Thursday, December 12, 2013

setahun suda berlalu

tanggal 12 disember 2012, tepat jam 5.30 ptg dengan rasa syukur x terhingga, dengan izin dan limpah rahmat dariNya, akhirnya saya telah bergelar isteri kepada incik Ahmad Syaiful bin Abdul Halim. dan hari ini pada 12 Disember 2013, genaplah setahun usia perkahwinan kami. syukur ya Allah kerana telah limpahkan segala rahmat, rezeki dan kebahagian kepada hubungan kami suami isteri. semoga hubungan kami suami isteri terus bahagia hingga akhir hayat...kepada incik suami, terima kasih kerana sentiasa berada disamping diri yang kecik ni tidak kira susah mahupun senang...luv u so much dear...




Sunday, September 29, 2013

hepi for u puan noor idayu samsudin

sy sgt2 hepi tuk puan ayu sy....sy sgt2 teruja bila dpt tau gudnews dr puan ayu...ptut la sejak 2 menjak ni puan ayu len mcm je...bwk bekal pun xabis...sy je yg perabis...then puan ayu slu pulak ulang alik toilet da tu pulak mcm xbermaya je...what happen to you dear? akhirnya hari rabu ritu sumenya terjwb...

da nek double line tp puan ayu masih xconfident...mcm blur2 n percaya xpercaya je ngan UPT yg die da wat pagi td...

disebabkan simptom2 da ada,jd tuk yakin kn puan ayu, sy terus menuju ke kereta,bkak dashboard kete amik UPT extra yg incik hubby belikan ritu...sy suruh puan ayu test lg sekli..tgok..kn da nek doublr line...

balik dr sekolah, sy terus menemani puan ayu ke columbia hospital tuk check up and scan..result dr doktor positive la kn sbb ciap ada scan pict lg..alhamdulillah, puan ayu da msuk 7week. .tahniah syg...

u tau syg, I hepi sgt2 u prgnt...skng I da ada kwn tuk share benda2 prgnt ni...u jga leklok ye dear...jgn lasak2 sgt...semoga u n kandungan u selamat.....amin...





alhamdulillah. ..gudnews di bulan RAmadhan..

da lama da nk update psl entry ni..tp xupdate2 pun...rini baru berkesempatan nak update...

berbalik kpd tajuk...gudnews apa ye di bulan RAmadhan? ce teka, ce teka...hikhik...
da agak lama sy n incik hubby menanti gudnews ni...finally Allah makbulkan jgk permintaan kami tuk dpt gudnews ni...

nk dijadikan cerita, le dikatakan hampir setiap kali lewat miss P,Incik suami akan belikan UPT...bukan satu kekdg beli smpai dua...bila lewat incik hubby paksa suh test tp bila negatif msing2 senyum and dlm hati tanam azam tuk cuba lagi...lg pun masih awal lg, maybe Allah xnk bg lagi sbb Allah tau kami masih lg lum puas honeymoon...hehehe...thinking positive. .hehehehe...

sampai la bulan julai yg lalu septutnya miss P dtg tp xdtg..bila tgok kalendar da lewat 4 ari...mls nk test UPT sbb bab kelewatan miss P ni satu perkara biasa bg sy.lg pun 2minggu b4 tu bdn rsa cm xsedap dan diikuti dgn selsema dan batuk...jd incik hubby saje2 la suh test UPT, almaklum la ada UPT lebih...tp result die negative. ..jd bila da lewat beberapa arini, jd mmg confident la rsa mcm xprgnt...

tp bdn rsa len mcm...perut berangin expecially kt area ulu hati...smpai tghari je loya je rsa...tp masih lg yakin rsa xprgnt...tp surf2 jgk la tenet cari maklumat psl tanda awal kehamilan...

bila baca satu artikel ni, ditulis, antaranya sakit pada breast..so jgn terlalu yakin, kekdg nk period pun sakit jgk kn...selain tu, sakit kt ari2, tp jgn confident sbb nk period pun kkdg senggut rsa cmtu jgk kn...selain tu, rsa loya2 tp jgn terlalu yakin sbb setgh org klu berlaku perubahan hormon die akan rsa loya2...bila da terbaca cmtu mls nk menaruh harapan...

sy ke sekolah mcm biasa dgn keadaan yg bila smpai tghari je perut da stat berangin, tekak da stat loya...elok plak time tu bulan pose jd igtkn angin xmkn perut kosong la kn...makin ari miss P makin lewat da msuk 6 ari...then bila balik sekolah je melepek smpai ptg incik hubby ajak ke klinik...tp klinik sume da tutup.mana xtutup pergi pun ptg..klinik da tutup la sbb nk bukak pose kn..jd incik hubby beli UPT...ciap tanya lg ada x UPT yg paling berkesan..incik hubby dimaklumkan klu nk result paling accurate sila cek selepas bangun tdo diawal pagi..oleh yg demikian incik suami beli 2 terus UPT..1 tuk cek sekarang, 1 lg tuk cel awal pagi esok..

balik je rumah terus wat UPT da dgn serta merta ada double line kt UPT tu...incik hubby da tunggu siap2 da kt dpn toilet...jd dlm toilet tu saje je kuatkan suara, "xde pape pun..tipu la UPT ni.." then incik hubby pun bersuara dr luar toilet, meh nk tgok...
sy pun kuar dgn muka cm kekonon kecewa la kn..bila incik hubby tgok je double line, ape lg kemain suka la die kn..masing2 hepi bukan kepalang...mengalir la jgk air mata kegembiraan incik hubby...jgn kn incik hubby..sy pun turut mengalir air mata...ya Allah..Kau telah makbulkan doa kami..Kau berikan kami berita gembira ni dlm bulan RAmadhan. ..syukur ya Allah...

skng alhamdulillah da hampir masuk ke 2nd trimester...ya Allah semoga kandunganku ini selamat hingga tiba waktunya..amin 



Friday, September 6, 2013

Berhabuk dan bersawang

Wah.....da lama xupdate blog....da bersawang n berhabuk da ha...mcm2 cerita nk story kt blog ni tp xberkesempatan...nk ckp xde masa, ada masanya, nk ckp byk kje, lebih kurang byk la...tp rsanya msa lg byk abis kt candu crush kot....hikhik...

K lah, nati sambung lg, nk ciap g tusyen ni...

Pape pon, sy rindu blog sy....

Wednesday, June 19, 2013

eh, eh...terjumpa gambar first date dedulu..

tengah2 transfer gambar dr lappy ke external hardisk tetiba ternampak folder pictures. jd tanpa melenggahkan masa terus klik kt folder tu. byk sgt folder dlm tu. then tertarik dengan satu folder bertajuk luv...hampir terlupa gambar ape dlm folder tu...bila klik tgok, hehehehehe..tersenyum sorg2...pict date ngan incik suami dolu2..hehehehe...telek satu persatu gambar sambil tersenyum sorang diri...macam xsangka je akan jd wife kepada incik syaiful nih...alhmdulillah Allah pertemukan jodoh kami berdua... satu anugerah yang tidak ternilai...semoga jodoh kami berpanjangan hingga ke jannah...amin..





first date @ pulau jerjak...

miss dis moment....


Monday, June 17, 2013

selamat tinggal torch, selamat datang Z10..

dedulu pkai hp cikai2 je, almaklum la xmampu nk beli...kini alhamdulillah dapat merasa hp yang canggih manggih ni..actually xterlintas pun nk pkai yg canggih manggih ni, setakat yg da ada ni pun, leh call, le msg pun da kira ok...

tingat memula pkai hp dulu, tu pun masa kt matrik...hp kakyong bg...nokia 3310...masa tu bila dpt pakai hp betapa gembiranya hati...xperlu dah nk turun cri public nk call ibu...lepas tu bila da ada duit simpan dari elaun matrik, beli pulak hp butterfly bg menggantikan hp nokia 3310 tu...pakai la sy hp butterfly tu smpai msuk UPSI...pastu bila butterfly wat hal pulak after guna hampir 4 taun , pakai pulak hp nokia 2310 sampai abis UPSI..bila da stat kje, da ada duit gaji, beli pulak sony erricson W705 walkman...pakai la hampir 2taun lebih sampai la sony erricson tu da stat wat hal..masalah ribbon...2x jgk la repair dan akhirnya...jeng-jeng...

taun awal tahun 2012 dalam bulan januari, ada hamba Allah yang sgt baik hati (incik syaiful) adiahkan sy hp blackberry torch 9810...xsangka dpt hp nih...tq dear..tq so much...bermula dr saat itu, sy menggunakan BB Torch tu dgn sgt bermanfaat..mmg xdr masa terluang ckit pun sbb suma masa tu dah digunakan sebaik mungkin dgn melayari internet di BB torch ni..

setelah genap setaun setengah sy dgn BB torch ni, dgn xdisangka2, akhirnya incik suami adiahkn BB Z10 pulak..aik, mcm tau2 je torch ni da stat wat prob pada button option die...xterlintas pun utk pakai Z10 nih, tp incik suami adiahkan jgk, jd terpaksa amik...aik, terpaksa ke puan wana?hikhik..dan skng bermula la life sy bersama BBZ10...selamat tinggal BB torch, selamat datang Z10...

even da pkai Z10 skng tp sy masih merindukan Torch yg sgt mesra dgn sy..torch jaga diri bebaik ye..












Thursday, June 13, 2013

selamat pengantin baru puan mai dan tuan adreen

alhamdulillah, syukur kepada ilahi kerana majlis cik puan mai dan tuan adreen telah pun selesai dengan jayanya...segalanya berjalan lancar, cuaca pun elok je ha...tinggal majlis belah pihak lelaki sahaja...smoga perjalanan majlis pihak lelaki juga akan berjalan dengan lancarnya juga nati.

31 mei 2013, puan mai dan tuan adreen ni slmt diijabkabulkan pada jam 5.30ptg...dan rini, 1 Jun 2013 telah berlangsungnya majlis persandingan kedua mempelai ini. majlis persandingan ini berjalan dalam suasana yang penuh meriah. tahniah diucapkan kepada kalian berdua..semoga bahagia hingga akhir hayat yer...jom layan pict jom...

cik puan mai with me

menunggu si jejaka pilihan hati

raja sehari di atas singgah sana yg indah


senyum lebar perantin kt atas pelamin



cinderella dan puteranya

ehem-ehem..=)




tahniah kepada anda berdua dan semoga kalian bahagia hingga ke syurga..amin..




Friday, May 24, 2013

ziarah MeDaN

da lama da nk tulis entry nih, ari ni baru berkesempatan almaklum la byk sgt kijo...ni da cuti sekolah ni, ni la masa yg sesuai tuk memanfaatkan masa dihadapan lappy untuk mengsurfing internet..hikhik
berbalik kepada title entry ni, ziarah MeDaN, ya cuti sekolah Mac yang lalu sy berkesempatan utk ke MeDaN, InDoNeSiA...saya pergi ke sana bersama suami tercinta dan juga bersama famly mentua yg disayangi. seronok jalan reramai ni, riuh and happing jadinya...

kami bertolak ke MeDaN pada 28 Mac, jam 6.45pagi dan tiba di Lapangan Terbang Palonia pada jam 8.05pagi...sampai je kt Lapangan Terbang Palonia, kami di sambut oleh supir iaitu Pak Man...die ni la yg bwk ktorg jejalan sepanjang kt sana..1st destination ialah Danau Toba...sngat lama perjalanan untuk ke Danau Toba...berapa kali terlelap dlm van, sedar2 je xsampai lg, tidur balik, sedar semula pun xsampai lg...huhuhu...panas jgk la punggung lelama dlm van...hehehehe...tp itu sume x mematahkan semangat tuk ke Danau Toba...jalan nk ke sana jgn ckp la kn, sempit xmcm kt malaysia...tp kira ok la ada jgk jalan kan..akhirnya setelah berjam-jam dlm van, akhirnya tiba jgk kt Danau Toba...cantik tak terkata view die..sgt indah...bukit bukau, gunung ganang yang mengelilingi tasik danau toba yang membiru membuatkan kita sgt terpegun dgn keindahan tersebut...subhanallah, indahnya ciptaan Allah

tiba di Danau Toba, kena naik feri pulak untuk ke Pulau Sumasir...satu keadaan yang sgt lain dan tidak bisa dilihat di malaysia. waktu nak naik feri tu, budak-budak sekitar 5,6 taun hingga 12tahun sedang berenang dekat dengan feri untuk meminta wang dari penumpang feri...antara dialog yang xkan dilupakan, "lempar uangnya bang, lempar uangnya" dan ada penumpang feri (termasuk la suamiku incik ebby, abg iparku, incik mazlan) yang melemparkan wang kepada mereka lantas budak2 tersebut terus berenang merebut wang yang dilemparkan tadi...alahai, kesiannya diorg, nak cari duit sampai mcm tu sekalikan..pape pon bebudak yg dlm air duk berenang tu mmg perenang terbaik...siap ada yang kejar feri smpai ke tengah tasik tu ha...aishhh bebudak ni...smpai je kt pualu sumasir, masing2 da penat, da ptg, terus pergi check in challet di Toba Village Inn..alhmdullah dpt check in challet yang sgt best...bersih...lengkap dgn kemudahan...dan yg paling best, view die sgt indah...betul2 dpn tasik...ptg tu, xde keje, terus g mandi swimming pool...nk berenang lam tasik kt depan tu, rasanya xmampu kang tenggelam plak, xpe la, berenang dlm swimming pool pun jadi la..hikhik..malam nya pakat2 g makan then tidur, masing2 keletihan...

keesokan paginya, berkemas dan bergerak ke Berastagi..sebelum tu singah jap di Simarjarunjung...Di Simarjarunjung, tpt die indah, nyaman, dingin ala2 cameron highland gitu...lepak jap kt situ dlm sejam then teruskan perjalanan ke Berastagi...tiba di Berastagi, sume pakat2 naik kete kuda...da dapat nek kete kuda, ape lagi, pakat2 shopping la kn...incik suami sempat la beli baju batik Berastagi..xsempat nk simpan dlm plastik, terus amik pakai...(tersenyum tgok gelagat incik suami)..selesai shopping dan jalan2 di Berastagi, kami teruskan perjalanan ke Medan..tiba je di Medan, cuaca dia xseperti di Danau Toba, di Berastagi, di Pulau Sumasir...di Medan cuaca die sedikit panas, masing2 duk merindui cuaca dingin di Berastagi...hikhik...Bandaraya MeDan sgt sibuk dan bising ngan bunyi hon kenderaan masing2...sampai je di Medan, kami terus ke Homestay Pak Herman...homestay ni sgt best, sume lengkap...selepas bersihkan diri, kuar cari makan, lepas makan, balik tidur..

esoknya kami ke toko batik, ke istana maimun, ke pusat membeli-belah seperti di jalan masjid india tu, ape tah namanya xingat da, then seterusnya kami ke Medan mall.kt mall tu ada pasar karat...puas la berjalan kt pasar karat tu, bukan jln utk membeli sgt tp untuk cuci mata dan incik suami plak sibuk mengusik peniaga kt sana...(xlarat nk gelak ngan die nih..)...seharian berjalan kt sana singgah homestay jap, balik bersihkan diri sume, then terus kuar cari makan di malam harinya...makanan kt sna jauh berbeza rasanya kalau nk dibandingkan di Malaysia. bagi sy sendiri, sukar untuk menerima rasa makan kt sana..agaknya kalau sebulan duk kt sana, kompem kurus kering...ehehehehe...selesai makan malam, pusing2 Bandaraya Medan, kami pulang ke homestay untuk berehat..esok dah nk fly balik, sume pakat kemas2 barang da malam tu..esok pagi, seawal jam 5pagi, supir da dtg jemput untuk bwk ke lapangan terbang Palonia..lepas check in di balai berlepas, dlm jam 7pagi kami terbang pulang ke malaysia..tiba di LCCT lebih kurang jam 8.15pagi.. masing2 da penat, ape lg balik tidur la kn..hikhik

pape pun, lawatan ziarah MeDan tu, memberikan berjuta-juta kenangan manis...

oh suamiku...



"lempar uangnya bang, lempar uangnya..." 

incik suami lapar, makan megi je ye b...



keindahan ciptaan Allah

kak wa and abang e

1 famly 1 love

kak huda, kaka ana dan sayer

bersama-sama incik suami si jantung hati

abg lan, kak wany n leyya


istana maimun

kesibukan bandaraya medan


Friday, May 17, 2013

warkah untuk Incik Suami

incik suami,
  • terima kasih ye sbb hadir dalam kehidupan kecil sy,
  • terima kasih ye sbb sudi melayan karenah sy,
  • terima kasih ye sbb sudi membahagiakan sy
  • terima kasih ye sbb sentiasa berada dengan sy ketika susah dan senang,
  • terima kasih ye sbb sentiasa buat sy ketawa,
  • terima kasih ye sbb sentiasa beri nasihat kt sy
incik Ahmad Syaiful bin Abd Halim,
  • terima kasih sgt2 sbb selalu bwk sy jalan-jalan xkira la jalan ke tempat jauh2 mahu pun setakat ke econsave tu...hikhik
  • terima kasih sgt2 sbb selalu bwk sy makan-makan xkira la kt mana tempat sekalipun
  • terima kasih sgt2 sbb tlg sy kemas rumah, kemas almari dan siram pokok bunga (b xde, bunga pun da layu)
  • terima kasih sgt2 sbb sentiasa kemas kini sistem fail di rumah kita
  • terima kasih sgt2 sbb xkira di mana kedai makan awak berada, awak pasti akan call untuk tanya nk makan apa2 tak.
  • terima kasih sgt2 sbb tiap2 kali ciah dtg umah kita, awak yang buatkan susu ciah
  • terima kasih sgt2 sbb tlg cas kan hp BB sy bg penuh ketika sy tidur malam
  • terima kasih sgt2 sbb awak sentiasa dahulukan sy dalam apa jua keadaan susah sekalipun...
  • dan terima kasih sgt2 for everything selama kita lalui hidup bersama-sama...
semoga Allah sentiasa limpahkan kebahagiaan, kegembiraan, keberkatan, rezeki yang melimpah ruah kepada rumahtangga kita...semoga jodoh kita sampai ke syurga...amin ya Rabbalalamin





Tuesday, April 30, 2013

insan bergelar isteri

rasa macam xpercaya je, diri ni dah bergelar ister kepada incik suami... 12 mei 2013 ni genap la 5 bulan bergelar isteri kepada beliau. sangat-sangat bahagia bila berada disamping suami tercinta.ada teman nk bersembang, nk bergurau, nk berjalan ke mana pon ibu dah xrisau la..semoga jodoh kami berpanjang hingga ke syurga...




Ya Allah
Kau ampunilah dosa ku yang telah ku perbuat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah
Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu di Arsy (Al Marfu’atun ‘Ilmi)
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya suami ku ini adalah suami yg akan membimbing tanganku dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di DuniaMu
Peliharalah tingkah lakuku serta kata-kataku dari menyakitkan perasaannya
Sekiranya suami ku ini jodoh yang dirahmati olehMu
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Ya Allah
Kau yang Maha Megetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan ketelanjuranku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhiratMu
Sekiranya aku engkar dan derhaka
Berilah aku petunjukkan kearah rahmatMu

Ya Allah sesungguhnya
Aku lemah tanpa petunjukMu
Aku buta tanpa bimbinganMu
Aku cacat tanpa hidayahMu
Aku hina tanpa RahmatMu

Ya Allah
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu
Bimbinglah aku menjadi isteri Soleha
Hanya padaMu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaanMu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yg kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniamu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu
Kerana pendek akal ku mengharugi ujianMu

Ya Allah Tuhanku…
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang solehah
Isteri yang sentiasa dihati

Amin Ya Rabbi Allamin..


Monday, April 29, 2013

giler pou

bila hp makin canggih, mcm2 game di download buh lam hp kn...anrgy bird la, game bola la, coin dozer la..ada je game baru, compem nk download...abis hp incik suami jd mangsa..BB sndiri xde plak nk buh game mcm2 kn..almaklum la risau hang ke jammed ke BB tu..cian incik suami, hp jd mangsa, tp xpe, incik suami seorang yg baik ati...hikhik..skng 1 lg kegilaan sy, iaitu membela si pou..ni keje sis meria la ni...sis meria la yg bwk wabak pou ni...abis sy n puan ayu jd giler jgk bela n men ngan pou nih...pape pon smoga pou kami cpt mbesar dgn sht dan cerdas....jom reramai bela pou jom...hikhik


Tuesday, April 23, 2013

semangat baru bersama puan ayu

malam ni tetiba datang semangat baru yg berkobar2..lantas terus tgn ni laju je mengwhatapps puan ayu...kami berconversation sehingga keje2 koperasi tergendala seketika...dengan kekuatan yg ada, ku lahirkan segala perasaan yg bermain dihati lantas ku cadangkan sesuatu dengan semangat yang berkobar2...alhamdullillah, cadangan dan semngat baru yg ku luahkan kpd puan ayu disambut baik..kami bersama2 bersetuju untuk memulakan semngat baru tersebut...smoga apa yg dihajatkan, semoga langkah yang bakal diambil ini, diredhai Allah dan dipermudahkan segala urusan..amin...


Wednesday, April 17, 2013

i'M BaCk..

after 4 bulan membiarkan labah-labah membuat sawang kt blog ni, akhirnya sy muncul kembali...rindu nk conteng2 kt blog nih...

sekarang life da berubah...dulu seorang sekarang dah berdua...bila dah berdua, hati makin senang sbb ada orang yg syg...hikhik...pape pon, xkisah la, seorang ke, berdua ke, yang penting, hidup mesti diteruskan...dan dalam hidup mesti ada misi dan matlamat..bila dah ada misi dan matlamat, tak kan nk tngok n nk berangan saja kn..mesti la kena berusaha capai matlamat kn..ececeh..membebel plak memalam nih...jam da kul 2 pagi nih...jom tdo jom...sok tulis lg ye...gudnite all...

view indah dr lake toba...

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...