Saturday, September 24, 2011

hp vs buku rujukan

dlm tempoh xsmpai beberapa ari je nk PMR ni, jln terakhir yg diambil oleh sy tuk pastikan student sy bersedia tuk menduduki PMR ialah dengan membuat latihtubi..bertubi2 la latihan yg diberikan tuk dijwb oleh pelajar...carinyer cari soalah, lastly jumpa timbunan soalan dr negeri2 lain, soalan dr sekolah berasrama penuh dan dpt jgk soalan dr bank soalan...maka, soalan direzo dan diberikan kpd student tuk dijwb as a ulangkaji di rumah..buat boleh tgok buku ye anak murid ku bg soalan yg anda kurang mahir tuk mnjwb...boleh tgok buku supaya sekurang-kurangnya kamu semua membaca buku tuk perolehi jawapan bg setiap soalan yg kurang mahir tersebut...


vs



bila disoal seorang demi seorang, ada buku x tuk dirujuk, ada yg ngangguk, ada yg diam, ada yg menggeleng...yg mna ada, alhmdullah..atleast diorg ada bahan tuk rujukan..yg xde, ssh la kn...sy cdgkan diorg rujuk di library..mean, buat and siapkan latihan sejarah tu di library smbil menggunakan buku rujukan library...
dlm hati, timbul rasa kecian, kecian ke, bukan kecian tp rsa mcm tah pape je rsa bebudak ni...buku rujukan pun xde...so mula la dialog antara sy dan anak murid..

sy :           sape sini ada pakai handset?
pelajar:     mna ada cikgu....(pelajar len, menggelengkn kepala...)
sy:            biar betul awk ni xpakai handset.ckp betul-betul la, ada pakai handset, angkat tgn..(dlm hati rsa
                cam ragu-ragu je ngan bebudak ni)..
pelajar :    nape cikgu tnya?
sy:            xde, sy tnya sbb nk nk bg soalan bocor PMR...
pelajar:     sy ada cikgu...(pelajar lain semua angkat tgn, dan boleh dikatakan majoritinya ada hp)
sy:            ni pakai hp, ada kredit xni?tah-tah xde kredit..
pelajar:     ada cikgu, mana boleh xde...(pelajar len turut mengaku ada kredit..)
sy:            bagus sungguh awk ni kn...ada handset ada kredit lg kn...kn ke bagus klu duit beli kredit tu, awk
                kumpul2 beli buku rujukan...ni x, asyik beli kredit je, abis kredit, topup lg, abis kredit, topup      
                lg...duit menopap kredit tu kumpul buat beli buku rujukan sejarah pon bagus jgk..boleh wat
                rujukan masa wat soalan latihan ni...
pelajar:     tu la korang, ngaku lg ada handset..kn cikgu dah membebel...
sy:            ni bukan membebel, ni nasihat..ishh awk ni, mana satu nasihat, mana satu membebel pon xkenal..=)

aishhh..susah ati betul...bila la mau berubah anak-anak muridku...berubah sekarang sebelum terlambat..

0 comments:

Post a Comment

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...