Wednesday, April 27, 2011

rekod malaysia sekali lg

smlm 27 april 2011 bertempat di SERATAS telah berlangsungnyer program Penghasilan fail tegak beramai-ramai tuk Malaysia Book of Record. SEDAKA turut menghantar 12 org pelajar ke program tersebut. dlm program tersebut, sebanyak 14225 fail tegak berjaya dihasilkan oleh pelajar sekolah menengah dan rendah daerah LMS...ini merupakan kejayaan ke 2 selepas program 3P Nilam yg lepas..

pasukan SEDAKA meraih tmpt ke 2 penghasilan fail tegak dimana artikel yg berjaya dijadikan fail tegak ialah sebanyak 569 artikel..

setinggi2 tahniah diucapkan kpd pihak penganjur dan org2 kuat yg bertukus lumus mengadakan program ini. program ini secara tidak langsung memberi pengetahuan dlm penghasilan fail...dan sy pon turut belaja benda baru yg sy sendiri tak prnh tahu rupanyer dlm fail tegak pon kena ada abstrak dan indeks..

pasukan sedaka bersama mama Nieda dan guru-guru pengiring(maaf, gambar bergegar...tgn shaking..)

liat...

rini sy g ata student ke seratas tuk Program Penghasilan Fail Tegak tuk rekod malaysia. lepas abis sesi penghasilan fail tegak, semua peserta diberi masa tuk rehat, makan dan solat. masa tu sy, cik ayu n cik meria amuk kesempatan tuk g solat then g makan...

bercakap soal mkn, td kami ke kedai makan di area taiping. rsanyer sume penduduk taiping tahu kedai tu lau sy mention nama kedai tu kt cini..tapi tak perlu lah rasanyer...cukup la kami bertiga je yg tahu kedai mana. masuk je kedai tu, sy order jus tembikai bigmug, cik meria order jus amra bigmug and nasi goreng USA dan cik ayu order teh ais and nasi putih paprik. sampai je sume makanan dan minuman kami bersedia tuk menjamahnyer..tp...nasi goreng USA cik meria sejuk jer, suam pon tak..ni saheh yg pagi td..bila sampai time cik ayu nk menjamah nasi papriknyer, alahai..1 daging pon tak leh nk ggit...liat giler...dah la keras lak tue...hampeh je...

selesai mkn sume, cik meria pn panggil la si tukang amik order td..dibawah ialah dialog cik meria, sila baca dengan intonansi yg betul..
"cik, ne pe citer ni, daging seketul pon tak leh nk mkn?"

si tukang amik order tidak memberikan jwapan pape sebaliknyer menunjukkan isyarat sekejap, die nk gtau kt chef situkang masak di dapur..cm tak de respon je...we all terus bangun tuk byr..dan tetba kuar la chef si tukang masak..bil cik ayu tuk nasi putih paprik tue dikurangkan separuh harga...sebaik la ada tndakkan, lau tak saheh cik meria ngamuk lam kedai tue...huhuhu

cuba teka, ni kulit kayu ker, daging?huhuhu

Tuesday, April 26, 2011

puisi dan lagu

rini pepagi lg sume dah bangun then bersiap tuk g SMKTunku Menteri. sampai je, terus g daftar..peserta SEDAKA kumpulan pertama tuk wat persembahan..adoiyai..cian kt bebudak neh...cuak giler seh jd kumpulan pertama..so tak tau pape...atlleast lau jd kumpulan ke 3 ke 4 ke ok gak la kan...

bila tiba masanyer, SEDAKA band ni pon nek la ke pentas tuk mulakan persembahan..sume berjln ngan lancar dan jaya nyer..bergetar jgk la tgn si mat nor tue masa turun pentas td...even tak menang pon tp sekurang-kurangnyer, diorg ni dpt pendedahan awl ttg puisi dan lagu ni..next year leh la wat yg lebeh baik dr taun nih...





Sunday, April 24, 2011

posing sakan seh...huhuhu

alkisahnyer berbunyi begini, siang td seperti biasa sy ke sekolah tuk latihan puisi dan lagu..maka latihan bermula seperti biasa, si pembaca puisi mendeklamasikan puisi dan si penyanyi menyanyikan lagu manakala si pemain alat muzik, memainkan alunan muziknyer..setelah penat membuat latihan, maka tiba time makan..maka makan la mereka dengan menjamah laksa yg dimasak oleh cik ayu. dan setelah kenyang, latihan bermula semula..kemudian, tiba waktu zohor, maka pergilah mereka untuk menunaikan tanggungjwb sebagai seorg muslim..selesai solat, sepatutnyer latihan bermula semula, tapi tak semena2 latihan bertukar kpd sesi photoshoot..hampeh jer...mcm2 posing ler gaya nyer...mls bebel pjg, jom lyn pict jom..









Saturday, April 23, 2011

justin bieber - eenie meenie (cover) najwalatif

start dr smlm lg dok surf tenet lyn youtube tgok najwalatif ni nyanyi and main gitar...mmg sedap sore die nyayi plus men gitar...meh lyn video kt bwh ni meh..

kritikan yg membina

rini semasa pasukan puisi dan lagu sdg rancak menjalani latihan siang td, tetiba puan pengetua dtg..puan pengetua dtg tuk lihat sendiri latihan diorg neh... so..diorg pon start la naik ke pentas...bila dah nek ke pentas je, maka tanpa membuang masa, diorg pun memulakan persembahan..start ngan ain mendeklamasikan puisi dan kemudian diikuti ngan nyanyi dr luqman..masa tgh baca puisi tue, boleh plak si ain ni lupa2 rangkap puisi, dah tue plak jd tonggang terbalik rangkap puisi tue..yg luqman plak dah jd keras semacam je kt ats pentas tue, goyang pon cam kayu jer...dah abis sume persembahan, tiba lah masa tuk dikritik oleh puan pgetua..jeng..jeng..jeng..

puan pengtua kritik mmg best...mmg mcm dlm AF tue..hikhik..cewah..sume kritikan die mmg kritikan membina..bab puisi, kena baiki intonansi, jgn flat je...kena menjiwai puisi tue, ada bab penegasan, ada part lembut, ada part yg kena tinggikan, dan yg si luqman pn kena kritik jgk...man bergerak cm tak de prasaan ats pentas tue,jd kena baiki, bergerak ngan penuh jiwa, kena enjoy..

pape pon, kritikan dr puan pengtua tue menjadikan pasukan puisi ngan lagu ni lebey bersemgt tuk wat yg terbaik...

puan pengetua sedang memberikan kritikan yg membina


suara best

hari ni sabtu dan cam biasa sy g tgok student wat latihan puisi dan lagu...tp rini g lewat cikit sbb de hal cikit kt umah..(de hal la sgt, padahal mandi lmbt..huhuhu)..smpai je kt sekolah, sume dah start wat latihan...cik meria and cik fatin pon ada...byk sesgt improvement yg ditunjukkan oleh pasukan puisi ngan lagu nih..lau dulu baca puisi cam tak de jiwa and perasaan, skng dah ada jiwa, roh and semangat..lau dulu penyanyi nyer sore penyet skng dah tak penyet dah..lau dulu tak berapa nk rap, skng dah rap..(enough yer cik wanna...bukan nk cite psl tue, nk cite psl suara best..yg tue cite dlm entry len yer..)

berbalik kpd tajuk entry, sy nk cite yg rini sy tul2 terpegun dan terkesima mndgr sore cik fatin nih...cik fatin ni studnt dr uitm...sore die mmg best...sy tak prnh tgok soprano secara life dan  ari ni bila tgok, mmg terpana seketika...papa pon mmg best sore cik fatin nih..meh, kita lyn video meh..

video

johan menembak..

rini ada pertandingan menembak M16 dan 2 org pelajar dari SEDAKA telah berjaya mewakili sekolah ke pertandingan tersebut...2 org pelajar SEDAKA tue, ialah ADNIN dan HISHAMUDDIN. sebelum tu, nk wish congrates kt 2 org student ni sbb berjaya mewakili SEDAKA..tahniah yer both of u..

dan dlm area kul 7lebey td, adnin ada kol sy tuk gtau keputusan pertandingan tue..keputusannyer ialah...(cpt2 teka2..hehehe)

 untuk tahun 2011 ni, johan menembak M16 jatuh kpd Muhammad Adnin bin Arshad (tahniah yer adnin...)...tuk kategori berpasukan plak, dapat naib johan...(yg ni pun tahniah jgk tuk adnin and hishamuddin)...mmg sharp la mata and target korg nih..pape pun tahniah sekali lg...smoga succsess selalu ya...

tuk adnin, all da best tuk ping pong sok...tuk sok pon wat leklok ne tau leh jd johan jgk kn...


adnin tgh menyukat M16..

Wednesday, April 20, 2011

induksi

ummm...ritu dah ada mber yg dah pon dipanggil tuk induksi..tp nape sy still lg tak dipanggil?ummm..borang induksi dah ata ritu and cik wawa opis pon dah settlekan dah..tp masih lg tak dipanggil..setaun lebey dh berkhidmat tp tak induksi lg...cuak gak bila mber lain dah dipanggil tp sy lom lg...then ritu g kt lman web KPM...cek punyer cek, nama ada dlm senarai cuma tak dipnggil je lagi...tak pe, tak pe, saba yer cik wanna...die akan pnggil ikut turn...

kepada sesiapa yg mahu cek nama die dlm senarai induksi, leh KLIK KT SINI


banjir

rini ada pesta pantun...sy merupakan salah seorg hakim tuk pesta pantun tersebut...huhuhu..

burung merpati burung kenari,
terbang hinggap dihujung lidi,
kalau adik bijak bestari,
mengapa pencemaran sering terjadi?

cewah...nk berpantun plak..dah2 cukup...entry ni bukak bout pantun yer cik wanna..psl bnjir..kembali kepada tajuk yer..

nk dijadikan cite, after lek dr pantun, sy, cik meria, cik ayu terus ke taiping tuk ata cik ayu ke klinik gigi...then sy n cik meria balik dulu ke sekolah kerana cik ayu lma lg berada klinik...masa nk balik tue, ujan semakin lebat dan lebat..oleh kerana nk cpt smpai tak nk guna jln yg byk trafic lght, maka sy and cik meria telah bersetuju tuk guna jln dkt bukit deramon tue...masa smpai dpn penjara, trafic lght merah lg...tp ada sebuah kereta dr arah bertentangan memberikan isyarat lampu...nape erk?kete die osak ker?umm...dlm dok berfikir2 bersama2 cik meria ni, lampu bertukar ijau dan we all teruskan perjlnan menyusur bukit doramon tue, dan hujan terus lebat..makin hampir ngan bukit doramon tue, kete bergerak makin pelan, dan kete yg plaing dpn dr kete we all dah berpatah balik..rupanyer, kt depan tue dah tak leh lalu dh..banjir yg hebat ngan air yg keruh dan merahnyer dh melanda perumahan askar disebalik bukit doramon tue...

cik meria pe lg, terus wat u turn..air semaik deras dan laju dan rasa cm nk dibwa arus je kete cik meria...dah cuak giler dh....berjaya wat u turn then tinggal nk turun bukit je..ni pon 1 hal, aras air tinggi dan menghalang cengkaman tayar untuk mencengkam jlnraya....ssh nk break..abis la...sebaik la cik meria cekap control kete..alhmdullah..berjaya turun dr bukit deramon yg penuh ngan air dok mngalir laju tue..

then terus amik jln len tp muzium tue..igt selamat dan leh teruskan pjlnan ngan lncar tp sngkaan we all meleset..kt citu jammed giler dan kt citu pun air naik smpai ats jln...we all still teruskn perjalanan dan akhirnyer berjaya keluar dr jammed..bila dah dpt kuar dr jammed tue, cik meria terus drive smpai ke sekolah dan sy terus tidur...cian cik meria kena drive sorg2...tp pape pon mmg bnjir yg hebat la tepen td, even tak mcm banjir besau kt tpt org len, tp arus yg deras dan air yg dh mcm air teh tue wat rsa truk gak la bnjir td...
meh lyn pict..

arus air yg semakin lju..


arus air menuruni bukit laju giler...





sehari di air itam

ni sepatutnyer entry yg dipos ari ahd yg lalu..tp bdn sgt2 pnt so terpaksa post lewat dr tarikh sebenar...huhuhu
hari ahd yg lalu, sy and cik meria, cik ayu n puan hasnida telah sebulat suara mahu berkelah  bersama2 fmly ustzah aziziah..port kitorg kt kem cikgu zol. actually ramai lg yg nk join tp masing2 ada hal..so tinggal la yg saki baki tak de hal ni je yg g..plan asalnyer kul 10 bergerak dr umah, tp manusia hnya merancang dan Allah yg menentukan...dari plan asal kul 10, akhirnya jd kul12 lbey baru bergerak ke kem cikgu zol..cik ayu dah ngamuk2 dah dlm kete sbb kena tunggu lma, ciap nk hirup abis kuah laksa yg die bwk lg...(sowie yer syg...tak sngaja wat u tunggu lama...hehehe)

nk masuk kt tapak kem cikgu zol mmg mncabar jln die..kecik giler jln die selisih kete mmg pasti tak muat...compem2 lah tak muat punyer..kete puan hasnida sampai dh jd cm kete 4x4 dh..berpusing tyr nek bukit...=)sampai je tapak kem, masing2 pkat bwk kuar bekal...mkn sampai tak hengat dunia...kenyang giler prut..dh tue plak, pkat berendam dlm air...dah puas berendam dlm air, smbung plak mkn durian...mkn smpai tak hengat ape dh...

bila jam dh hampir kul 4 masing2 dh pnt...ape lg, cabut la...hehehe..pape pun mmg best sesgt...tq to ustzah azizah, puan hasnida, cikgu rahman, cikgu zol, kak meria n cik ayu...

jom lyn pict jom










hepi belated mydear

2ari lepas 18 april 2011..napaknyer tarikh tue menunjukkan myluvly cousin dah genap usianyer ke angka ??( xleh ckp..rahsia..hehehe)..rindu plak kt cik roji neh...rindu giler seh...lau lastyear, si roji ni lah jd peneman tidor, dah tue plak, si peneman buang duit kt luar, si peneman segala bnda lah, tp disyear die dh kt unimas...
jie, ni ada cikit lagu tuk ko sempena ari jd ko smlm..

"Allah selamatkn kamu, Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan roji wahida..Allah selamatkan kamu.."


hopefully cik roji sentiasa sihat disana dan sentiasa sucsess...
t balik cini i blnja u kt screte rcpe yer..nk indugence coklate kek kn..nk mkn nasi ayam planta kt the gate kn...=)
video




Tuesday, April 19, 2011

mahu kaya


sume org mesti ada impian mahu kaya kn..same to me, sy pon ada gak keinginan tuk kaya...tipu la kan lau xde keinginan tue kan.."nampok sgt menipunye.."

tp bukan sng mahu kaya kn...kaya bukan leh dtg bergolek cam tue je..kena berusaha...sdgkan harta yg byk pon, duk saje tnpa usaha nk bykkn harta tue then dikikis ari2 pon leh abiskan ni kan plak org yg tak de pape mahu jd kaya...kena la usaha kn..berbalik mahu jd kaya, sy sntiasa berfikir camne nk jd kaya...cmne erk?lau kaya, sume leh beli, sume tpt leh pegi, leh beli ape2 je kt ibu, leh ata ibu g umrah n haji lg...bestnyer lau kaya...

mahu kaya, mahu kaya, mahu kaya...so, cmne mahu jd kaya nih....tolong..tolong...tolong...


Monday, April 18, 2011

dah settle, settle yg len plak

jap2 td tgh belek2 handset tetiba terpandang note dpn screen hp...note list to do...bila tgok senarai list to do tu, sume dh settle..so leh padam then wat list to do yg baru...bila tgok list to do yg di buat tue dpt dijlnkan dgn jaya nyer dan tepat pd waktu nyer rasa bangga plak..bukan mahu membangga diri but, rasa bangga sebab sy mampu wat keje2 tue..dan seperti leh bersemangat and rasa mahu settlekn lg keje2 yg terbengkalai yg tak pernah abis tue...ye la, bila dh settle satu keje, satu keje yg baru lak dtg...ni keje sepanjang taun lum dikira lg neh..ngan aset2 baru yg lum di key in no siri lg, ngan kusi and perabot and segala inventori yg lum dilabel ngan no siri lg...huh...xpe, wat pelan2...tp jgn bertangguh yer cik wanna...

pape pon, setelah dpt menyetelkn keje2 yg tercatit di list to do kt hp tue, rsa sedikit lega kt kepala ngan ati neh..tak yah pk dh...bnda melibatkn even besar cam pertandingan bahas ala parlimen ni prngkat daerah lak tue..ssh gak lau tak ciap..pape pon, even dah settle list yg ni, jgn igt kamu boleh duduk ngan selesanyer yer cik wanna, byk lg keje yg menanti dan sentisa menanti...

pesanan tuk diri sendiri:
cik wanna, tlg lebeh rajin yer...jgn mls2...jgn bertangguh keje...ada paham?????????

 list to do yg dah ciap and leh delete dah...

Saturday, April 16, 2011

sape stress..baca nih...

TANDA DAN GEJALA STRESS.
@ Fizikal
- Gementar, Berpeluh, Rasa Seram Sejuk
- Tangan kaki rasa sejuk  
- Sakit kepala/rasa mual atau nak muntah
- Bernafas laju, kering mulut, kerap buang air   
  kecil/cirit birit, kurang selera makan
- Mudah mendapat serangan penyakit asma,
  sakit belakang, sakit kepala,gatal
- Masalah hubungan kelamin (dingin)
- Sakit-sakit badan, cepat letih.

@ Psikologikal
- Kebimbangan, keliru, kurang tumpuan
- Sukar kawalan diri
- Perubahan emosi (tekanan, kecewa,
  tak sabar, cepat marah, lemah semangat,
  mewujudkan permusuhan )

@ Tingkah laku
- Bercakap kuat dan cepat, menguap, gigit jari
- Perasaan negatif (sensitif, terlalu bergantung
  suka mengkritik, boleh bertindak ganas
- Kurang kecekapan diri (lupa,buat silap)
- Kurang produktiviti kerja
- Menidakkan keupayaan diri sendiri
- Mudah terpengaruh dengan gejala tidak
  sihat.


CADANGAN RAWATAN STRESS


 DIMENSI ROHANI
- Bentuklah akhlak mulia.
Tidaklah rugi kita berkelakuan baik, bersabar,
ikhlas, jujur, amanah, dan redha terhadap
yang berlaku. Banyakkan sembahyang dan
berzikir.

“ORANG-ORANG YANG BERIMAN DAN TENANG TENTERAM HATI MEREKA DENGAN ZIKRULLAH. KETAHUILAH DENGAN MENGINGATI ALLAH ITU TENANG TENTERAMLAH HATI MEREKA”.
                                                                 -AR-RAAD : 28

DIMENSI JASMANI
1. AWASILAH PEMAKANAN ANDA.
2. RANCANGAN PROGRAM RIADAH BERTERUSAN
3. LUANGKAN MASA UNTUK ISTIREHAT MINDA DA
    FIZIKAL

DIMENSI EMOSI/SOSIAL
1. BERMASYARAKATLAH.
2. URUSLAH EMOSI ANDA SEBAIK MUNGKIN
3. BELAJARLAH BERINTERAKSI
4. HADAPI PERBEZAAN PENDAPAT DARI SUDUT
     POSITIF. 



 pict from google..tq google..

stress.......

rini ari sabtu, sama cm ari sbtu minggu lps, sy ke sekolah jugak hari..even tak de P&P dijalankan tapi arini sy ada LADAP..LADAP tue benda ape?LADAP tue sejenis mknan ringan..huhuhu...byk la kau, mknan ringan...LADAP stand for Latihan Dalam Perkhidmatan...LADAP kali ni membawa topik yg sgt menarik iaitu, cara menangani stress...mmg best, byk sgt input yg diperolehi..bukan setakat teori tp juga secara fizikal...ciap ada sesi urut mengurut lg..hikhik..pape pon, sy berharap setelah agar melalui ladap kali ni, sy dpt menangani stress dlm diri sy..stress?  sy stress ker?keje pon memain je, gelak je memanjang..ne ade stress kn...huhuhu...stress cikit2 tue ade ler...

penceramah cara menangani stress, Tn. Hj. Muhammad Adam bin Hj Md Saud

kak nieda kusyuk menyalin input...

warga pendidik SEDAKA sgt kusyuk mendengar ceramah cara nk tangani stress..stress ler kata kn..

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...