Monday, May 28, 2012

muzium tepen

sape pernah pergi muzium tepen?bila kali terakhir anda pergi ke muzium tepen?sila jawab dlm hati memasing yer..huhuhu

bebaru ni sy berkunjung lagi ke muzium tepen setelah berkunjung banyak kali dan buat kali terakhir pada pertengahan tahun lepas......masa berkunjung wat kali terakhir pada tahun lepas, tiada apa2 yg berlaku, semua sama je cuma .bahagian atas muzium tepen tu dah lain...bahagian tengah pon dah lain..ciap ada replika manuisa buat tembikar lagi, masa berkunjung tu tak leh nk masuk ikut pintu utama..hanya dibenarkan masuk ikut pintu tepi muzium arkeologi binatang tu je...

 dan baru2 ni sy berkunjung lagi ke muzium tepen ni..sesaje singgah nk melawat muzium ni..bila masuk je ikut pintu utama, singgahsana sultan perak yang telah sekian lamanya berada di ruang utama muzium, telah tiada lagi, yang ada hanyalah barisan dan deretan meriam yang di atur.kalau dulu, masuk je muzium akan nmpak singgahsana tu, yg tu la penyeri muzium tepen, tapi skng dah ak de..lantas terus ku bertanya pada pengawal muzium, "encik, mana pergi singgahsana sultan perak?bukan dulu ada pamer kt sini ke?"
pengawal tu pon menjawab, "sultan perak da amik balik da, die nk pamer kat galeri baru die..nak halang xboleh, tu hak dia.."
lantas ku beredar dari situ ngan senyuman terukir yang ku lemparkan pada pengawal tersebut...(cewah, ayat tak leh belah kn..)

kemudian sy beredar ke 1 ruang, menjengah, kalau dulu kt situ ada benda lain tp kali ni ada tulang temulang yang besar dan panjang di pamerkan kt situ...kemudian beredar ke bahagian lain pulak, iaitu di bahagian arkeologi binatang...bahagian tu dah pon di upgrade....tiada lagi tulang dinasor...tulang2 lain je ada seperti tulang kambing gurun, beruk dan sebagainya...background cermin yang ada binatang tu semua dah cantik...memang dah lain sgt2...

ruang-ruang yang lain dah dicantikkan...tuk ruang yg ada replika orang wat tembikar tu dah pon di renovate beberapa tahun lepas begitu juga dgn ruang atas.

kepada sesiapa yang belum pernah berkunjung ke muzium tepen, moh le kita reramai ke muzium tepen...jom layan pict jom..








banyak lg tempat and part2 menarik dlm muzium tu, yg ni je gmbr yg sempar diambil...nk tengok lebih jelas dan lebih menarik, sila berkunjung ke muzium tepen ya...



0 comments:

Post a Comment

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...