Tuesday, August 30, 2011

raya cm tak raya je..

ummm....semakin meningkat dewasa, raya da tak rasa cm xcited sgt..rsa cm biasa je..


nape erk?

klu dulu, masa kecik2 dulu, dapat duit raya..skng da tak dpt dah...sbb dah besar..umur je kian membesar tp tuan bdan tak besar2 pon,,layak ape dpt duit raya..huhuhu...

klu dulu, masa kecik2 dulu, awal2 pg raya, dah kuar rumah ngan kawan2 tuk beraya dr rumah ke rumah..tp skng, hnya di rumah dari pg sampai ke ptg sampai ke malam..huhuhu..

ermmm...rndu plak zaman raya kecik2 dulu...kalau la masa boleh diputar, kn ke best...

pape pon, slamat beraya kepada semua umat islam di malaysia...





Sunday, August 28, 2011

preparation tuk raya

sok dah 1 syawal..rini mcm2 benda nk kena buat. maka tuk pastikan segalanya berjalan lancar, maka list to do dah disediakan...jom check list cpt:

kemas bilik
pasang cadar
sapu sampah
mop lantai
cuci kipas
pasang langsir
lap habuk n sapu sawang
bentang karpet
pasang lapik meja n kerusi
cuci ayam
wat rendang
wat kek
keluarkan balang kuih then isi kuih raya
pe lg erkkkk????

cukup ke senarai ni?sempat tak nk wat semua ni?sempat kot..separuh dah siap, lg separuh je lum..huhuhu....
xpe, wat pelan2...

pape pon selamat membuat preparation tuk semua ya....

gambar hiasan yg di ambil dr google search..=)

kebanjiran manusia

memandangkan tak berapa hari je lagi nk raya, maka ramai la umat manusia yg keluar tuk membeli belah sebagai persiapan tuk menyambut raya...

so, rini sy juga turut keluar ke pasar minggu tuk beli brng dapur..ramai jgk erk org yg berkunjung ke situ...after selesai membeli belah di pasar minggu, sy terus bwk ibu ke econsave..kereta kt econsave tu bersusun-susun...nk cari parking pon susah..jenuh pusing 2,3 kali baru dpt..then msuk tuk beli brng...org yg berkunjung ke situ, boleh tahan ramainya..then lama kelamaan, makin ramai..makin ramai dan ramai..berlaku kesesakan di kaunter pembayaran...bila time2 cmni baru la napak situasi kebanjiran manusia ni...sy tak tunggu lma, beli2 terus g bayar..tak tahan dah duduk bersesak2 kt citu..meh lyn pict kebnjiran manusia di econsave meh..



Saturday, August 27, 2011

selamat menyambut hari lebaran

pejam celik, pejam celik jap je ramadan da sampai ke penghujungnya. sekejap sangat masa berlalu sehingga tak terasa ramadan akan berakhir...lepas ni sy pasti akan merindukan bulan yg penuh keberkatan ni.

sempena bulan syawal yang bakal tiba ni, sy ingin mengambil kesempatan tuk mengucapkan,

selamat hari raya aidilfitri,
selamat menyambut hari lebaran,
salam aidilfitri,

kepada

semua ahli keluarga dan sanak saudara tak kira di mana berada
semua rakan pendidik di Malaysia
semua guru yg pernah mendidik saya
semua warga SMKDK
semua sahabat handai yg pernah menuntut bersama di SKUS dan SMKDK
semua sahabat seperjuangan yg pernah berjuang bersama-sama di KMPK ,UPSI
semua sahabat blogger
semua sahabat yg prnh mengenali diri ini..

di sini, sy ingin memohon ampun dan maaf, andai ada silap dan salah, terkasar bahasa.





Thursday, August 25, 2011

buffet ramadan di hotel

td tgh bersembang2 dgn sis meria, ttba terdetik tuk wat entry...entry pasal

buffet ramadan di hotel

skng memandangkan umat islam tgh menjalani ibadah puasa, maka hotel2 di malaysia telah mengambil kesempatan itu untuk mengadakan buffet ramadan di hotel2 mereka...mcm2 harga ada, ada yg rm25, rm29, rm45.rm60 and mcm2 harga lg lah...so, harga agak berpatutan la kn...msa2 ni la semua org berpusu-pusu tuk ke hotel dan merasai buffet ramadan yg telah disediakan..

so, bila berpusu-pusu manusia ke buffet ramadan, maka termasuk la org cina n india turut serta ke buffet ramadan tu...kekadang lg ramai org cina n india dr org melayu (certain hotel je la..)..mana tak ramai, kalau bulan lain, mana ada buffet ramadan kn...dah tu plak harga boleh tahan, sekali byr n mkn la smpai keyang n pecah perut..mna tak ramaikn..hehehe

so, kesimpulannya, lps ni tiap2 hotel kena mengadakan buffet lain2 jgk for example buffer bulan cap goh meh ke...(*_*)





Wednesday, August 24, 2011

kasih seorang ayam belanda..eerrrk...seorang ke seekor?

ptg td sy ke umah cik ayu tuk wat mini popia...lastly berjaya jgk menghasilkan mini popia...kalau jual mesti lakunye sbb inti die byk2 lak tu, mini popia semua jd gemuk2...hehehe..cubaan kali kedua membuahkan hasil, ciap ada 2 inti lg tu, 1 serunding ikan bilis, 1 lg serunding udang...yg bestnyer serunding tu bukan beli OK, we all wat sendiri..(*_*)

dah..dah...lupakan seketika psl popia mini, skng fokus pada tajuk entry yer cik wanna..

ok, back to the title of this entry, masa on da way nk balik rumah selepas berjaya menyiapkan mini popia, smpai di kilometer berapa tah tp yg penting msih lg di atas jalan raya di kampung anak kurau, tetiba, di atas jalan raya, penuh ngan ayam belanda..u know what is ayam belanda? ummmm....tau kn..kalau tak tau, nama lainnya ialah ayam turkey...tau x?lau xtau n tak kenal, tgok pict kt bwh ni...

pict from google search...tq incik google search..

ok, dah kenal kn...smbung balik cerita td...

kereta semakin hampir ngan himpunan ayam belanda, tp bila semakin hampir, ayam tersebut sikit pun tidak mahu berganjak...jd terpaksa la gunakan hon...hon ku tekan sekali, hnya sekor je yg berganjak dr ats jalan..ku tekan lg 2 kali, 2,3 ekor je yg berganjak...smpai la kete betul2 dekat dgn himpunan ayam belanda tersebut dan berhenti dihadapan mereka (mereka tu merujuk kepada ayam belanda yg byk2 ats jln tu yer...hehehe) semua ayam belanda tersebut berganjak ke tepi dan mengembangkan kepak masing tanda protes (sebaik dlm kete, lau tidak, mesti kena cubit ngan paruh die..hehehe)...tp, tinggal 2 ekor je yg tidak berganjak. seekornyer terbaring di ats jln dan seekor lg berdiri bersebelahan dgn ayam belanda yg terbaring ats jln tu...memandangkan bas kilang di belakang kereta semakin hampir, lantas ku menekan hon berkali2...ayam tersebut tidak berganjak...masih setia menemani kwnnya yg telah terbaring tidak bernyawa di atas jln raya...kemudian, lalu seorang pakcik dengan menunggang motosikal dan pakcik tersebut berkata,"ayam tu dok teman kwn dia mati tu..."
tertiba terdetik dlm hati, "ayam belanda pun tahu kasihkan kawan..." dan dengan sepantas kilat terus kepala ni terbayangkan seorang demi seorang sahabat sy..
"Ya Allah...semoga kau kekalkan dan berkatilah persahabatan antara diriku dgn shbt yg lain...amin.."

setelah hampir seminit, tiada lngsung tanda2 ayam tersebut nk berganjak, terus sy undurkan kereta dan menggunakan laluan bertentangan dan perjalanan di teruskan...dan mata terus mengintai cermin pdng belakang..dan ku lihat, ayam tersebut masih di situ dan bas kilang yg berada di belakang kereta ku td, terpaksa meranduk semak di bahu jln tuk meneruskan perjalanan...

moral of the story:  sayangi sahabat anda...sbb..ayam belanda pon tahu sayangkan kawan...





Tuesday, August 23, 2011

kopok mamee

u all igt lagi x jajan or cikedis fames yg prnh menjadi mkn kegemaran u all msa kecik?
dedulu masa sy kecik2 lg, kepok mamee plastik kuning yg ada gmbr monster tu adalah antara jajan yg pling sy suka...

dedulu nk beli jajan tu, mtk kt abah 20sen, baru leh dpt..tp skng, dah mampu beli jajan mamee yg paket besar yg ada byk2 paket kecik2 kt dlmnya tu...

td tgh2 surf tenet, nampak iklan psl mamee ni..sbb masih lg suka mkn kopok mamee ni, sy pon klik la iklan tu...sape masih suka lg jajan ni, meh like page die meh....just klik kt pict bwh tu ye...hehehe




Sunday, August 21, 2011

belanja + nafsu = pembaziran

td dah update psl rezeki murah, ok, skng nk update plak psl pembaziran...tak dpt dinafikan, bulan pose ni, byk sgt pebelanjaan yg telah dilakukan oleh pengunjung bazar..(tul x, sy tak tipu kn?)

kalau u all g bazar bwk rm5 dpt beli ape? cuba senarai tengok?mesti dpt beli air dan kuih muih je kn..kalau u all g bazar bwk duit bebyk, mesti lebih dr kuih dan air yg korang akan dpt belikn..
tp, sape tahan kn, lau g bazar g beli air ngan kuih je...sy sendiri mengaku, lau sy ke bazar, lebih dr air dan kuih yg sy akan beli...atleast murtabak...tu pon da bape hinggitkn..bukan nk bermaksud berkira soal mkn or kedekut cuma, di sini sy ingin berbicara psl belanja+nafsu = pembaziran..

kalau ke bazar, semua benda nk belikn...beli tu, beli ini, kekadang smpai penuh 10 jari ngan beg plastik, air je dah 2,3 jenis, kuih je da berjenis2...mee goreng, ns goreng, tah apa2 tah lg dibelinya..tp bila tiba waktu berbuka, xabis mkn..adoiii...dah membazirkn..

so kalau ke bazar, beringat la..target nk beli apa je, pastu bwk duit cukup2 je..kang bwk bebyk, abis 1 bazar tu dibelinya...tu namanya belanja ikut nafsu...so, belanja berpada-pada..semoga tiada pembaziran berlaku dan lebih mendapat keberkatan dari Nya...I`Allah...

kuih-muih yg pelbagai..pilih yg tul2 nk mkn je..kang beli semua jenuh plak nk abiskn..hehehe
pict from google search..






rezeki murah di bulan ramadan

actually da lama sgt nk update blog bout this...dari start pose lg dah memikirkan tuk update psl bnda ni tapi disbbkan kebizian mengupdate benda lain smpai tak sempat nk update psl ni...(ye la sgt cik wanna oii...)

ok, kembali kepada tajuk entry...

bulan puasa ni adalah bulan rezeki, ada je rezeki murah, kalau ibu, emak, umi, mama, or mummy u all msk, pastu ata cikit kt jiran, mesti ada jiran yg ata balik juadah diorg kt korang kn...kalau masak 1 lauk je, compem2 leh mkn 3, 4 jenis lauk dr jiran-jiran tertangga hasil dr tukar lauk tersebut kn..murah kn rezeki...

bg yg ke masjid, leh ambil bubur lambuk tuk buat juadah berbuka or bersahur nati...dan yg mna ke msjid, leh berbuka di masjid...lps terawih plak, ada moreh...mkn lg...murah sungguh rezeki kn..

bg yg berniaga, jgn ckp la..bulan pose even kdai mkn korang tutup selama sebulan, msih ada lg kesmpatan tuk berniaga, berniaga lauk tuk berbuka pose...rezeki korg still ada n rezeki korg still murah kn. bg yg berniaga di bazar ramadan pulak, jgn ckp la..u all msak la apa pun, jual la apa pun mesti laku punya kn...jgn kn org islam, org bukan islam pun turut sama ke bazar tuk beli mcm2 kt sna...kalau bulan x pose, jual air, boleh la untung jgk, tp kalau bulan pose, korg jual air sirap letak selasih pon sure lakunyer...murah kn rezeki...

yg mna jual kuih muih, bju raya, kasut raya pon rezeki jd murah bila bulan ramadan ni..mna tak nya, semua org islam akan berpusu-pusu cari buju raya, kasut raya, kuih raya, tudung raya..kalau bulan xpose, agaknya, xla selaku bulan pose ni kn...yg mna berniaga kuih, bju, kasut, tudung raya, murahkn rezeki korang..

ni la nmanyer rezeki dibulan ramadan..meh kita sma2 bersyukur di ats pemberian dan nikmat dari NYA....

org ramai berkunjung ke bazar...
pict dr google search..tq incik google search..

weekend = kuih raya

weekend u all wat pe?
(memasing sila jwb yer...huhuhuh)

weekend sy wat pe?
x seperti weekend2 yg lalu, weekend minggu ni sy abiskn masa ngan menguli tepung tuk bikin kuih raya bersama-sama cik ayu...2 ari je, we all da dpt 3 jenis kuih..sesaje je buat sbb nk rsa kehangatan raya tu...buat kuih ni best sbb le uli2 tepung, bau2 kuih raya...mkn bukan beria sgt pon, tp gatal je lebih nk wat kuih raya tahun ni......

sok smbung lg buat kuih raya after balik sekolah..lokasi strategi tuk proses da making of kuih raya ni, kt umah cik ayu...so, after balik sekolah sok, ke rumah cik ayu la sy ni, tuk meneruskan proses da making of tersebut..xcited plak, sbb sok proses celup2 coklat...hehehe...

saje ltk gmbr ni, sbb we all adun tepung,gula ngan mentega pakai manual je, senduk je...
xmmpu nk beli mesin cmni..huhuh
sumber pict dr google search


Saturday, August 20, 2011

keputusan induksi

kepada para sahabat yg telah ke kursus dan menduduki peperiksaan induksi 2011, anda boleh la menyemak keputusan anda di laman web ni

just klik je kt pict lman web ni k...then masukkan ic dan tunggu keputusannya. tp make sure, siri kursus anda diumumkan dulu, baru leh cek...

hot tiket maxis=ayam kfc 2 ketul

sape kt sini pakai no maxis?
agkt tgn cpt...


sape nk makan 2 ketul ayam kfc tuk juadah bebuka pose?
agkt tgn cpt...

sape yg pakai no maxis, boleh la ambil kesempatan ni...u all topup pkai topup ape?topup biasa ke, hot tiket?
kalau topup biasa, xde pape keistimewaannya dan kelebihannya tp kalau topup hot tiket, byk keistimewaan dan kelebihan yg u all akan dpt.

nak tau lebih lanjut kelebihan pe, meh klik kt [cini]


bebalik kpd tajuk kt ats tu, kpd pemilik no maxis yg selalu topup pakai hot tiket, u all leh tukarkn hot tiket tu ngan 2 ketul ayam kfc...bestkn, hot tiket dpt, ayam kfc pon dpt..pe lg, cpt2 topup hot tiket dan tukarkan  kad hot tiket anda ngan ayam kfc...hanya ramadhan hot tiket sahaja ye dan promosi ni valid smpai
15 Oktober 2011 sahaja..

untuk keterangan lanjut, klik je kt pict ni...

Friday, August 19, 2011

tq kesungguhan, tq ketekunan

ptg ni akhirnya siap jgk keje yg terbengkalai sejak sebulan yg lalu...sebulan ke cik wanna?bukan da berbulan-bulan ke?huhuhu..

setelah ciap menyettlekan keje ni, tgok balik hasil keje, tetiba terdetik nk wish tq kt kesungguhan dan ketekunan...betul org ckp, kalau xde kesungguhan dan ketekunan, keje yg kita wat, pasti tak menjadi...

so, mna nk dpt ketekunan ngan kesungguhan tu?

boleh cari dipasar ye..anda boleh membelinya di sana..hahaha..banyak la ko cik wanna...jwpan mengarut je tu..

ok, cmni, mna nk dptkn?u all leh cari ketekunan ngan kesungguhan tu dlm diri korang, cari dalam diri memasing...kekadang susah sgt nk cri ketekunan n kesungguhan ni sbb ada je halangan...tp kekadangkan, bila keadaan tu dh terdesak, xyah cari pon xpe, ketekunan dan kesungguhan tu akan dtg sendiri...
tp...seelok-eloknya biarlah kesungguhan dan ketekunan tu dtg sendiri dan elakkn ketekunan dan kesungguhan dtg dr keadaan terdesak..sbb bila die dtg sendiri, kerja yg dihasilkn lagi baik, lg cntik, lg best (mcm iklan myvi baru plak..), lg molek, lg afdal, lg puas hati ..lg...lg...ape2 je lah...hihihi

pape pon, tq cik kesungguhan, tq cik ketekunan..akhirnya keje sy ciap...

pict  ni menunjukkan betapa bersungguhnya dan tekunnya org ni memanjat gunung...(gunung ke ni erk?huhuhu)
gmbr ni di ambil dr google search...

Thursday, August 18, 2011

anda kreatif, meh join ni.

tengah-tengah surf tenet tetiba tertarik dgn 1 iklan ni. iklan nescafe..knpa tertarik dgn iklan tu? actually sy peminat nescafe. kalau nk beli air, mesti akan smbar nescafe latte ke, nescafe mocca ke. so bila napak iklan tu, terus klik.kot2 la iklan nescafe percuma ke...bila da klik kt iklan tu, salah rupanya tafsiran sy. bila dah baca semua yg tertulis kt iklan tu, baru tau, rupanya tu iklan tuk contest nescafe. design express yourself with nescafe can...nk join or nk tgok iklan tu, meh klik (SINI).

sape2 yg kreatif serta mempunyai bakat seni, meh join benda ni, mna tau rezeki korng kan....xperlu modal besar pon nk join benda ni, just perlukan kekreatifan dan kesenian korang je...just express diri anda besama tin nescafe...mna tau rezeki korang, leh menang duit rm10,000...sesiapa yg berminat, join la...gud luck ya....

berminat tuk join, meh klik kt iklan ni..

Wednesday, August 17, 2011

hukum memakai inai

disebabkan last week sy telah mengambil daun inai di rumah nenek cik ayu dan lantas mengisarnya dipg hari selepas sahur dan terus memakainya, maka, jari jemariku telah pon berwarna keorenan...then tetiba rsa nk tau plak apa hukum memakai inai ni..dan hari ni terus sy surf dalam tenet, hukum memakai inai ni...di bawah ni petikan yg sy ambil dr internet ttg hukum memakai inai..


Inai atau dalam bahasa arabnya Al-Hinnaa'/henna. hukum pemakaiannya.

Mazhab Hanbali berpendapat bahawa penggunaan henna (inai) diharuskan untuk mewarnakan pada mana-mana bahagian anggota badan kecuali di kepala sama ada kepada lelaki ataupun perempuan.

Manakala mazhab syafie pula berpendapat bahawa lelaki diharuskan memakai henna (inai) pada mana-mana bahagian tubuh badan KECUALI tangan dan kakinya. Walaubagaimanapun ia dibenarkan sekiranya melibatkan hal-hal perubatan atau darurat. Perempuan yang berada di dalam iddah kerana kematian suaminya juga dilarang memakai inai.

Imam An-nawawi Rh dalam fatwa al-majmu’ berkata lelaki diharamkan memakai inai pada tangan dan kaki kecuali pada rambut mereka. Wanita bersuami diharuskan memakai henna di tangan dan kaki mereka.

Manakala mazhab hanafi dan maliki pula, lelaki dan perempuan diharamkan ke atas mana-mana tubuh anggota kerana ia adalah sama seperti memakai wangian.

Ini diriwayatkan daripada Khawlah Bint Hakim daripada ibunya bahawa Rasulullah S.A.W memberitahu kepada Umm Salamah, “Jangan memakai sebarang wangian ketika kamu berada dalam ihram. Juga pada henna kerana ia juga adalah wangian.” (Diriwayatkan oleh At-Tabarani dalam Al-Kabir, Al-Baihaqi dalam Al-Ma’rifah, dan Ibn Abdil Barr di dalam At-tamheed)

Diriwayatkan dari Aishah bahawa seorang wanita mengisyaratkan di belakang tabir bahawa dia ingin menyampaikan surat kepada baginda S.A.W. lalu baginda melihat tangan itu seraya baginda bersabda: “Aku tidak tahu sama ada ini tangan lelaki atau perempuan.” Perempuan itu menjawab: “Aku adalah seorang wanita.” Baginda bersabda: “Sekiranya kamu seorang perempuan, berbezalah dengan memakai henna (inai) dijarimu.” (hadith riwayat abu dawud)

Abu Hurairah .a meriwayatkan bahawa seorang mukhannath (khunsa) yang mewarnakan tangannya dengan henna (inai) dibawa ke hadapan rasulullah. Dikatakan kepada Rasulullah S.A.W: "Wahai Rasulullah. Lelaki ini cuba menyerupai wanita." Lalu lelaki itu dihalau dari al-baqi' (sebagai hukuman, dihantar ke tempat yang terpencil supaya dijauhi dari orang ramai). Lalu mereka bertanya kepada rasulullah S.a.w: "Kenapa dia tidak dibunuh?" Lalu baginda S.A.W bersabda: "Aku dilarang membunuh mereka yang bersembahyang." (Diriwayatkan oleh ABu Dawud, Sahih Al-Jaami', 2502)

3 hadith di dalam hal ini, wanita diharuskan memakai inai pada tangan dan kaki mereka TETAPI berwaspada sekiranya tujuan pemakaiannya adalah untuk seperti memakai wangian dengan tujuan tabarruj, maka ia adalah haram.

Hadith yang kedua dan ketiga, bahawa galakan rasulullah S.A.W menyuruh kaum wanita untuk memakai inai pada tangan adalah untuk berbeza antara lelaki dan perempuan. DI sini datang pula hadith S.A.W bahawa Allah melaknat lelaki yang menyerupai perempuan dan perempuan yang menyerupai lelaki.

Wallahua’alam.

Rujukan;
Fiqhus Sunnah, Sayyid Sabiq.

(di ambil dr Portal Komuniti :: Ukhwah.com http: //www.ukhwah.com/)






so, kesimpulannya, boleh la pakai inai kn...kn...kn...yg tak leh pakainya ialah inai yg diukirkan seperti tatoo....=)
pasni leh la kutip daun inai lg kt umh cik ayu...=)

wordless wednesday..sarah retro


sarah retro....da xde kje la ni, dok men cemin mata opah ni...

duit raya

alhmdullah, tahun ni sy dan cik ayu berjaya jugak g tukar duit kt bank..taun lps, sy n cik ayu ke bank 2,3 ari lg nk raya tuk tukar duit...smpai je kt bank, mtk nk tukar duit kemudian kerani bank tu ckp, "maap ye cik, da tak boleh tukar da duit, cik dtg taun dpn.."....
hahahah..amek kau, sape suh g lewat2.

so bila tak berjaya tukar duit di bank, alternatif lainnyer ialah, menukar duit di kedai2 runcit...jenuh jgk la cari kedai yg nk tukar duit...lastly jupa satu kedai ni..org kt tpt sy pnggil kedai ni, kedai gemuk..actually die xnk kasi tukar duit tp setelah di pujuk beberapa kali, uncle tu pun ckp .."ok la, u punya psl, raya punya psl,i bg la...."
tq uncle kasi tukar duit...dan sy n cik ayu bwk la pulang duit yg ditukar tu..

yg xsyoknyer, duit semua xsebes duit yg ditukar kt bank..duit yg tukar kt bank semua keras-keras dan cantik-cantik belaka manakala duit yg we all dpt tukar ni, hahahah...lembik, lunyai, keronyok, ada hitam sana cini dan ciap ada yg bau ikan masin lg..hahahha..amek kau, dah nma pun tukar duit di kedai runcit kn...

bila time raya je, bg duit raya, mesti ada yg komplain, ape ni, duit buruk je, duit lembik je, duit xcantik pon, duit xkeras pon, duit lama ni, nape xdpt duit dr bank tu...

huh...ape ni, nk komplain, komplain plak..dah dpt duit raya, syukur je la kn..kang xbg, baru tau...lau xnk bg balik...huhuhu

pape pon, tau ni sy dan cik ayu tlh mengambil langkah yg proaktif di mana telah ke bank 2 minggu awl sebelum raya bg memastikan kami berjaya menukar duit...yes..yes...yes...dpt da tukar, ciap msuk smpul da pun....heheheh

ni bukan duit sy, ni gmbr hiasan semata-mata yg diambil dr google search...hehehe

Tuesday, August 16, 2011

wordless wednesday..sama tp xserupa....

sama tp xserupa...

model: cik roji
artis: julie estlle
pict edit by azizi abas



entry khas tuk wawa

pejam celik pejam celik jap je dah msuk minggu ke 3 berpuasa...bermakna xsmpai 2 minggu lg nak raya..dan semakin ramai yg tengah membuat persiapan tuk menyambut raya ni, ada yg dah start beli brg tuk bikin kuih raya, ada yg mencari, mensurvey baju2 raya...yg mana tukang jahit plak, skng ni, tgh kelam-kabut menyiapkan tempahan raya dan yg mna amik upah buat kuih raya pn same like that la kn...tgh dok uli tepung...hihihi...dah, enough bebel psl persiapan raya ni, skng fokus pada tajuk entry ye cik wanna...

back to tajuk entry, entry ni ditujukn khas tuk cik wawa @ cik salwati akma bt abu bakar..

wawa, sowie erk, amik pict xmtk izin..=)

b4 tu sy nk story sket how i meet cik wawa?
actually, cik wawa senior sy msa di sekolah menengah dulu. dan kami pernah berkawad bersama-sama dlm pasukan pandu puteri..masa tu masing2 masih lg berhingus..sy form 1 and cik wawa form 3..hahaha...dan kemudian bila cik wawa dah menamatkan zaman persekolahannya, kami terus tidak berjumpa dan pada 27 oktober 2009, hari pertama sy melaporkn diri tuk berkhidmat di sebuah sekolah, buat julung kalinya setelah berapa tahun xjupa cik wawa, akhirnya, kami bersua juga..cik wawa bertugas ditempat yg sma dengan sy..dan cik wawa lah yg bnyak sgt tlg sy dan cik ayu uruskan segala bagai borang tu, borang ni, and so on lah...tq so much wawa...

dlm umat Islam sedang sibuk menghitung dan membilang hari tuk menyambut raya, cik wawa ni plak, turut menghitung hari tuk menyambut raya dan pada masa yg sama turut juga menghitung hari tuk hari bahagianya....tak lama lg cik wawa ni bakal bergelar puan kepada encik mohd norazri...cik wawa akan melangsungkan hari bahagianya pada 3 September 2011...lps ni dah xleh la nk berjimba ngan geng bujang erk...hehehe

wawa, semoga segala persiapan berjalan lancar...dan semoga Allah permudahkan segala urusan wawa..

bersama kak lela, cik ayu, ain and wawa dihari bahagia dayah.

so, waiting for the next entry bout cik wawa ni k...

Sunday, August 14, 2011

warga pendidik

entry ni sy dah lama sgt nk pos..lama ke?xde la lama pn, dlm 3,4 ari lepas..tp disebabkan steramyx di rumah problem la plak, terpaksa la ditangguhkan smpai la ari ni...

hari khamis yg lepas, semua warga pendidik disekolah sy telah mengadakan sesi bergambar secara berjemaah...nk tau rmai ke tak, warga pendidik di sekolah sy, meh tengok gmbr di bwh meh...smpai tak muat camera...

actually,ada sebilangan warga pendidik disekolah sy ni, merupakan guru sy masa time belajar dulu..dan skng, dah jd rakan sekerja..=)

dah, smpai cini je....t update entry lg yer...=)

punye la ramai, smpai tak napak muka...=)

Wednesday, August 10, 2011

down.....

selasa lepas, hujan lebat giler...diikuti ngan kilat dan angin..tp sy tidur waktu tu, so xsedar plak hujan, kilat angin tu berlaku...huhuhu..

so, kesan dr hujan yg lebat, kilat yg memancor dan angin yg sedikit kencang, hasilnya line telefon rumah dan line internet down..aduhhhhhhhh.....time2 ni la nk down..semlm dah wat report tp masih belum diambil tindakkan....myb hari ni kot..hopefully diperbaiki la hari ni...

balik ni nk tengok, ada keajiban tak kt line telefon ngan internet tu..lau dah boleh pkai, mean keajaiban berlaku la tu...huhuhu...



Monday, August 8, 2011

alahai sarah..letihnya die

jap2 td, sarah main dlm blik..telompat sana, terlompat cini...naik ats katil, turun dr katil, tengok muka sendiri kt meja solek...mtk nk main make up la, tu la, ni la...mcm peel die wat td, pastu siap nyanyi lagu halimah jongang la...mcm2 gelagat si sarah tu..

tetiba je, senyap..nape pulak si sarah ni senyap je..jd, sy terus menoleh ke arah katil, tengok sarah ditepi katil...la..tidor rupanya si sarah ni..alahai..letihnyer la die..


BONUS

xnk cakap byk, xnk tulis pepanjang..just nk gtau





yea, yea...dpt BONUS..!!!!!


OK..sekian terima kasih..huhuhu



Sunday, August 7, 2011

let`s go to school

xde pe nk tulis just nk tulis ni je...


jom g sekolah jom...

(*_*)..

entry xde tajuk


entry ni xde tajuk sbb xtau nk letak tajuk apa..tp yg penting ni hasil dr terlalu fanatik ngan benda alah make up adobe ni..abis semua muka nk dimakeover kn..termasuk la pict kt bwh ni...=)
(sure kena bising giler t suh padam entry ni nyer..hahaha)

makngah..sarah nk nasi

aish..tengah duk syok2 layan lagu samiyusof, tetiba si sarah bukak pintu...kemudian dtg menghampiri dan terus bersuara, "makngah..suap nasi sarah makngah..sarah nk nasi.."
aishhhhhhhh...sarah ni, time2 camni la die nk nasi, time sahur td xnk bngun mtk nasi...huhuhuhu...tngok muka si sarah ni rsa xsmpai ati pulak lau xsuap...ditambah lak ngan muka kesian yg die buat tue, siap berlebam langgar bucu dinding kt dahi die tu, terus rsa cm xptut je lau tak suap die ns...

dah, jom sarah jom..jom mkngah suap ns kt dapur...

muka lapar sarah ngan dahi ciap berlebam sbb langgar bucu dinding

hujan dah turun

yea, yea...hujan dah turun....

sy suka sgt hujan...suka hujan sbb bau die best...u all prnh bau hujan tak?mesti pernh kn..bestkn bau die..sape yg tak pernah bau hujan, boleh la bukak tngkap luas2 or bukak pintu luas2 or, paling senang, u all berdiri je dlm hujan tu, then sedut bau die dlm2..best sgt bau hujan...xcukup ngan bau hujan yg best ditambah pulak ngan kesejukannya tu bila angin tiup, tempias hujan tu kena plak kt muka, bestnyer la rsa...

jom nikmati hujan jom...

Friday, August 5, 2011

make up lg...

smlm, sy mnghabiskan msa tuk explore lg adobe ni...explore punyer explore, ttba da pndai dah makeup2 kn org lg..lau ritu sy pkaikan foundation je kn, ( entry psl foundation adobe, KLIK KT SINI) tp skng dah tau dah cmne nk pakaikn eyeliner, eyeshadow, blusher n lipstik...hahaha...(poyo je ko erk...budjet ko make tul2 ats muka org...tp realitinya hnya pkai adobe saja...hehehe)

so, bila dah explore semua, percubaan pertama dilakukn ke ats pic cik roji..die punye la bising sbb pict die jd bhn experiment...hohoho...so, bila dh try ats pict cik roji sy cuba plak ats pic kak faz, pastu pic si sarah n si dhea..jd ketagih giler buat benda ni...yg penting kena saba cikit nk adjust2..actually sy msih lg belajr tuk pkaikn eyeliner, eyeshadow, blusher ni semua...igt nk wat shadow kt mata, tp xexpert lg..masih dlm proses belajar...hehehe..jom tgok hasilnyer jom...

 ni wajah cik roji...fes trial kt muka mata cik roji...sebelah mata je yg dimakeover..


then gambar kak faz pulak jd mangsa..sowie sis..tp kak faz ni mmg natural beauty...tak make up pon dah already cntik dah..


 kemudian di test pulak kt muka si dhea ni..kecik2 dh diajar makeup..hahaha


pastu bila si adik dah dipkaikan makeup, muka si kakak pulak wajib la ditampalkn makeup kn..so si sarah ni pulak jd mangsa...

pasni xtau la sape pulak insan bertuah yg akan dimakeover t..hehehe..pape pon kena blaja wat shadow kt mata tu dulu ye cik wanna..dah2..stop menulis entry dlu, smbung belaja wat shadow kt mata plak..hehehe

Thursday, August 4, 2011

tidur vs pengsan

rini kelas cm biasa..cuma pelajar tingkatan 3 je tak de P&P sbb diorg percubaan PMR..nk dijadikan cerita, area kul 10.50pg sy msuk ke kelas tingkatan 4..p&p bermula..rini objektif sy adalah tuk ajar wat karangan fakta tentang pencemaran alam...p&p bermula, perbincangan dijalankan..bila dah ciap bincang semua, turn tuk pelajar wat tugasan kumpulan. masa duk tengah bergerak dr kumpulan ke kumpulan tuk pantau studentnyer keje, tetiba sis meria dr kelas sebelah dtg dan bersuara,
sis meria,  "wanna, boleh tak mintak 2 org pelajar tlg ambilkan stretcher?"
sy bertnya. "nape kak?"
sis meria, "ada budak pengsan la wanna, igtkan tdo, kejut2 xbangun.."

lalu tanpa membuang masa, terus sy mtk syuaib and solihin ke bilik guru ngan kadar segera untuk ambil stretcher. then sy terus ke kelas sebelah tuk melihat kondisi pelajar tersebut... pelajar tu, elok je duduk kt meja ngan kepala diletakkan di atas meja..macam gaya tidur tu...ptut la sis meria igt pelajar tu tidur..bila dikejut, dipanggil bnyak kali, xgerak2..ape lg kelam kabut la sis meria...setelah stretcher smpai, pelajar tu dibawa ke bilik puan saadiah dan kemudian dibawa ke klinik dgn menaiki ambulans...

ni stretcher lebey kurang sma yg digunakan tuk angkat pelajar tersebut..hehehe

pape pon semoga kejadian td xberlaku lagi...

Wednesday, August 3, 2011

sesi mengantukkan diri

percubaan PMR da pun bermula...jd tiada p&p bg form 3 tuk bg laluan diorg ni menjwb paper percubaan PMR..xtau la cmne, leh wat ke tak diorg ni..isau jgk, bukan apa, silibus form 2, form 1 masih ada yg tak di cover semula oleh diri pelajar form 3 sendiri...suruh baca, xbaca..hampeh je..bila la nk sedar diorg ni..

so, bila semua pelajar menjwb exam, kelas akan jd sunyi dan si guru pula akan mengantukkan diri masing2 di dalam kelas..nk bercakap, xde sape nk lyn, xkn nk ckap ngan kerusi, pintu, kipas angin or pintu pulak kn...aduh...cmne ni...japg ada kelas ngan form3...susah hatinyer..susah hati sbb mmg sy pasti yg sy akan mengantuk dlm kelas tu...huh...dah tidur byk kt umah pon still ngantuk gak..hampeh je...

pape pon, di sini sy nk amik kesempatan tuk mengucapkan selamat menduduki percubaan PMR wahai anak murid yg berada di tingkatan 3..semoga kalian semua boleh menjawab ngan baik...

minum ais jd malas

boleh dikatakan hampir semua umat islam yg berpuasa suka sgt minum ais waktu berbuka puasa, terutama sekali golongan muda...suka sgt la msukkan ais dlm minuman, pastu bila azan je, baca je doa berbuka terus sambar minuman berais...dah abis segelas, tambah lg...actually, minum ais waktu berbuka puasa xberapa OK..sbb ais ni boleh melemahkan bdn dan sekaligus leh buat kita berasa penat selepas berbuka..ditambah pula ngan sepingan dua pingan ns yg dimakan waktu berbuka tu..lagi la bdn jd penat sbb kekenyangan...

nape minum ais jd penat and melemahkan badan seterusnya wat kita rasa malas?

ha...sape leh jwb dapat adiah..sape nk jwb angkat tangan..(xde sape nk jwb la...xpe, sy jwb sendiri..hehehe)
actually ais boleh melemahkan sistem penghadaman. bila kita mkn nasi, proses penghadaman berlaku..untuk menjalankan proses penghadaman, tenaga manusia diperlukan. that`s`y kalau after mkn tak kira la mkn apa pun expecially mkn nasi tengahari, sure rsa ngantukkn. coz tenaga byk digunakan tuk penghadaman. jd, bila kita minum ais semasa berbuka, lepas tu mkn pulak nasi, nescaya sistem penghadaman jd lemah. so bila sistem penghadaman jd lemah, lg banyak la tenaga diperlukan untuk menghadamkan makanan...bila dah bnyak tenaga diperlukan tuk proses penghadaman, kita ni pun jd lemah pastu jd malas....huhuhu

so, renung-renungkan la...lau u all rsa xde effect pape, terpulang la nk terus minum ais ke tak, lau rsa ada effect mls bila minum ais ni, elok la prevent minum ais ni...

meh kita tengok gambar rajah sistem penghadaman meh...hehehe


memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...