, jgn gentar n jgn takut sbb xlama lg kalian akan melahirkan sebuah adiah yg paling berharga dan bernilai..sy sentasa doakan kalian dipermudahkan urusan bersalin nati..amin..

Sunday, May 4, 2014

menyembang si anak teruna

hari ini sy masih lg dlm tempoh berpantang dan menjalani rutin berpantang seperti bertungku,  berstoking, berlumuran myk angin dibdn, berbengkung dan mkn berpantang-pantangan, segalanya berpantang...best gak berpantang ni sbb le pulihkn semula bdn ni slps proses melahirkn si ank terunaku..
sebut psl si anak terunaku, anak teruna ku da mula pndai menyembang. ..bila da puas tdo, da puas mnyusu, menyembang la beliau...
bila tgok anak mata, mulut dan wajah si anak semasa beliau mula bersembang, rsa sejuk je ati...rsa xpuas nk melayan si ank teruna bersembang..walaupun mmg xpaham apa yg cuba nk disampaikn tp tu sume xpenting. .yg penting dpt melayan si ank terunaku bersembang pun da ckup buat hati ni rsa sgt2 gembira. tu bermakna ank terunaku mengalami peringkat perkembangan yg normal...

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...