Tuesday, October 2, 2012

khasiat lada hitam

lada hitam?sape pernah tengok lada hitam? ni die lada hitam..


kenapa dengan lada hitam?
jap erk, nk stat dengan mukadimahnya dulu..hikhik

hari ini lepas pulang dari sekolah, terus bukak tudung saji, tengok bawah tudung saji ada sup ayam...ape lagi terus ambil pinggan, senduk nasi letak kuah sup ayam banyak-banyak seperti kolam renang, terus menikmatinya sepuas hati..tapi rasa lagi kick klu letak serbuk lada hitam...apa lg, taruk banyak-banyak...mmg makan hingga menjilat jari la kn, abis kuah dihirup...pastu badan mula rasa pnas...tapi sangat puas bila dapat makan mcm tu..

ok, back to the title...apa khasiat lada hitam erk?
selalu lada hitam ni digunakan dalam masak kan..sebab die ni adalah salah satu komponen rempah ratus...selain digunakan sebagai penyedap masakan ia juga sekaligus merangsang selera makan. patut la mkn xhengat dunia td...hikhik

lada hitam ni juga dikata boleh merawat perut kembung dan senak...tingat dulu-dulu kalau musim cendawan yg tumbuh atas tanah tu org panggil kulat taun tu sedang tumbuh bak cendawan, bila tiba time nk masak cendawan tu, opah selalu pesan supaya masukkan 3,4 biji lada hitam yg ditumbuk. tujuan die tuk elakkan kembung atau sakit perut bila makan...selain daripada itu, lada hitam ni juga boleh menghentikam pendarahan, pedih ulu hati, cirit-birit, melegakan ketegangan otot, melancarkan peredaran darah dan sistem pernafasan dan di samping itu juga, dikatakan mampu mencegah kanser payu dara.

lada hitam ni bila makan, kita akan berada pedas dan die akan bertindak sebagai diuretik yang menggalakkan tubuh badan berpeluh dan sekaligus akan menyingkirkan toksin yang berbahaya daripada badan juga membantu proses penghadaman dan pencernaan..

kalau ibu dalam pantang pulak, orang-orang tua selalu pesan supaya makan nasi ngan lada hitam sedikit yang ditumbuk lumat...tu adalah bertujuan untuk memanaskan dalaman dan juga melegakan otot-otot kat dalam tu...

banyakkan khasiat lada hitam ni..kalau dulu jarang nk jupa yg serbuk, tapi sekarang dah berlambak-lambak dah serbuk lada hitam di pasaran...tak yah tumbuk-tumbuk dah...

ape lg, meh la amalkan makan letak lada hitam ni...=)



tq incik google for da pikca

sumber dari,


0 comments:

Post a Comment

memang best butik neh..

Butik Edast

counter

promo lg

promo

promo best,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...