Monday, May 28, 2012

muzium tepen

sape pernah pergi muzium tepen?bila kali terakhir anda pergi ke muzium tepen?sila jawab dlm hati memasing yer..huhuhu

bebaru ni sy berkunjung lagi ke muzium tepen setelah berkunjung banyak kali dan buat kali terakhir pada pertengahan tahun lepas......masa berkunjung wat kali terakhir pada tahun lepas, tiada apa2 yg berlaku, semua sama je cuma .bahagian atas muzium tepen tu dah lain...bahagian tengah pon dah lain..ciap ada replika manuisa buat tembikar lagi, masa berkunjung tu tak leh nk masuk ikut pintu utama..hanya dibenarkan masuk ikut pintu tepi muzium arkeologi binatang tu je...

 dan baru2 ni sy berkunjung lagi ke muzium tepen ni..sesaje singgah nk melawat muzium ni..bila masuk je ikut pintu utama, singgahsana sultan perak yang telah sekian lamanya berada di ruang utama muzium, telah tiada lagi, yang ada hanyalah barisan dan deretan meriam yang di atur.kalau dulu, masuk je muzium akan nmpak singgahsana tu, yg tu la penyeri muzium tepen, tapi skng dah ak de..lantas terus ku bertanya pada pengawal muzium, "encik, mana pergi singgahsana sultan perak?bukan dulu ada pamer kt sini ke?"
pengawal tu pon menjawab, "sultan perak da amik balik da, die nk pamer kat galeri baru die..nak halang xboleh, tu hak dia.."
lantas ku beredar dari situ ngan senyuman terukir yang ku lemparkan pada pengawal tersebut...(cewah, ayat tak leh belah kn..)

kemudian sy beredar ke 1 ruang, menjengah, kalau dulu kt situ ada benda lain tp kali ni ada tulang temulang yang besar dan panjang di pamerkan kt situ...kemudian beredar ke bahagian lain pulak, iaitu di bahagian arkeologi binatang...bahagian tu dah pon di upgrade....tiada lagi tulang dinasor...tulang2 lain je ada seperti tulang kambing gurun, beruk dan sebagainya...background cermin yang ada binatang tu semua dah cantik...memang dah lain sgt2...

ruang-ruang yang lain dah dicantikkan...tuk ruang yg ada replika orang wat tembikar tu dah pon di renovate beberapa tahun lepas begitu juga dgn ruang atas.

kepada sesiapa yang belum pernah berkunjung ke muzium tepen, moh le kita reramai ke muzium tepen...jom layan pict jom..








banyak lg tempat and part2 menarik dlm muzium tu, yg ni je gmbr yg sempar diambil...nk tengok lebih jelas dan lebih menarik, sila berkunjung ke muzium tepen ya...



Monday, May 21, 2012

beg kitar semula

sape ada beli kertas A4 1rim?cepat angkat tangan?hehehehe
selalu lepas korang guna kertas A4 tu, pembalut yg balut kertas A4 1rim tu korang wat ape?mesti ada yg buangkn?paling kurang wat lapik minyak kt dapur ke...tul x?tul x?

rini, sy terpandang 1 beg dr kertas pembalut kertas A4 1rim tu..kertas pembalut tu, diorang buat beg tuk isi kertas exam...sgt kreatif kn..dr buang cmtu je baik kitar semula kn,...jom layan pict paper beg pembalut kertas A4

ni la rupanya beg kertas pmbalut A4...

kepada kengkawan yg ada pembalut kertas A4 ni jgn buang, hasilkn beg cmni k...selamat mencubA...=)

Friday, May 18, 2012

selamat hari guru

entry da lapuk tapi nk update gak...dah lama sgt xupdate blog jd rini walaupon entry dah lapuk tetap gak nk update...rabu lepas 16 mei 2012, sambutan hari guru peringkat sekolah telah diadakan. seperti tahun-tahun lalu, acara sambutan adalah seperti yg berikut:

perhimpunan pagi seperti biasa
ucapan ketua pelajar ucapan YDP PIBG
pembacaan perutusan
ucapan pengetua (pengetua xde, ganti ngan penolong kanan pentadbiran)
pembacaan ikrar guru
nyanyian lagu guru msia dan lagu tema
upacara memotong kek
pemberian cenderahati kepada guru-guru
acara padang
persembahan pelajar
majlis penutup dan penyampaian hadiah

tema sambutan hari guru pada tahun ni ialah

guru inovatif melonjakkan
transformasi pendidikan negara

tahun ni merupakan tahun ke 3 sy menyambut hari guru...semoga sy menjadi seorang guru yang lebih berdedikasi, berkomitmen tinggi, lebih perihatin, lebih bersemangat mendidik anak bangsa...
pict xbyk, tp nk layan gak..jom layan pict jom...






Wednesday, May 2, 2012

kursus haji

Hari ni sekolah saya telah mengadakan kursus haji peringkat sekolah untuk memenuhi sukatan pembelajaran subjek pendidikan islam tingkatan 5. selalu belajar secara teori je,jd taun ni untuk memastikan pelajar betul2 mengusai bab ni, maka kursus haji tuk para pelajar dijalankan...actually,taun2 dulu,prnh diadakan kursus haji camni,siap bermalam di sekolah lg tapi da lama xbuat.dan taun ni diadakn semula...mcm best je tgok bebudak ni,ciap bertelekung dan berihram lagi...ilmu yg ada ni,kalau diorg masih lg main2 dlm kursus haji ni,mmg xtau nk ckp ape da ha...sebelah pg td,kursus teori...sesi ke 2 tgahari cikit,kursus prtikel plak...ciap bertawaf mengelilingi replika kaabah lg...untuk diorg ni merasa sume ni...jom layan pict jom...


pelajar lelaki berihram, pelajar perempuan bertelekung

sesi praktikel bertawaf


semoga kursus haji peringkat sekolah ni memberikan input yang berguna tuk korang sume yer...hopfully taun ni leh skor la subjek pendidikan islam...=)

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...