Friday, July 22, 2011

segmen kuih raya...

di pagi sbtu yg mulia ni (pagi ke cik wanna, dh nk msuk tghari lor..), sy nk bercerita psl kuih raya..almaklum la tak lama lg nk pose sebulan berpose menahan lapar dan dahaga dengan penuh kesabaran dan bertawaduk dgn penuh keinsafan ditambahkan dangan amalan yg wajib dan sunat, pastu ngan kegembiraan kita akan smbut hari raya pulak...hehehe

sy tak nk ckp psl raya, tp sy nk ckp psl kuih raya..sbb segmen tuk entry kali ni adalah segmen kuih raya...hehehe

kenapa begitu semangat nk bercakap psl kuih raya?


sbb di tpt keje, dah start dah sesi mengorder kuih raya..kat facebook pn dah start dah bisness kuih raya ni sbb sy dh pon ditag ngan gmbr kuih raya..hehehe

bila bercakap psl kuih raya, dari tahun demi tahun, kuih tradisional dah semakin dilupakan...bukan la dilupakn mean xde langsung, ada tp dah tak berapa nk ada...sbb skng dah ada lambakan kuih moden..

kuih raya tradisional yg masih lg top adalah seperti bahulu, dodol, kuih bangkit..lg pe lg tah..xigt dah..hehehe

tp rata-ratanya kalau berkunjung tika hari raya ni, setiap rumah yg dikunjung pasti berlambak-lambak ngan kuih raya modern mcm, almond london, coklat marbel, mama carry, coklat rice cookies and so on la..nama pon semuanyer nama org putih..hehehehe

ok..abis bebel pasal senarai kuih tradisional and morden, skng masuk bab kuih almond london plak..


bercakap psl kuih almond london, dulu kuih ni antara yg terpames...mna2 g semua dok cari kuih ni..mahal pon xpe, org akan beli...pernah dulu org jual kuih ni 50biji je smpai rm28, rm27, rm25 tp skng dah murah..50biji rm15 pon dah leh beli...lau mlm raya tu lg la 3 bekas rm20..hehehe...dedulu tu mahal sebab org tak tau resipi die lg, semua org tak tau nk wat cmne biskut almond london tue, skng semua org dh tau buat, so, harga pon murah la kn..cuma yg mna individu yg ada resipi tp xberkesmpatan nk buat disbbkan kesibukan masa bekerja, jd diorg pon beli la biskut almond london ni..tp skng dah ada dh yg bijak tuk pilih kuih ni, bukan apa, skng ada yg jual kuih ni, badam di dalamnya hnya separuh...uik?mna leh cmtu kn...badan ciap potong lg..harga still mahal..hehehe..lau cmtu buh kacang tanah je la kn...hehehehe...

pape pon kpd sesape yg mmg sgt suka kn kuih ni, better buat sndiri kn...cos yg dikuarkan xde la beratus pon tuk buat kuih ni, dan hasilnyer leh mkn smpai raya tahun dpn...(napak sgt menipu..hehehe)..kalau buat sndiri, lantak korg la nk taruk badam byk mna, 10 bijik pon leh letak kt dlm kuih tu...hahahaha...

dah...cukup..kang bebyk tulis kang, mengarut je leby....taun ni, cam nk buat sndiri je kuih almond ni...just wait n see je, wat ke tak..cilap aribulan, g beli je kt kedai...hehehe


0 comments:

Post a Comment

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...