masak lemak daging salai..nyum..nyum..

semalam sy terlebih rajin ..awal-awal lagi dah masuk dapur...semata-mata tuk masak lauk ni..lauk ape? lauk masak lemak daging salai...actually, menu ni sepatutnya dimasak 2ari lepas, tetapi oleh kerana sy telah kenyang membantai laksa semangkuk di cherry corner batu 14 kemudian keluar pulak bersama famly dan tetiba termakan nasi kandar, maka xdpt la memenuhi menu ni 2 ari lepas...maka, terpaksa ditunda semalam...

semalam, seawal jam 9 sy telah membersihkan dgg untuk disalai...nk salai pakai ape ni?nk salai pakai dpur arang mls la plak sbb kena idupkn api...sy paling tak berjaya bab nk pelakat and idupkan api ni..mau japg kul3 ptg baru idup api tu...so langkah terbaik, salai dlm oven je...=)

actually, sy xprnh masak menu ni..saja nk cuba memandangkan dgg ada di dalam peti ais...dan resipi yg sy gunakan, resipi campak2 je..uhuhuh..adaptasi dr resipi masak lemak ikan kembung ibu....cuma tukar cikit2 je..ikan kembung tukar ngan dgg...hehehe

ni resipi dari sy,

daging (disalai terlebih dahulu)

serai (dititik dengan lesung batu)
asam keping (1,2 keping je)
garam (secukup rasa)
ubi kentang (buang kulit dan rebus terlebih dahulu)
tomata (yg ni potong 6 bahagian, jgn buh sebijik..hehehe)
santan


bahan kisar:
bawang besar
cili api
cili merah
kunyit

setelah semua bahan da ada, sy terus keluarkan periuk..kemudian sy msuk semua bahan yg dikisar td dlm periuk, masuk santan, masuk dgg salai n serai, masak atas api yg pelan...
bila da start mendidih, masuk garam dan asam keping.
kemudian sy msukkn pulak ubi kentang.
dan akhir sekali, sy masukkan tomato sebelum tutup api.
da siap da...
bila menulis cmni mmg la rsa jap je, tp masa time masak tu, lama plak rasa..almaklum je la first time nk cuba masak menu nih..hehehehe...

ni gmbr dr google search..gambar daging masak lemak sy tak sempat nk amik sbb da abis...=)


Comments

Popular posts from this blog

peribahasa hari ini : bagai melepas anjing yg tersepit

mmg nk kena la awak ni

cikgu ayu da jd mama..congrates dear