Sunday, January 30, 2011

Cekodok pisang ke jemput pisang?

Brkfst sy and famly pg ni adalah cekodok. Tapi kt sesetengah tempat cekodok tue dipanggil jemput pisang. kenapa ada sesetengah tempat pnggil kuih bulat-bulat ni jemput pisang? jwpan yg terkuar dr kotak pemikiran sy ialah, kerana cara pembuatannyer yg memerlukan seseorang itu menjemput-jemputkannya kedlm minyak panas..u all tau kn kalau org nk mempersilakan tetamu makan ke, mempersilakan tetamu masuk ke rumah ke, die akan angkat tgn kearah tempat yg die nk persilakan tetamu tu then die akan merapatkan jari-jari tangan nyer kn..kalau die bukak jari-jari die tue, tue nama nyer nki bg penampar..huhu.(kalau xpernah tengok, selalu la g umah org kenduri..then u all  leh tengok tuan umah mempersilakan u all mkn mcm mana..kalu tak napak die mempersilakan u all mkn ngan gaya die sekali, meh jupa cik wanna ni meh..cik wanna tunjukkn..hikhik)..berbalik kepada jemput pisang tue, gaya yg sama digunakan, cumanyer ditambah ngan bahan jemput pisang yg telah dibancuh ngan minyak yg pns di dalam kuali. Bahan jepemput pisang tue akan dijemput dengan tangan dan kemudian nyer di masukkan ke dalam minyak pns..dat`s kita nama die ade yg pnggil jemput pisang.
Dah tue napa ade yg pnggil cekodok pisang? ummm..yg ni , jwpan yg terkuar dari peti pemikiran sy plak, mayb sebab bentuk nyer dan warna nyer..ummm…tp b4 tue u all pernah tengok katak kodok tak? Cuba tengok bentuk dan kaler die..ada yg warna coklat or koko kn…bentuk pun lebey kurang sama je. So orang pun tarok la lama die cekodok..
ape pun cekodok ke jemput pisang ke mmg sgt sedap di makan waktu panas2…




0 comments:

Post a Comment

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...