Saturday, June 30, 2012

latihan serang hendap

pagi tadi setelah selesai menunaikan solat subuh, lalu terus ku menuju ke tingkap bilik tuk bukak tingkap bilik almaklum la da pagi kn...bukak je tingkap saje sy melemparkan pandangan ke luar tingkap untuk menikmati view di pagi hari..tetiba mata terus tertumpu pada satu yg sgt menarik perhatian..nk tau ape? ce teka, ce teka...hehehehe

benda yg sgt menarik perhatian tu adalah latihan serang hendap tentera..bertrak-trak diorg turun kn askar diorg ni kemudian pakat amik port masing-masing..ada yg menirap kt tepi batu, sembunyi belakang kereta, belakang dinding...abis semua hutan kebun kt umah ni diorg masuk...igt sekejap je la, rupanya sampai la sekarang sewaktu sy mengupdate entry ni, diorg masih lg berada dlm latihan serang hendap ni...sesekali tengok macam zaman jepun pon ada gak..xdapat sy bayangkn masa silam, masa jepun makan ubi kayu tu, cmni la kan keadaannya..askar melayu la cuba mempertahankan keadaan masa tu..

dah sudah kau cik wanna, jgn bebel panjang-panjang...jom layan beberapa picture yg sempat diambil waktu latihan serang hendap yg diadakan di sekitar rumah saya...






ok, habis da pict....sekian wassalam..=)

Sunday, June 24, 2012

hepi besday dhea..muah, muah, muah..

rini 24 Jun 2012 genap 2 tahun usia dhea...si kecik ni skng dah pandai bercakap...mulut xduk diam, ada je benda yg dia akan kuar kan...suka main kucing lak tu, abis kucing direnyuk-renyuknya ha...


petang td, kak yong and her husband telah mengadakan sedikit majlis smbutan hari lahir si dhea ni kt lakegarden...2 taun lepas smbut besday sarah kt lakegarden, taun ni besday dhea plak..kek yg kak yong tempah ni sama lak tu ngan kek si sarah...cam tau-tau je pendeko kek nih...sebenar secara kebetulan je tu...

nasib baik cuaca elok dan alhmdullah sangat-sangat tak hujan..maka, dapat la kami meraikan majlis hari lahir si budak kecik madihah tu ha.kemain suka lagi si dhea ni bila dapat potong kek, dah tu plak kemain suka lg die berlari-lari di atas padang lakegarden yg luas tu...majlis hari lahir dhea berjalan ngan lancarnya...tq kepada yg hadir dan sebanyak-banyak tq kepada penganjur...

jom, layan pict jom...

kek dhea ....kek angry bird...


kemain senyum lg die nih








peace...

makjie, dhea n makngah

sume pakat nk pose ngan bseday gurl

my big, bigger, biggest famly...

dhea buchuk..selamat ulang tahun kelahiran yg ke 2...semoga menjadi anak yg solehah, bijak dan baik..

syg dhea sesgt..muuuah...muuuah..muuuah,,,



Wednesday, June 20, 2012

lawak peribahasa...

kalau mengajar subjek Bahasa Melayu ni, bab peribahasa mesti ada dalam skop yang akan diajar...bercakap pasal peribahasa pulak, boleh dikatakan agak ramai pelajar yang langsung tidak mengambil endah tentang maksud peribahasa ni...jangankan maksud, peribahasa pun tak tau. yang paling tak tahan, banyak peribahasa yang direka sendiri...di bawah ni ialah peribahasa yang direka dan dicipta sendiri oleh pelajar-pelajar saya yang sy kumpul dan himpunkan sepanjang sy mengajar Bahasa Melayu selama 3 taun..jom layan jom..

-bagai ayam mendapat nasi
-bagai meluruskan rambut yang kerinting
-monyet di beri susu, anak dibiar mati
-bagai kijang masuk kampung
-bagai pungguk menunggu bulan
-bagai panjat tangga, kemudian jatuh
-bagai api dengan air
(dan banyak lagi peribahasa yg budak-budak ni mengarut...)

aduhai pelajar ku...sesuka hati je kau bikin peribahasa sendiri...lepas ni pergi pusat sumber, cari dan pinjam buku peribahasa kt pusat sumber cari peribahasa dan maksudnya yer....





Tuesday, June 19, 2012

tempat makan best - mee udang makjah

sape suka makan udang? sila angkat tgn masing2 yer...hehehehe...kalau cakap pasal udang, kt tepen ni kalau nk makan mee udang best, selalunya tempat faberetnya adalah di kuala sepetang @ port weld...

mee udang mak jah kt kuala sepetang ni tersangat la best...korang leh mintak mee udang biasa ke or mee udang special..mana2 je yg korang rasa nk makan..kalau yg special, harga die dlm rm11..ngan udang saiz extra XXL...puas sgt makan...mee die pon sedap gak..klu mee udang biasa lak harga dlm rm6 kot klu xcilap sy...mee udang biasa pon sama sedap ngan yg special cuma yg biasa, udang2 nya saiz biasa je la kn...tak kisah la udang saiz ape pon yg penting, rasanya sedap...

sape yg dtg tepen teringin nk makan mee udang, boleh la ke kuala sepetang tuk mencari mee udang mak jah...mee udang makjah ni senang je nk cari die, kt tepi jalan je...sampai je kt kedai die, korang akan nmpak replika MAKJAH yg diperbuat dari rangka besi dan kulit kerang...klu nk parking kete, jgn risau, tp kedai die ada tempat nk parking kereta...kepada penggemar mee udang, jom kita serang mee udang makjah jom...

ni la die, gerai mee udang mak jah

ni plak mee udang makjah...

tq incik google utk gmbr ini....

sekian saje segmen tempat makan best tuk kali....hehehehe

Sunday, June 17, 2012

jejalah langkawi

dah lama xupdate blog...rini berkesempatan tuk update blog setelah bebrapa minggu membiarkan blogku bersawang...

kali ni nk cite pasal jelajah langkawi...walaupun dah pergi langkawi tapi tetap nk g gak...aishhh...mcm xde tpt len la nk g kn..kn..kn..trip ke langkawi kali ni bersama kak huda, kak ana, abg fizal n his wife, kak asma dan juga si abby...kami ke langkawi dgn menaiki flight. saje je nk merasa nek flight...hehehehe...flight kami mlm dalam pukul 9.15mlm dan tiba di langkawi jam 11 rasa nya...sampai-sampai je terus cari homestay..sebaik la ada almaklum la pergi time cuti sekolah kn..kompem la ramai yg bercuti kn..dapat je homestay sume terus g makan...pastu balik tidur...esok pagi, after breakfst ktorg terus ke pdg mat sirat...jejln beli dan belah...kemudian ke cable car...hajat di hati nk nek cable car la bila tngok kebanjiran umat manusia, terus cancel, postpone esok plak.

dr cable car, ktorg terus menikmati laksa di tepi pantai...sedap gak laksa kt situ...kemudian ktorg ke aquaria...di situ pun ramai sgt umat manusia....mls nk beratur beli tiket, jd ktorg lelepak je kt luar sementara tunggu abg fizal dan isterinya menikmati ikan-ikan berenang-renang dlm aquarium tu ha...pastu kami ke pekan kuah...membeli belah, membeli coklat...bila sume dah letih, kami pulang ke homestay dan kemudian semua pakat terjun laut...sy sempat menaiki jetski...=)

keesokan arinya, semua siap2 dan berpacking2 barang tuk checkout...lepas checkout kami ke dobi untuk mencuci baju...huhuhu...sempat kn..mmg la sempat, flight nk balik kl mlm...kompem la sempat kn...lps ke dobi, kami ke cable car..lg sekali mencuba nasib...setelah 4 jam menunggu akhirnya kami berjaya menaiki cable car...merasa jgk berada kt atas tu...lepas ke cable car, kami ke telaga 7 plak...bermandi mnda...lega sesgt dpt berendam dlm air sg yg sgt sejuk...dr telaga 7 kami ke dataran helang menikmati senja petang di sana...

dr dataran helang kami ke kedai dobi tuk mengambil baju2 yg dihantar siang td, kemudian terus ke airport...kt airport tu la kelam kabut menyusun saki baki baju yg baru diambil dr dobi td...then...terus ke gate, cek beg, kemudian tunggu flight dibalai berlepas...time da ckup, nek flight terus ke LCCT...dr LCCT ke rumah abg fizal, area kul 2 bru smpai...smpai je ape lg, bersih diri terus ZZZZZZZ.....

jom layan pict jom,

akhirnya kami berjaya berada di atas menara cable car



kepenatan memanjat tangga untuk mandi air terjun


segagah sang helang...huhuhu



















special thanks kepada kak huda, kak ana, abg fizal, kak asmah n incik abby kerana telah bersama-sama meluangkan masa dlm menjayakan program jelajah langkawi...
enjoy bersama kalian semua...






memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...