Wednesday, August 3, 2011

minum ais jd malas

boleh dikatakan hampir semua umat islam yg berpuasa suka sgt minum ais waktu berbuka puasa, terutama sekali golongan muda...suka sgt la msukkan ais dlm minuman, pastu bila azan je, baca je doa berbuka terus sambar minuman berais...dah abis segelas, tambah lg...actually, minum ais waktu berbuka puasa xberapa OK..sbb ais ni boleh melemahkan bdn dan sekaligus leh buat kita berasa penat selepas berbuka..ditambah pula ngan sepingan dua pingan ns yg dimakan waktu berbuka tu..lagi la bdn jd penat sbb kekenyangan...

nape minum ais jd penat and melemahkan badan seterusnya wat kita rasa malas?

ha...sape leh jwb dapat adiah..sape nk jwb angkat tangan..(xde sape nk jwb la...xpe, sy jwb sendiri..hehehe)
actually ais boleh melemahkan sistem penghadaman. bila kita mkn nasi, proses penghadaman berlaku..untuk menjalankan proses penghadaman, tenaga manusia diperlukan. that`s`y kalau after mkn tak kira la mkn apa pun expecially mkn nasi tengahari, sure rsa ngantukkn. coz tenaga byk digunakan tuk penghadaman. jd, bila kita minum ais semasa berbuka, lepas tu mkn pulak nasi, nescaya sistem penghadaman jd lemah. so bila sistem penghadaman jd lemah, lg banyak la tenaga diperlukan untuk menghadamkan makanan...bila dah bnyak tenaga diperlukan tuk proses penghadaman, kita ni pun jd lemah pastu jd malas....huhuhu

so, renung-renungkan la...lau u all rsa xde effect pape, terpulang la nk terus minum ais ke tak, lau rsa ada effect mls bila minum ais ni, elok la prevent minum ais ni...

meh kita tengok gambar rajah sistem penghadaman meh...hehehe


0 comments:

Post a Comment

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...