Sunday, January 16, 2011

RuLeS On tHe rOaD..

lesen memandu hanya akan dikuarkan apabila sesorg itu lulus ujian memandu..dalam ujian memandu tu, mcm2 yg diuji..bermula dgn kelas ceramah yg berjam-jam diikuti dengan ujian komputer yg hnya diberikan gred lulus seandainya markah atas dr 42/50. then diikuti dengan sesi pengenalan memandu kenderaan di dalam litar memandu di pusat latihan memandu, baru la dpt lesen L..tue baru dpt L, belum lg dpt P..bila dh dpt L, baru lah diajar tuk memandu kt luar kwasan pusat latihan memandu..bila dah settle 10jam memandu dipantau oleh cikgu, barulah leh test JPJ..lau lulus sume aspek, baru leh dikuarkan lesen P, tapi lau xlulus, PLEASE TRY LATER..melayang la gak berapa ratus tuk ulang balik test..

bercakap pasal rules on the road, rasa-rasa nyer semua org yg sedang memandu kenderaan di atas jalan rata-ratanyer sume memiliki lesen memandu and so, it mean diorg msti la lulus dan tau rules on the road kn.. tapi yg buat sy terkilan dan sedikit kesal apabila ada pemandu yang memandu mcm tak tau undang-undang je. sy terkilan sebab :

  1. ada pemandu yang memotong kenderaan lain dkt jln yg ada double line. agaknyer mata dah kelabu kot diorg ni xnapak double line tue.
  2. ada pemandu yang drive terlalu slow, 20,30 km/j di lorong kanan..bercinta dlm kete agaknyer, that`s y lambat cam semut..dah tau lmbt ke tepi la, amik lorong kiri OK..
  3. tak bagi signal..paling menyampah sebab membahayakan org len..giler punyer orang..lau lampu signal osak, pkai la isyarat tngan..kn dah ajar dlm undang-undang jln raya..
  4. tak bagi signal 1 hal ni yg suka sgt2 bagi signal lmbt, dah menyusahkn org jgk.  kang terSONDOL kete, mula la bising.
  5. parking..yg ni lg 1 hal..suka la sgt parking kt tepi jln yg betul dpn kedai then menghalang org nk lalu. contohnya dkt area2 KAMUNTING , kt dpn SUTERA MORDEN and KARNIVAL tue..kn ke dh ada kotak2 parking yg dh disediakan, parking je la kt citu..bukan susah pun..huh..
  6. langgar lampu isyarat..pon saje je ade yg langgar...nk tunjuk hebat la katakan..lau berdentum ngan kete len, hamik kau..rasa kn..
  7. banyak lagi and tak terkira sebenarnyer peraturan yg tak dipatuhi ni..tue belum lagi masuk yg drive laju smpai 300km/j, yg tak pkai seatbelt, xpkai helmet bg yg menunggang motorsikal n mcm2 lah..


pape pun, hopefully sy tak tersenarai la dlm pengguna jln raya yg wat2 lupa bout rules on the road..akan ku jadikan ia sebagai peringatan tuk diri sendiri..

SAYANGI NYAWA ANDA DAN NYAWA ORG LEN JUGA..BERHATI-HATI DI JALAN RAYA, IGTLAH ORG YG TERSAYANG..



0 comments:

Post a Comment

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...