Wednesday, August 24, 2011

kasih seorang ayam belanda..eerrrk...seorang ke seekor?

ptg td sy ke umah cik ayu tuk wat mini popia...lastly berjaya jgk menghasilkan mini popia...kalau jual mesti lakunye sbb inti die byk2 lak tu, mini popia semua jd gemuk2...hehehe..cubaan kali kedua membuahkan hasil, ciap ada 2 inti lg tu, 1 serunding ikan bilis, 1 lg serunding udang...yg bestnyer serunding tu bukan beli OK, we all wat sendiri..(*_*)

dah..dah...lupakan seketika psl popia mini, skng fokus pada tajuk entry yer cik wanna..

ok, back to the title of this entry, masa on da way nk balik rumah selepas berjaya menyiapkan mini popia, smpai di kilometer berapa tah tp yg penting msih lg di atas jalan raya di kampung anak kurau, tetiba, di atas jalan raya, penuh ngan ayam belanda..u know what is ayam belanda? ummmm....tau kn..kalau tak tau, nama lainnya ialah ayam turkey...tau x?lau xtau n tak kenal, tgok pict kt bwh ni...

pict from google search...tq incik google search..

ok, dah kenal kn...smbung balik cerita td...

kereta semakin hampir ngan himpunan ayam belanda, tp bila semakin hampir, ayam tersebut sikit pun tidak mahu berganjak...jd terpaksa la gunakan hon...hon ku tekan sekali, hnya sekor je yg berganjak dr ats jalan..ku tekan lg 2 kali, 2,3 ekor je yg berganjak...smpai la kete betul2 dekat dgn himpunan ayam belanda tersebut dan berhenti dihadapan mereka (mereka tu merujuk kepada ayam belanda yg byk2 ats jln tu yer...hehehe) semua ayam belanda tersebut berganjak ke tepi dan mengembangkan kepak masing tanda protes (sebaik dlm kete, lau tidak, mesti kena cubit ngan paruh die..hehehe)...tp, tinggal 2 ekor je yg tidak berganjak. seekornyer terbaring di ats jln dan seekor lg berdiri bersebelahan dgn ayam belanda yg terbaring ats jln tu...memandangkan bas kilang di belakang kereta semakin hampir, lantas ku menekan hon berkali2...ayam tersebut tidak berganjak...masih setia menemani kwnnya yg telah terbaring tidak bernyawa di atas jln raya...kemudian, lalu seorang pakcik dengan menunggang motosikal dan pakcik tersebut berkata,"ayam tu dok teman kwn dia mati tu..."
tertiba terdetik dlm hati, "ayam belanda pun tahu kasihkan kawan..." dan dengan sepantas kilat terus kepala ni terbayangkan seorang demi seorang sahabat sy..
"Ya Allah...semoga kau kekalkan dan berkatilah persahabatan antara diriku dgn shbt yg lain...amin.."

setelah hampir seminit, tiada lngsung tanda2 ayam tersebut nk berganjak, terus sy undurkan kereta dan menggunakan laluan bertentangan dan perjalanan di teruskan...dan mata terus mengintai cermin pdng belakang..dan ku lihat, ayam tersebut masih di situ dan bas kilang yg berada di belakang kereta ku td, terpaksa meranduk semak di bahu jln tuk meneruskan perjalanan...

moral of the story:  sayangi sahabat anda...sbb..ayam belanda pon tahu sayangkan kawan...





0 comments:

Post a Comment

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...